رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در پاسخ به ایبنا بیان کرد:
میخواهیم در سیاستگذاری فرهنگی سهیم باشیم/ ارسال 70 کتاب به پانزدهمین جشنواره پژوهش فرهنگی سال
محمد سلگی گفت: تلاش ما این است که در تعامل با سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، وزارت صمت، کشاورزی و ... دستاوردهای طرحها را منعکس کنیم و در ارتباط با نهادی تصمیمساز مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی کارهایمان را ارائه کنیم.
وی با اشاره به اهداف برگزاری این جشنواره افزود: هدف اولیه جشنواره تشویق پژوهشگران و اندیشمندان داخلی و خارجی، معرفی و شناسایی آثار در حوزه پژوهشی و فرهنگی، زمینه سازی برای انجام پژوهشهای فرهنگی در جهت نیاز فرهنگی جامعه، گسترش و توسعه پژوهشهای فرهنگی در حوزه فرهنگ و تمدن اسلامی، شناسایی و تقویت تمدن ایران با سایر کشورها و آشنایی با تاثیرگذاری فرهنگ و تمدن اسلام و ایران است.
سلگی در ادامه تعریفی از پژوهش فرهنگی ارائه کرد و توضیح داد: پژوهش به آثار مکتوبی گفته میشود که به یک یا چند پرسش در جامعه پاسخ و با استفاده از شواهد و استدلالات به تحلیل علمی آثار دست زده و به نتایج درست و کاربردی دست یابد. با توجه به اهداف اعلام شده انتظار داریم، کمکی به رونق این حوزه بکنیم.
وی تاکید کرد: ما پیش از این یک جشنواره محدود داخلی داشتیم، ولی امسال قصد برگزاری گستردهتر جشنواره و معرفی آثار برگزیده را داریم. همچنین قرار است امکاناتی مانند تبدیل پایان نامهها و طرحهای پژوهشی منتخب به کتاب را فراهم کنیم و اگر کتابی از پژوهشی اقتباس شده، برای بیشتر دیده شدن و معرفی آن، از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و پژوهشگاه از آن خرید حمایتی صورت گرفته و به کتابخانهها ارسال شود. همچنین از صدا و سیما نیز برای معرفی بهتر آثار کمک میگیریم و جلسات نقد و بررسی مرتبط نیز برگزار خواهد شد.
دبیر جشنواره پژوهش فرهنگی سال با بیان اینکه جشنواره پتانسیل بینالمللی شدن را دارد عنوان کرد: امسال در حال مذاکره و برطرف سازی موانع هستیم تا حوزه ایران شناسی و اسلام شناسی را در سطوح بین المللی به جشنواره اضافه کنیم و امیدواریم در مدت کوتاهی این کار محقق شود.
حسین دهقان دبیر علمی جشنواره با اشاره به محورهای اصلی این جشنواره در هفت محور گفت: تلاش شده تا با مطالعات انجام شده یک پوشش حداکثری در پژوهشهای فرهنگی ایجاد و مجموعه آثار فرهنگی و کارهای ارزنده پژوهشگران دیده شود. یکی از کارکردهای درونی جشنواره تشویق و معرفی پژوهشگران و کارکرد بیرونی آن آگاهی بخش فرهنگ پژوهشی است.
به گفته وی، ۱۰ محور جشنواره بعد از جلسات و پژوهشهای ویژه طراحی شده است. فرآیند درونی داوری نیز به گونهای دیده شده که طی چهار مرحله صورت میگیرد؛ نخست آثار ارسال شده در دبیرخانه بررسی و با موازین و آیین نامهها انطباق داده میشود. سپس آثار ارسالی به گروههای علمی سپرده خواهد شد و در مرحله بعد آثار برای دو داور متخصص حوزه ارسال و نتایج حاصل و نمرات کسب شده از داوری به شورای علمی سپرده خواهد شد و در نهایت اثر منتخب معرفی میشود.
دهقان در پایان سخنانش با بیان اینکه تاکنون 120 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شده عنوان کرد: از این تعداد 70 اثر کتاب، 16 اثر پژوهشی، 34 پایان نامه نیز ارسال شده است.
زهره سعیدی دبیر اجرایی جشنواره هم در این نشست گفت: دبیرخانه طی جلسات متعدد ۱۰ محور نهایی را اعلام و فراخوان جشنواره ۳ آذر اعلام شد. سایت جشنواره هم در این راستا شکل گرفته و نویسندگان به زودی میتوانند از این طریق آثار خود را ارسال کنند.
بخش دوم این نشست به پرسش و پاسخ اصحاب رسانه اختصاص داشت. سلگی در این بخش در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا مبنی بر اینکه چقدر این جشنواره و دستاوردهای آن پس از سالها توانسته به عرصه سیاستگذاری فرهنگی برسد و بر بدنه جامعه تاثیرگذار باشد گفت: همانطور که مطلع هستید طرح سنجش ارزشها و نگرشهای ایرانیان سه دوره در پژوهشگاه برگزار شده و یکی از طرحهای مرجع ما در کشور است و همواره محققان زیادی از دستاوردهای آن استفاده میکنند و به عبارتی از معدود پژوهشهایی است که مرجع شده و شاید اغراق نباشد که بگوییم از اقصی نقاط ایران متقاضی دارد.
وی با اشاره به سایر طرحهای مرجع پژوهشگاه افزود: طرح مصرف کالاهای فرهنگی در ایران، سرمایه اجتماعی ایرانیان و ... از دیگر طرحهای اثر بخش ما هستند. البته تلاش ما این است که در تعامل با بدنه سیاستگذاری کشور بتوانیم دستاوردهای این طرحها را وارد سیاستگذاری بکنیم. جالب است که تاثیرات برخی از آثار برگزیده این جشنواره را در سال 75 در حوزه فرهنگ عامه به وضوح میتوان مشاهده کرد و میبینیم که چگونه از اهمین طرح کتاب ها و آثار دیگری منشعب و تولید میشود.
سلگی تاکید کرد: تلاش ما این است که در تعامل با سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، وزارت صمت، کشاورزی و ... دستاوردهای طرحها را منعکس کنیم و در ارتباط با نهادی تصمیمساز مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی کارهایمان را ارائه کنیم.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در بخش پایانی سخنانش به تعدادی از طرحهای در دست اجرا این پژوهشگاه اشاره کرد و گفت: سبک زندگی ایرانیان، پیمایش ملی هویت ایرانیان، ارزشهای و نگرشهای کودکان و نوجوانان برای نخستین بار، موج دوم مصرف کالاهای فرهنگی در ایران، خلقیات ایرانیان و ... از جمله طرحهای در حال انجام است یا طرحهایی که به زودی اجرا میشود.
بر اساس این گزارش، فراخوان پانزدهمین جشنواره فرهنگی سال تا 10 دیماه تمدید شده و مراسم اختتامیه آن نیزدر هفته سوم بهمنماه برگزار خواهد شد.
نظر شما