عبدالمهدی مستکین، مدیر گروه فرهنگ کمیسیون ملی، سخنران اصلی این نشست در بیانات خود، دو رویکرد کلی را در بررسی غزلیات و اندیشه حافظ برشمرد: یکی بُعد لذت جویانه ، غیر کنش گرایانه و انفعالی و دیگری بُعد کنش گرایانه، فعالانه و عمل گرایانه است.
رییس انجمن دوستداران حافظ در ادامه با تشریح این دو رویکرد، گفت: شیوه نگرش ما ایرانیان به آموزهها و اندیشه حافظ، غالبا مبتنی بر رویکرد نخست است. به این معنا که اُنس و دوستداری با حافظ صرفا لذتجویانه، رازجویانه و غیرعملگرایانه است. حافظ برای ما عموما در شب یلدا، گرفتن فال، مراسمهای صوری و خوشباشیهای دور همی و نهایتا در روز بزرگداشت خواجه رندان که در بیستم مهرماه هر سال است، جلوهگر میشود.
مستکین افزود: این شیوه بر سویه سخن و اندیشه حافظ چندان منطبق نیست، بلکه نگرش حافظ ابعاد ژرف و عمیق عملگرایانه و خوانش فعال دارد:
«نه من ز بی عملی در جهان ملولم و بس
ملالت علما هم ز علم بی عمل است»
مدیر بخش فرهنگ کمیسیون در ادامه به تشریح بُعد عملگرایانه اندیشه حافظ پرداخت، آنها را در چند محور طبقهبندی کرد و گفت: این ابعاد شامل عملگرایی در حوزه زمان و غفلت ستیزی، عملگرایی در حوزه مناسبات فردی و فعالیتهای کنشگرایانه در حوزه مناسبات اجتماعی هستند.
از راست به چپ:عبدالمهدی مستکین- حجتالله ایوبی
در این نشست حجتالله ایوبی، دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو- ایران نیز با ابراز خرسندی از برگزاری چنین محافل ادبی ـ فرهنگی، نسبت به ضرورت تشکیل هر چه بیشتر اینگونه جلسات و نیاز جامعه امروز، بهویژه نسل جوان، تاکید کرد و گفت: این برنامهها باعث دمیدن روح امید و شکوفایی در جوانان، دانشگاهیان و خانوادهها و همچنین ترویج سبک و اصول صحیح زندگی ایرانی-اسلامی است.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکوـ ایران در ادامه افزود: پشتوانههای قوی و محکم فرهنگی همچون حافظ و سعدی و مولانا و… است، که این اجازه و جایگاه را به ما میدهد، تا در محافل بینالمللی به عنوان نماینده کشور عزیزمان دست بلند کرده و با افتخار و به نام ایران شعری بخوانیم و از فرهنگ و اخلاق و دانش و فضیلت صحبت کنیم؛ چیزی که امروز جهان غرب عمیقا به خلاء آن در فرهنگ خویش معترف است.
ایوبی در پایان یکی از اصلیترین وظایف کمیسیون ملی یونسکوـ ایران را معرفی و شناساندن هر چه بیشتر مفاخر و بزرگان ایران به جهان و جهانیان دانست و نسبت به ثبت و حفظ این آثار فرهنگی و بهجامانده از پیشینیان تاکید کرد.
شایان ذکر است که از سال گذشته به ابتکار کمیسیون ملی یونسکو برنامه «تماشای خورشید» برگزار میشود، که در آن به برترین چهرههای علمی، آموزشی و فرهنگی نشان یونسکو اهدا میشود.
این نشان تا کنون به استادان محمدعلی موحد، حقوقدان، ادیب و مولانا شناس برحسته و یدالله کابلیخوانساری، چهره مانگار خوشنویسی تقدیم شده است.
گفتنی است که سلسله ماهگفتارهای حافظشناسی و دیگر مشاهیر بزرگ ایران زمین، با رویکرد ترویج و گسترش آموزههای آنان، هر ماه در کمیسیون ملی یونسکو برگزار می شود.
نظر شما