در مراسم افتتاحیه پنجمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات مطرح شد؛
توسعه کتابخوانی و کتابداری منجر به انسجام جامعه اسلامی میشود
وی گفت: استقبال از کتابخوانی و کتابداری برای کسب یک سرمایه جمعی به نام سرمایه فرهنگی است که نتیجه آن میتواند به یک انسجام درونی جامعه اسلامی برای تعریف یک ملت باشد.
اشرف بروجردی، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در این همایش با اشاره به تاثیرگذاری کنگره متخصصان علوم اطلاعات در میان اهالی فرهنگ و کتاب گفت: در اینجا جمع شدهایم تا حاصل تلاش دو روزه خود را به اطلاع اصحاب علم، دانش و معرفت برسانیم. امیدوارم که این نشست بتواند زمینهساز رشد و توسعه مطالعه برای آحاد مردم باشد؛ زیرا یکی از مسائل حوزه فرهنگ و دانش این است که از عدم توجه به ضرورت مطالعه و کماقبالی مردم به کتاب گفته میشود.
وی با تاکید بر فعالیت انجمن کتابداری و اطلاع رسانی در ترویج فرهنگ کتاب در جامعه اظهار کرد: این انجمن توانسته است جای خود را میان اهالی فرهنگ و کتاب باز کند تا مردم بتوانند به منابع موجود در دنیا دسترسی پیدا کنند.
بروجردی ادامه داد: مبنای کار انجمن، رسیدن به فرصتی برای دانستن این موضوع است که بدانیم سرمایه فکری و دانش مردم ایران و اهالی انجمن از کجا نشأت گرفتهاست و آن پشتوانه فرهنگی ایرانیان که از آن یاد میکنیم؛ از کجا فوران کردهاست. در پاسخ به این سوال به کتاب خواهیم رسید که میتواند زمینهساز توسعه و رشد بشری باشد.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با تاکید بر اینکه کتاب یک سرمایه فرهنگی است، خاطرنشان کرد: ما این کارها را برای نجات بشر و رسیدن به معرفت و مفهوم درست زندگی از کتابها انجام میدهیم. توسعه کتابخوانی و کتابداری برای کسب یک سرمایه جمعی به نام سرمایه فرهنگی است که نتیجه آن میتواند به یک انسجام درونی جامعه اسلامی برای تعریف یک ملت باشد.
کتابها نیز بر بستر عدد حرکت میکند
در ادامه این همایش، سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: پارادایمهای حوزه کتابداری و کتابخانه عوض شده و بنیان این مسیر را عوض کرده است. اگر تا مدتها پیش، کتاب و کتابخانه در محیط فیزیکی خود کتابخانه مطرح بود؛ درحال حاضر دایره گستردهتری را به خود اختصاص داده است.
وی با اشاره به ورود بشر به جهان عددی اظهار کرد: ما وارد جهان نظم عددی شدیم و دنیای دیجیتال ما را وارد دنیایی بر منطق عددی کرده است. همه محتوای دیجیتال بر محور قانون و منطق جهان عددی استوار است. انسان جدید انسانی است که به جای خیال و سوررئال به ذهنیت جهان عددی رسیده است و کتابها نیز بر بستر عدد حرکت میکند.
عاملی در ادامه و با تاکید بر تاثیر متقابل فرهنگ و فناوری در جهان خاطرنشان کرد: یکی از داشتههای فناوری و دنیای مجازی، فرهنگ است. دنیای مجازی باید در اکوسیستم فرهنگ بنشیند. البته باید بین فناوریها تفکیک قائل شویم. لزوما همه فناوریها نباید جنبه فرهنگی داشتهباشند. بعضی از این فناویها جنبه جهانی دارند و برخی از این فناوریها مثل نرم افزارها با تفکرات جوامع مختلف طراحی میشوند که هرجا و در هرکشور با سیاستها و فرهنگهای دیگر جوامع متفاوت است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: فیزیک و طبیعت اهمیت بسیاری دارد و ما ناگزیر هستیم که به سمت فناوری های نو برویم که ما را به طبیعت و حفاظت از آن پیش می برد. فناوریهای نو وظیفه حرکت ما را به سمت دولت سبز و حفاظت از محیط اطرافمان را دارد.
کتابداری و تسلیمنشدن در برابر سیل اطلاعات
فریبرز خسروی، رییس انجمن علمی کتابداری و اطلاعرسانی ایران با بیان روند انقلابهای جهانی گفت: ما تا این لحظه، سه انقلاب را پشت سر گذاشتیم؛ انقلاب صنعتی و اختراع ماشین بخار، انقلاب الکتریسیته، انقلاب دیجیتال و اتوماسیونهای کارخانهای و انقلاب چهارم که انقلابی اطلاعاتی و بر اساس دادهها است.
خسروی با اشاره به روند رشد صعودی کشورها در حوزه دیجیتال اظهار کرد: در حوزه دیجیتال، روند صعودی داریم که در حوزه کار و فناوری بسیار تاثیرگذار است. در حوزه فناوری چرخهای برای پیشبرد کار وجود دارد که سبب همافزایی و سرعت میشود و به بیان کلاوس شواب، مدیر اجرایی جهان اطلاعات این انقلاب، نوعی سونومی است.
وی افزود: انقلاب چهارم، یک جبر فناورانه است و ما کتابداران یا باید در مقابل این سونومی و سیل اطلاعاتی که همراه آن خواهد آمد تسلیم باشیم و به ضرر تن بدهیم؛ یا طرحی نو بیاندیشیم و در جریان این انقلاب دست به اقدام بزنیم. بحثی که در این دو روز در کنگره خواهیم داشت به انقلاب چهارم و مزیتها و اثرگذاریهای آن میپردازد.
گزارش از کنگره از زبان دبیر
آقای زرهساز، دبیرعلمی کنگره در بخش دیگری از این مراسم توضیح داد: در این کنگره دو روزه، 20 نشست تخصصی در حوزههای موضوعی مختلف همچون؛ علوم انسانی، کتابداری و آرشیو خواهیم داشت. همچنین، 37 پیشنشست برای نشستهای اصلی برگزار خواهیم کرد. در این دوره، برای اولین بار، پیشنشستهای استانی را برگزار کردیم تا بتوانیم وجهه ملی کنگره متخصصان علوم اطلاعات را نشان بدهیم.
دبیرعلمی کنگره متخصصان علوم اطلاعات با اشاره به همکاریهای سازمانها و استانها برای پیشبرد فعالیتهای کنگره در جامعه تصریح کرد: در دو استان؛ خراسان رضوی، شهر مشهد و استان فارس، شهر شیراز برنامههایی در راستای اهداف کنگره انجام دادیم. همچنین 15 سازمان همچون؛ سازمان آرشیو ملی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه علامهطباطبایی، دانشگاه شهید بهشتی و سازمان اسناد و کتاخانه ملی میزبان ما در کنگره بودند.
وی ادامه داد: کنگره در جایگاههای علمی جامعه تاثیرات بسیاری داشته است که ما امیدواریم این تاثیرات بیشتر و گستردهتر شود.
زرهساز در تشریح یکی از برنامه خود در کنگره متخصصان علوم اطلاعات گفت: نشستی تحت عنوان «تاک» تجربه و ایدههای کتابداران برگزار روز پنجشنبه (30 آبان) برگزار خواهد شد.
نظر شما