دهمین روز از سیویکمین نمایشگاه کتاب تهران، مجالی فراهم شد تا به سراغ تعدادی از ناشران شاخص حوزه دین بروم و دقایقی کوتاه با آنها همکلام شوم. بهانه این دیدارهای چند دقیقهای، رسیدن به فهرستی از پرفروشترین کتابهای حوزه دین بود. نکته جالب توجه در این میان، حضور مقتدر «مفاتیحالحیاة» اثر آیتالله جوادی آملی در صدر جدول نشر کشور بود. این کتاب تاکنون به رکورد 227 نوبت چاپ رسیده است.
برای تهیه گزارش پرفروشهای حوزه دین، در میان هیاهوی بازدیدکنندگان به سختی راهم را از میان موج جمعیت باز میکنم. نخستین کتابفروشی که به آن سر زدم، موسسه «بوستان کتاب» است. نادر یزدانینسب، مدیر غرفه درباره پرفروشهای نمایشگاه به این نکته اشاره کرد که چاپاولیها بوستان همیشه جزو پرفروشترینها بودهاند.
به گفته وی، موسسه بوستان کتاب امسال با حدود یکهزار و 200 عنوان کتاب که 250 عنوان از آنها چاپ 96 و 97 بوده و از این میان 70 عنوان نیز چاپ نخست است، در نمایشگاه کتاب حاضر شد. وی آثار علامه حسنزاده آملی و علامه طباطبایی و همچین کتابهایی مانند «جستاری در عرفان نظری و عملی» اثر عبدالحسین خسروپناه، «آسیبشناسی تکفرزندی از دیدگاه اسلام و علوم اجتماعی» نوشته کریم دژبرار، «وارونگی؛ نقد و بررسی بنیانهای فکری جریانهای تکفیری با تأکید بر داعش» اثر سید مهدی علیزاده موسوی و «خدایی که در این نزدیکی است» تالیف مسلم گریوانی را از پرفروشترین آثار موسسه بوستان کتاب در این دوره از نمایشگاه دانست.
غرفه ویژه «مهدویت» کار ویژه دلیل ما
انتشارات «دلیل ما» از دیگر ناشران شاخص حوزه دین نیز در سالن اصلی شبستان با حدود 700 عنوان کتاب شامل 23 چاپ نخست، حضور دارد. «ادوار تاریخ تصوف» نوشته مشترک امین اوحدی و محمدهادی قندهاری، «فقه مدرسه؛ الگوی تحلیل فقهی مسائل مدرسه» به قلم وحید عابد، «جمع و تدوین قرآن کریم؛ رویکرد اعتقادی» تالیف سیدعلی شهرستانی با ترجمه سید هادی حسینی، «نقد ادله خلافت» اثر نجمالدین طبسی و «کشفالحقیقه فی اعتبار الحدیقه» به قلم علیرضا دوستی از پروفروشترین این انتشارات در سیو یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران هستند.
کار ویژه انتشارات دلیل ما همچون روال گذشته، برپایی غرفه ویژه مناسبتی بود که با توجه به همزمانی میلاد حضرت ولیعصر (عج) با نخستین روز نمایشگاه کتاب، در این دوره، غرفه ویژه مهدویت شامل آثاری مرتبط از ناشران سراسر کشور، برپا شد.
استقبال از مجموعه 44 جلدی «جواهرالکلام»
در میان راهروهای شلوغ شبستان، به «دفتر انتشارات اسلامی» وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم رسیدم. در این غرفه 950 عنوان کتاب در موضوعات مختلف مرتبط با حوزه دین عرضه شده است. چیزی که در نگاه نخست به چشم میآید، عدم تناسب تعداد زیاد کتابها با متراژ اندک غرفه است. محمدرضا دهقان، مسئول غرفه از ملاک قرار گرفتن تعداد چاپهای نخست برای اختصاص متراژ ناراضی بوده و معتقد است که این قانون باید اصلاح شود.
وی در فهرست پرفروشهای این مرکز نشر به کتابهایی همچون «ترجمه تفسیر المیزان» اثر موسوی همدانی، مجموعه 22 جلدی «وسائلالشیعه و مستدرکها» اثر حر عاملی، «تاریخ سیاسی معاصر ایران» به قلم سید جلالالدین مدنی، مجموعه 44 جلدی «جواهرالکلام» تالیف شیخ محمدحسن نجفی و کتابهای شهید دستغیب اشاره کرد.
«قلب سلیم» به دل مخاطبان نشست
در راهروی بعدی شبستان، غرفه بزرگ «دارالکتب الاسلامیه» دیده میشود که با مدیریت مرتضی آخوندی، حدود 400 عنوان کتاب که 60 عنوان از آنها چاپ نخست هستند، به نمایشگاه آمده است. آخوندی، این دوره از نمایشگاه را در مقایسه با دوره قبل در شهر آفتاب، از نظر فروش و بازدید، بهتر توصیف کرد.
به بیان وی «برگزیده تفسیر نمونه» به همت احمدعلی بابایی، «قاموس قرآن» اثر سید علیاکبر قریشی، «پیام امام امیرالمومنین (ع)» شرح آیتالله مکارم شیرازی از نهجالبلاغه، «قلب سلیم» تالیف آیتالله دستغیب و «احتجاج» اثر طبرسی با ترجمه بهراد جعفری از جمله پرفروشترین آثار این انتشارات در نمایشگاه کتاب تهران بودند.
