سومن موکرجی در کتاب «اسماعیلیه و اسلام در آسیای جنوبی مدرن» به تکامل هویت شیعه اسماعیلی و جنبههای مهم فرایند تاریخی پیشرفت مسلمانان در اواخر زمان استعمار در جنوب آسیا پرداخته است.
سومن موکرجی استاد تاریخ دانشگاه پریسیدینسی کلکته است. حوزههای مطالعاتی مورد علاقه او «مطالعات ادیان» و «جامعه شناسی تاریخ آسیای جنوبی» هستند.
موکرجی در کتاب «اسماعیلیه و اسلام در آسیای جنوبی مدرن» بیشتر به تکامل هویت شیعه اسماعیلی و جنبههای مهم فرایند تاریخی پیشرفت مسلمانان به ویژه اسماعیلیه در اواخر زمان استعمار در جنوب آسیا پرداخته و همچنین روند شکل گیری مکتبی آن را نیز مورد بررسی قرار داده است.
یکی از مهمترین ویژگیهای این کتاب بررسی هویت شیعه امامیه و اسماعیلیان از دهه 1860م، با نگاه تطبیقی است. علاوه بر این، نویسنده تلاش کرده زندگی عمومی و اجتماعی آقاخان سوم و بین المللی شدن این مذهب در اواخر قرن نوزدهم را نیز تشریح کند. شیعه اسماعیلی و مسلمانان جهان با تاکید بر ویژگیهای فرقهای که کاملا یک موضوع فرامرزی است، از جمله محورهای موضوعی این کتاب است.
موکرجی در این کتاب مسایل مهمی از قبیل درک آقاخان از مدرنیته استعماری، دیدگاه وی در مورد هند، اصلاح ساختارهای حاکمیتی در جامعه و ساماندهی نهادهای تحت حمایت امامت، گامهای اساسی در بورس تحصیلی (اولویت این بورسها با مسلمانان است) را نیز به تفصیل مورد ارزیابی قرار داده است.
برخی از سرفصلهای این کتاب به شرح زیر است: خوجههای اسماعیلی و مجادلات قانونی ـ دین و آئین در قرن نوزدهم در بمبئی؛ لحظههای هارواردی ـ اخلاق، آریاییسم و بورس؛ پان اسلامیسم و روحیه آسیایی ـ موضوعات فراملی در عصر انتقال؛ امام موجود، اسماعیلیسم و اسلام در آسیای جنوبی استعماری در قرن اخیر؛ اهمیت اسماعیلی بودن ـ هنجاری بودن ادیان و اسماعیلیه بین المللی در زمان مجامع جهانی.
این خبر را رایزنی فرهنگی ایران در دهلی نو برای انتشار در اختیار «ایبنا» قرار داده است.
نظر شما