نسل اول و آغازگران نسل دوم داستاننویسی استان فارس در قالب کتابی با عنوان «شناختنامه جامع داستاننویسان فارس» معرفی شدند.
در بخشی از مقدمه این کتاب میخوانیم: «ادبیات داستانی ۱۴۰ سال اخیر ایران، نقطه آغازی بوده بر سنتی که امروزه میتوان سنت داستاننویسی معاصرش نامید. کتاب پیش رو در پی ترسیم خطی است که سیر حرکت این سنت نزدیک را از ابتدا تا حال حاضر، نمایش میدهد؛ آن هم تنها در محدوده جغرافیایی - فرهنگی استان فارس. هدف، در قدم اول، گردآوری دستاوردهایی است که نسلهای متوالی داستاننویسان معاصر این خطه، به واسطه خلق آثار خود پدید آوردهاند».
در بازه ۱۵۰ ساله مورد مطالعه در کتاب پیش رو، سیر آثار در پنج نسل متوالی تقسیمبندی شده است. جلد اول شناختنامه به ۲۴ تن از پیشگامان این عرصه در نسل اول و آغازگران نسل دوم خواهد پرداخت (متولدین تا ۱۳۱۰ شمسی) و پیش بینی میشود برای تکمیل این پروژه در حداقل ۶ جلد خواهد بود.
در کتاب حاضر، تلاش شده تا در ابتدا زندگینامهای مختصر از هر داستاننویس ارائه شود، سپس سالشماری از احوال و آثار وی آمده است. پس از آن به بررسی اجمالی آثار داستانی ایشان «از نگاه دیگران» پرداخته شده است. آنگاه آثار هر یک را از نگاه خود بررسی و تحلیل مختصری کرده و در انتها نمونهای از آن آثار همراه با تحلیلی کوتاه بر آن اثر به قلم یکی از منتقدین و تحلیلگران حال حاضر فارس، ارائه شده است. در بخش منابع انتهای هر مدخل نیز تلاش شده تا مجموعهای نسبتاً کامل از مآخذی که اطلاعاتی در رابطه با هنرمند یا آثار وی ارائه داده اند، تهیه شود.
در بخش دیگری از کتاب «شناختنامه جامع داستان نویسان فارس» آمده است: «در نسل اول و آغازگران نسل دوم داستان نویسان فارس، پس از انباشت سنت به دست آمده در مدت کوتاه پیش از خود؛ دو گرایش عمده قابل مشاهده است. یا همچنان تمایل به شیوههای کهن غلبه دارد (آثار بهروزی، دوانی، حمیدی، صورتگر) یا تمایل به شیوههای نورسیده غربی منطبق شده بر وضعیت اجتماعی ایرانی (شین پرتو، حمیدی، توللی، پرویزی، فربود، چوبینه). در این میان برخی نیز در میانه هر دو شیوه سرگردانند (نوبخت، بهمن بیگی، منصوری، مکارم شیرازی، دست غیب)».
کتاب «شناختنامه جامع داستان نویسان فارس» به سفارش و حمایت حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی استان فارس توسط انتشارات پرتو رخشید به بهای 55 هزار تومان تولید و منتشر شده است.
نظر شما