درخشش «رضایت از زندگی» و «کیمیای محبت»
غرفه مجاور متعلق به انتشارات «دارالحدیث» با مدیریت آیتالله محمد ریشهری است. روحالله انصاری، مسئول این غرفه با اشاره به عرضه 330 عنوان کتاب شامل 100 چاپ نخست، از میزان فروش و استقبال مردم اظهار رضایت کرد. به بیان وی، مصلی از جهت دسترسی بهتر، برای برپایی نمایشگاه کتاب مناسبتر است.
«رضایت از زندگی» اثر عباس پسندیده، «کیمیای محبت» به قلم آیتالله ریشهری، «تربیت جنسی» تالیف علینقی فقیهی، «تحکیم خانواده از نگاه قرآن و حدیث» به قلم آیتالله ریشهری و عباس پسندیده، «دانشنامه احادیث پزشکی» اثر محمد ریشهری با ترجمه حسین صابری و «گزیده المواعظ العددیه» اثر میرزا علی مشکینی با ترجمه و تحقیق سید مرتضی موسوی قافلهباشی از جمله پرفروشهای دارالحدیث در نمایشگاه سیویکم کتاب هستند.
مجموعه 10 جلدی «زندگی پرافتخار» در صدر فروش
«بهنشر» انتشارات آستان قدس رضوی در غرفهای شکیل، بهطور متمرکز تولیدات مراکز فرهنگی آستان قدس را عرضه میکند. به گفته مسئول غرفه، مجموعه رمانهای نوجوان فروش خوبی در نمایشگاه داشته و مجموعه 10 جلدی «زندگی پرافتخار» اثر محمد محمدی اشتهاردی که 10 داستان درباره 10 تن از صحابه پیامبر (ص) از جمله سلمان فارسی و مالک اشتر است، پرفروشترین اثر بهنشر در این نمایشگاه بوده است.
این مسئول در فهرست پرفروشها از آثاری همچون «چگونه کتاب بخوانیم» اثر مشترک مارتیمر جی.آدلر و چارلز لینکلن ون دورن با ترجمه محمد صراف تهرانی، رمان جذاب «دعبل و زلفا» به قلم مظفر سالاری و مجموعه سه جلدی رمان امام رضا (ع) شامل «راز آن بوی شگفت» و «بیدارم کن» اثر فریبا کلهر و «اعترافات غلامان» نوشته حمیدرضا شاهآبادی نیز نام برد.
آشنایی با «خانواده متعادل» در انتشارات اسراء
به فاصله چهار یا پنج غرفه آنطرفتر، سردر زردرنگ موسسه «علوم وحیانی اسراء» به چشم میخورد که آثار علامه جوادی آملی را عرضه میکند. به گفته مسئول غرفه، انتشارات اسراء در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران با 227 عنوان کتاب شامل حدود 30 عنوان چاپ نخست حضور پیدا کرده است. در میان آثار این موسسه، «مفاتیحالحیاة» اثر ماندگار آیتالله جوادی آملی همچنان میدرخشد. این کتاب تاکنون 227 نوبت چاپ داشته و شمارگان آن به حدود 30 میلیون نسخه میرسد که به لحاظ تعداد شمارگان در دنیای نشر مثالزدنی است. این اثر تاکنون به زبانهای انگلیسی و اردو نیز چاپ شده و ترجمه عربی آن نیز زیرچاپ است.
از دیگر پرفروشهای انتشارات اسراء میتوان به مجموعه کتابهای «تسنیم» که جلدهای 43، 44 و 45 آن به تازگی منتشر شده، «ادب فِنای مقربان» شرح زیارت جامعه کبیره، جلدهای 18 تا 20 «رحیق مختوم»، «خانواده متعادل» و «دانش و روش بندگی» اشاره کرد.
استقبال از «مدعیان مهدویت و هزارهگرایان»
آخرین غرفهای که مجال اندک و ازدحام شدید، اجازه حضور در آن را میدهد، انتشارات «حکمت» است. عباس عباسزاده، مسئول غرفه گفت: با حدود 300 عنوان کتاب از جمله 23 عنوان چاپ نخست در نمایشگاه حضور پیدا کردیم.
به بیان وی کتابهای «مدعیان مهدویت و هزارهگرایان» اثر ویلیام فردریک تاکر با ترجمه حمید باقری، «علم و دین در جستوجوی حقیقت» تالیف جان پوکینگهورن با ترجمه مشترک میلاد نوری و رسول رسولیپور، «خدای متعال» تالیف یان ریچاردنتون با ترجمه سیده لیلا اصغری، «فلسفه اندیشه دینی در اسلام و مسیحیت» اثر مشترک لوئی گارد و ژرژ قنواتی با ترجمه احسان موسوی خلخالی و سومین جلد از مجموعه مطالعات سینمایی با عنوان «تارانتینو» تالیف علی روحانی از جمله آثاری بودند که در این نمایشگاه با استقبال خوب مخاطبان روبهرو شدند.
سیویکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران نیز فردا به پایان میرسد. اینکه این نمایشگاه نمره قبولی گرفته یا نه را باید در خیلی عوامل جستوجو کرد. به دید ظاهر و به اذعان بسیاری ناشران و کتابفروشان، این دوره از نمایشگاه از لحاظ میزان فروش و بازدید رضایتبخش بوده و تا اندازهای انتظارات را برآورده کرد.
نظر شما