خسرو دهقان در اختتامیه هفتمین جایزه کتاب سال سینما گفت: بهخاطر دارم زمانی در بالای در ورودی سینماها زده بودند «اول ساندویچ، بعد سینما» اما من امروز میگویم «اول کتاب، بعد ساندویچ و بعد سینما». بنابراین مطالعه و خواندن یک اصل مهم در حوزه سینماست که این روزها کمتر به آن توجه میشود.
سینما را با خواندن ادبیات، کتاب و مجلات شروع کردم
خسرو دهقان که دبیری این دوره از کتاب سال سینما را برعهده داشت در ابتدای این مراسم گفت: از همه کسانی که در خانهسینما به ما لطف کردند تا این جایزه را به شکل شکیلی برگزار کنیم، تشکر میکنم؛ چراکه بدون شک بدون تلاشها و فعالیتهای این افراد کاری جلو نمیرفت و به نتیجه مشخصی نمیرسیدیم. همچنین تشکر میکنم از رضا میرکریمی که این جایزه را برای نخستین بار برگزار کرد.
این منتقد فیلم با اشاره به فعالیتهای خانهسینما افزود: خانهسینما دو وظیفه بسیار مهم دارد که نخست رسیدگی مسائل صنفی است و دو برگزاری کارهای فرهنگی که امسال ماموریت انجام یکی از این کارها که دبیری جایزه کتاب سال سینماست به من واگذار شده است. شاهسواری، مدیرعامل خانهسینما اهل کتاب و مطالعه است و ابتدا کتاب و نقد میخواند و در آخر اگر زمان داشته باشد بهسراغ فیلم میرود.
دبیر هفتمین جایزه کتاب سال سینما با اشاره به ورودش به سینما گفت: من سینما را با خواندن ادبیات، کتاب و مجلات شروع کردم؛ یعنی ابتدا مجلات سینمایی و کتاب خواندم و زمان زیادی گذشت تا به تماشای فیلمهایی که درباره آنها اطلاعات زیادی داشتم، بنشینم.
وی ادامه داد: خوب بهخاطر دارم که در آن زمان در بالای در ورودی سینماها زده بودند «اول ساندویچ، بعد سینما» اما من امروز میگویم «اول کتاب، بعد ساندویچ و بعد سینما». بنابراین مطالعه و خواندن یک اصل مهم در حوزه سینماست که این روزها کمتر به آن توجه میشود.
دهقان با اشاره به اهمیت جوانگرایی در حوزههای مختلف اظهار کرد: من به جوانگرایی علاقه بسیار زیادی دارم و اگر قرار باشد بین یک دکتر 60 ساله و یک دکتر 30 ساله یکی را انتخاب کنم، بدون شک به سراغ دکتر 30 ساله میروم. من این نگاه را در انتخاب داوران جایزه نیز درنظر گرفتم و به سراغ داوران جوان و سالم این حوزه رفتم.
این مدرس سینما در بخش پایانی صحبتهایش گفت: خانهسینما کتابخانه بسیار خوبی دارد که بسیار سوتوکور است و سالبهسال هم کسی به آن سرنمیزند و من پیشنهاد میکنم که بد نیست دوستان یک وقتهایی به جای کافیشاپها سری هم به این کتابخانه بزنند.
سینما همان بود که میخواستم
خسرو سینایی که جایزه بهترین اثر تالیفی جشنواره به اثری که درباره او نوشته شده بود، تعلق گرفت در صحبتهایی کوتاه با تشکر از همایون امامی برای نگارش این اثر گفت: در تمام این سالها که در سینما کار میکنم، افراد مختلفی را مشاهده کردم که امامی یکی از شریفترین، صادقترین و درستکارترین افرادی است که من در این حوزه شناختم، فردی که هیچ وقت هدفش را رها نکرد.
این کارگردان ادامه داد: امامی یک عیب خیلی بزرگ دارد و فراموش کرده که اسم سینما «شو بیزینس» است و او یک شومن نیست. این عیب بزرگی است؛ اما من این عیب او را دوست دارم. او در تمام این سالها صادقانه به سینما خدمت کرده است؛ اما کمتر کسی زحمات او را دیده است.
این فیلمنامهنویس در بخش پایانی صحبتهایش اظهار کرد: دوست دارم که از سال 96، فلاشبکی به 50 سال قبل داشته باشیم؛ زمانی که من وارد این حرفه شدم. من 50 سال در این حرفه زندگی و همه پستی و بلندیها را طی کردم و سینما همان بود که میخواستم. عدهای از دوستان جوان به سختیهای موجود ایراد میگیرند که من به آنها میگویم، کار در سینما مانند کوهنوردی است و هر لحظه احتمال دارد که سنگی از بالا سقوط کند و روی سر ما بیفتد؛ اما اگر ما اهلش هستیم باید تحمل کنیم.
در کودکی کتاب جایزه میگرفتم
سیروس الوند دیگر سخنران این نشست گفت: ما نباید نگران باشم که اینگونه محفلها کم هستند و افراد زیادی از آن استقبال نمیکنند؛ چراکه این محافل حمام نیست که همه بتوانند به آن بیایند. این محافل اتفاق ارزشمندی است که متاسفانه عدهای قدر آن را نمیدانند.
این کارگردان ادامه داد: ما نیاز به آن امید داریم تا اتفاق جدی در این حوزه رخ دهد. نیاز داریم که شاهد چنین محفلهایی باشیم تا به شکلی جدی به سینما پرداخته شود. متاسفانه وجه فرهنگی غایب است و برگزاری چنین مراسمی بدون شک اتفاق مبارکی است؛ چراکه در آن به بحث کتاب نگاه جدی میشود.
برنده سیمرغ بلورین کارگردانی در یازدهمین جشنواره فیلم فجر با اشاره به اهمیت کتاب اظهار کرد: خوب بهخاطر دارم زمانی که کودک بودم، جایزه برای ما کتاب میگرفتند و خبری از پیراهن و خوراکی و اسباببازی نبود و همین موضوع ما را به سمت کتاب کشاند. من و خسرو دهقان با کتاب شروع کردیم و این کتاب بود که ما را پرورش داد.
جایزه کتاب سال سینما به درختی تناور تبدیل شده است
رضا میرکریمی نیز در توضیح جایزه کتاب سال سینما گفت: خیلی خوشحالم که جایزه کتاب سال سینما دیگر نهال نیست و به یک درخت تناور تبدیل شده است. بهخاطر دارم زمانی که میخواستم این جایزه را در خانهسینما برگزار کنم، چقدر تحت فشار بودم و دوستان میگفتند که جایزه کتاب سال یک کار حاکمیتی است و نمیتوان به صنف واگذار کرد.
این کارگردان سینما ادامه داد: آن روز نمیتوانستم بگویم اما امروز میگویم که ما توانستیم و برگزاری یک جایزه ارتباطی به حاکمیت ندارد و باید مردمی و توسط اهالی همان صنف برگزار شود. شاید جایزه کتاب سال سینما امروز در این سالن کوچک و بدون زرقوبرق برگزار در حال برگزاری است اما نکته ارزشمند این است که ما خودمان هستیم و خودمان برگزار میکنیم.
خسرو دهقان دبیر هشتمین دوره کتاب سال سینما شد
منوچهر شاهسواری که آخرین سخنران این جشن بود با اعلام تمدید دبیری خسرو دهقان برای جایزه سال آینده گفت: خسرو دهقان در جشنواره امسال زحمات بسیار زیادی کشید و انصافا از جان مایه گذاشت و باید در اینجا اعلام کنم که نظر ما برای دبیری دوره بعد نیز خسرو دهقان است.
مدیرعامل خانه سینما با گلایه از برخی نامهربانیها اظهار کرد: در روزگاری که افعال بیفاعل زیاد شدهاند، ما به قدری درگیر حاشیه شدهایم که فرصت گفتوگوی سازنده را از دست دادهایم. متوجه این موضوع هستم که در بازار مسگرها سخن از سکوت و آرامش کار بسیار مشکلی است؛ اما به نظر من جهان سینما، جهان کار و درگیری است و به نظر من نزدیک شدن به کتاب میتواند ما را به آرامش برساند.
وی ادامه داد: ما شاید با خواندن شعرهای خیام و حافظ کمی غمگین و افسرده شویم اما در نهایت به آرامش میرسیم. به نظر من شوکت فضای فرهنگی سینمای ایران به همبستگی اهالی سینما و کسانی که کار کتاب میکنند، بستگی دارد؛ بنابراین اگر ما خواستار این شوکت هستیم باید قدردان معلمانی باشیم که کتاب نوشتهاند.
شاهسواری در پایان گفت: سینمای ایران مدیون کسانی است که دست به قلم بردهاند و ترجمه و تالیف کردهاند. پیوند کتاب و سینما اتفاق بسیار خوب و بزرگی است و خوشحالم که بار دیگر در این شب عزیز شاهد آن هستیم.
نظر شما