«هیچ»، سفری است به دنیای ناشناخته عدم، برای شناسایی و پی بردن به ویژگیهای هیچ! در این کتاب از زبان علم فیزیک صفات نیستی، هستی مییابد و نوری از این دنیای تاریک ناشناخته بر ما میتابد.
مترجم در پیشگفتار کتاب مینویسد:«فیزیک مدرن به جایگاهی رسیده است که میخواهد به بنیادیترین پرسشهای بشر پاسخ دهد. پرسشهایی که در طول تاریخ، ذهن خردورز را به خود مشغول کرده است. پرسشهایی که تا سه دهه پیش فلسفی پنداشته میشدند و کمتر کسی گمان میکرد که به شناختشناسی علمی و آزمونهای تجربی گردن بگذارند.
توانمندیهای نظری و چیرهدستیهای تجربی فیزیکدانها زمینه را اینک فراهم کرده است تا با جسارت بیشتر در پی یافتن پاسخ پرسشهایی مانند «همه چیز از کجا آمدهاند؟»، «اگر آفرینشی وجود داشته است»، «روز پیش از آفرینش عالم در کجا بوده است؟» «چرا عالم وجود دارد و وجودش در چیست؟» برآیند این پرسشهای جسورانهاند.
ابزارهای ریاضی و نظری برای یافتن پاسخشان پیچیده است و روشهای تجربی برای آزمودنشان گران و زمانبر است. با این حال فیزیکدانها، گامهایی را برداشتهاند و به برخی از یافتههای شگفتآور رسیدهاند. راه دشوار و درازی پیموده شده است. در این سفر، درک ما از فضا و زمان دگرگون شد؛ فضا و زمان مطلق نیوتونی با آموزههای نسبیت انیشتین جایگزین شد؛ برای دنیای ریزمقیاس کوانتومی قانونهای جدید یافتیم. آنها را به زندگی روزانه پیوند زدیم و روش زیستن بشر را دگرگون کردیم. این راه هنوز در نیمه است و این داستان شگفتیهای بسیاری در آستین دارد.
افسانههای باستانی آفرینش با «هیچی» آغاز میشوند. اندیشمندان یونان باستان «هیچی» را با واژه «خلاء» جایگزین کردند. برای آنان خلاء به معنی نبوده ماده بود؛ جایی بود که از هر چیزی مادی تهی است. مفهوم خلاء هستی و نا هستی برای انسان هوشمند همیشه شورانگیز بوده است. در فیزیک مدرن خلاء دوام آورده است، اما به معنی تهی از همه چیز نیست و سرشت دیگری دارد. خلاء کوانتومی اقیانوس، بینهایت گسترده و ژرف انرژی است که رویدادهای شگفتانگیزی میتوانند از آن سربرآورند.
این کتاب ما را از گمانه زنیهای فلسفی اولیه به مرزهای فیزیک مدرن، به عدم قطعیت کوانتومی در آگاهی، به ابعاد بالاتر، به میدان هیگز و آغاز عالم میبرد و میکوشد نشان دهد که همه چیز میتواند از هیچ پدید بیاید و در هیچ نابود شود. اگر بتوانیم «هیچی» را بفهمیم، شاید همه چیز را بفهمیم.»
فرانک کلوس در این کتاب آخرین یافتههای فیزیکی را برای تحلیل جهان به کار میگیرد و آن را با زبانی ساده برای همگان توصیف میکند. آیا روزی فیزیک خواهد توانست به پرسشهای اساسی در باب چگونگی به وجود آمدن این جهان پاسخ دهد؟ هیچ، آخرین یافتههای بشری است برای یافتن پاسخ این سوال.
کتاب هیچ در 9 فصل با عناوین هیاهوی بسیار برای هیچ، اتم چقدر تهی است؟ فضا، موج در چه؟سفر با باریکه نور، بهای فضای تهی، دریای بی پایان، خلاء هیگز و خلاء نو سامان یافته است.
در پایان بخش کتاب میخوانیم: «در تمامی این کتاب ما با پرسش همه چیز از کجا آمدهاند آغاز کردیم. بیش از 2000 سال اندیشه را بررسی کردهایم و به پاسخ امروزی رسیدهایم: همه چیز از هیچ پدید آمده است. پیشنهاد فیزیک مدرن این است که عالم ممکن است از خلا سر برآورده باشد. فیزیک مدرن میگوید در عالم هم انرژی مثبت داریم و هم انرژی منفی. مجموع آنها صفر است اما همین افت و خیزهای انرژی منشا این جهان شده است. در این بخش همچنین از ابعاد بالاتر سخن گفته میشود. فیزیکدانان به این نتیجه رسیدهاند که برای توجیه رفتار عالم مجبورند غیر سه بعد اصلی و همچنین زمان بعدهای دیگری نیز برای جهان قائل باشند، ابعادی که به دلیل قرارگیری ما در سه بعد مکانی برایمان غیرقابل آشکارسازی است.
ما به راحتی در این جهان میتوانیم در ابعاد طول، عرض و ارتفاع جلو و عقب برویم. اما اگر زمان نیز یک بعد است در زمان هم خواهیم توانست سفر کنیم. اگر کسی بتواند به دیروز سفر کند از دید ما ناپدید خواهد شد. اگر کسی در بعد زمان سفر کند و به اکنون ما برسد به طور ناگهانی او برای ما پدید میآید انگار از هیچ آمده است اما برای آن فرد که بر زمان مسلط است این هیچ معنایی ندارد. در عالم ما امکان دارد ابعاد دیگری نیز وجود داشته باشند که آشکار شدن یکی از اجزای آن ابعاد در ابعاد محسوس ما میتواند پدید آمدن یک چیز از هیچ باشد.
«هیچ»، سفری است به دنیای ناشناخته عدم، برای شناسایی و پی بردن به ویژگیهای هیچ! در این کتاب از زبان علم فیزیک صفات نیستی، هستی مییابد و نوری از این دنیای تاریک ناشناخته بر ما میتابد.»
کتاب «هیچ» نوشته فرنک کلوس با ترجمه فیروز آرش، شمارگان 500 نسخه در 192 صفحه و به بهای 16 هزار تومان از سوی انتشارات فرهنگ معاصر منتشر شده است.
نظر شما