در این نمایشگاه 28 اثر هنری و تاریخی از مشترکات فرهنگی دو کشور به نمایش درآمده است. این آثار از میان اسناد، کتابهای خطی و چاپ سنگی، سکهها، تصاویر و ... برگزیده شده که در کتابخانه و موزه ملّی ملک نگهداری میشوند.
از آن میان میتوان به نسخه خطی نهجالبلاغه به خط حسینبنمحمد حسینیشیرازی اشاره کرد که در سال 493 هجری قمری در بغداد کتابت شده است. نسخه خطی «الاغانی» تالیف ابوالفرج اصفهانی به عنوان مهمترین دانشنامه فرهنگ و ادبیات عرب قدیم و نسخهای از کتاب «نجاةالعباد فی یومالمعاد» با دستخط و مهر شیخمرتضی انصاری از آثار درخور توجه این مجموعه است.
سکه عرب- ساسانی با تاریخ 21 هجری قمری، سکه ولایتعهدی حضرت امام رضا (ع) به تاریخ 203 هجری قمری و نیز سکه دینار هلاکو ایلخان مغول که در سال 656 هجری قمری یعنی یک سال پس از فتح بغداد در این شهر ضرب شده؛ از دیگر آثار نمایشگاه مشترکات فرهنگی این دو کشور همسایه است.
نخستین برداشت از گفتگو پیرامون کشورها و مردمان، شرایط کنونی و روایت سیاسی از آنهاست؛ روایت تقابلها و مرزهایی است که ایشان را از یکدیگر جدا میسازد؛ اما روایت مجموعههای فرهنگی و تاریخی که بر پایه آثار و نشانههایی از این موضوع شکل گرفتهاند، نگاهی است از پنجره دیگر. پنجرهای شامل خاطرات مشترک، مجموعهای از غمها و شادیها که اینک به واسطه همین خاطرههای مشترک، مردمان را به هم پیوند میدهد.
پدیداری ایران و عراق در قاب، روایت تماسها و ارتباطهای تنگاتنگ تاریخی است؛ روایت ایران و عراق بیان مرزهای مشترک فرهنگی و تاریخی آن دو است؛ بیان همسایگیها و حتی همخانگی هاست. روایت آشنایی دیرینه و خاطرات مشترک که در سایه روابط سیاسی، آتشافروزی بیگانگان و جنگ نابرابر تحمیلی کمرنگ شده بود و امروز فرصت مناسبی برای توجه به آن هاست.
این نمایشگاه محیطی که در چارچوب همکاری مشترک میان موزه کتاب و میراث مستند ایران و موزه ملّی ملک برپا شده؛ تا 7 مهرماه، همه روزه در ورودی موزه سازمان دایر خواهد بود.
نظر شما