یکشنبه ۳ تیر ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۱
موثرترین عامل در نمایشنامه‌های مستند پرداخت کاراکترهاست

احمد پوری می‌گوید: تخیل در نمایشنامه‌های مستند راه ندارد. نویسنده اینگونه آثار، از طریق پررنگ‌کردن شخصیت‌ها و ایجاد حرکت و بهره‌گیری از میزانسن است که به آفرینش اثر ادبی می‌پردازد. بیشترین چیزی که در این آثار به چشم می‌خورد،‌ رنگ‌پردازی و پرداخت کاراکترهاست.

احمد پوری در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره نمایشنامه‌ای که به تازگی با ترجمه او منتشر شده،‌ گفت: من در سال 1359 تا 1360 نمایشنامه «بلشویک‌ها» را ترجمه کردم و این اثر در تبریز منتشر شد. اما متاسفانه پخش خوبی نداشت و در دسترس خوانندگان قرار نگرفت.

وی افزود: خوشبختانه نشر مانیاهنر دوباره این کتاب را منتشر کرد و خوشحالم که بالاخره این نمایشنامه در اختیار خوانندگان قرار گرفته است.

نویسنده «پشت درخت توت» درباره سبک نویسندگی و فضای کلی آثار شاتروف توضیح داد: شاتروف از نمایشنامه‌نویسان برجسته پس از انقلاب شوروی است. کار اصلی شاتروف نگارش نمایشنامه‌های مستند  است. آثار شاتروف همگی بر مبنای تمام ‌اخبار و سندهایی است که وی از کمیته مرکزی به دست آورده و اغلب صحبت‌هایی که در نمایشنامه‌های او ذکر آن می‌رود، واقعی است.

مترجم «در بندر آبی چشمانت» درباره فضا و موضوع نمایش‌نامه «بلشویک‌ها» گفت: این نمایشنامه روند تیرخوردن لنین را توصیف می‌کند. لنین در روزی که تیر می‌خورد جلسه داشته و ماجراهایی که در آن جلسه می‌گذرد تماما در این نمایشنامه آمده است. این جلسه با لنین که بیهوش است برگزار شده و در اتاق برگزاری ادامه می‌یابد. این نمایشنامه به دلیل مستندبودن آن ارزش زیادی دارد و معلومات زیادی را نصیب خواننده می‌کند.

مترجم «خلسه بر ویرانه‌ها» درباره نمایشنامه‌های مستند عنوان کرد: تخیل در این نمایشنامه‌ها راه ندارد. نویسنده اینگونه آثار، از طریق پررنگ‌کردن شخصیت‌ها و ایجاد حرکت و بهره‌گیری از میزانسن است که به آفرینش اثر ادبی می‌پردازد. بیشترین چیزی که در این آثار به چشم می‌خورد،‌ رنگ‌پردازی و پرداخت کاراکترهاست. در نمایشنامه‌های مستند ماجراها واقعی است و دیالوگ‌ها حقیقی‌اند.




احمد پوری در انتها درباره استقبال از آثار شاتروف در دیگر نقاط جهان گفت: نمایشنامه «بلشویک‌ها» به کرات در شهرهای مهم روسیه به روی صحنه رفته است. آثار  شاتروف  از اقبال جهانی نیز  برخوردار است و به طور مثال بیشتر نمایشنامه‌های او در لندن اجرا شده است.

در پشت جلد این نمایشنامه می‌خوانیم:
«فعلا گورکی در طرف راست قرار گرفته است. دائم از افراط به تفریط در نوسان است. یک لحظه از ما پشتیبانی می‌کند و فریاد برمی‌آورد که «هیچکس جرئت ندارد حرفی بالای حرف لنین بگوید» این کار او از گذشته بلشویکی‌اش سرچشمه می‌گیرد و لحظه دیگر لنین را متهم به چنین گناهان وحشتناکی می‌کند... گاهی فرهنگ بورژوازی را به باد ناسزا می‌گیرد و زمانی دیگر برای عطوفت آن سینه چاک می‌کند. امروز به اختلاف درون حزب دامن می‌زند و فردا خواستار یکپارچگی حزب می‌گردد و الی آخر ... وحشتناک است.»
 
 نمایش‌نامه «بلشویک‌ها» نوشته میخائیل شاتروف با ترجمه احمد پوری به تازگی در 126 صفحه و شمارگان 1000 نسخه به قیمت 16000 تومان از سوی انتشارات مانیاهنر راهی بازار کتاب شده است.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها