چهارشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۰:۴۳
حفظ سرمایه و نیروی کار کارآمد دغدغه مهم اهالی چاپ و نشر است

یک چاپخانه‌دار معتقد است؛ یکی دیگر از دغدغه‌های مهم فعالان حوزه چاپ و نشر حفظ سرمایه و مجموعه و از دست ندادن نیروی کار کارآمد در دوران پساکرونا است که با حمایت دولت از بخش خصوصی می‌تواند اجرایی شود.

علی نجفی، چاپخانه‌دار و فعال حوزه چاپ در گفت‌وگو باخبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با اشاره به ارزیابی خود از وضعیت صنعت چاپ و نشر در دوران پساکرونا گفت: متاسفانه وضعیت نشر کشور به دلیل گرایش بیشتر مردم به دنیای مجازی و پیگیری اتفاقات و اخبار روز دنیا از طریق سایت‌ها و کانال‌های خبری، همچنین پایین بودن سرانه مطالعه به هزاران دلیل موجه و غیر موجه، قبل از شیوع کرونا هم دچار مشکل بود.
 
وی ادامه داد: با بروز و گسترش بیماری کرونا، زندگی به‌معنای زنده ماندن و حفظ سلامت، اولین و مهمترین دغدغه روزمره مردم شده است و اکنون بسیاری به ناچار تنها برای تهیه ضروریات زندگی از منزل خارج می‌شوند. این موضوع معضلی جدی و اساسی برای ناشران ایجاد کرده است.
 
نجفی توقع اینکه مردم طبق روال گذشته در فروشگاه‌ها و نمایشگاه‌ها برای خرید اقلام غیرضروری حضور داشته باشند را توقعی غیرمنطقی خواند و عنوان کرد: به‌نظرم تنها راه حفظ بقا و حفظ ارتباط با مشتریان گذشته، روی آوردن به فروش مجازی است که بتوان خسارات را تا حد توان به حداقل رساند. البته در این ماه‌ها به‌دلیل ضرورت، گا‌م‌های موثری هم برداشته شد.
 
وی با اشاره به دغدغه چاپخانه‌داران؛ به‌خصوص فعالان این حوزه در بخش نشر در این روزها توضیح داد: بزرگترین معضل برای چاپخانه‌دار و ناشر تامین مواد اولیه و کاغذ و مقوای مورد نیاز آن‌ها است. متاسفانه نوسانات زیادی در قیمت ارز و متعاقب آن قیمت کاغذ و مقوا ایجاد شد که خسارات جبران‌ناپذیری را تا به امروز به این صنف وارد کرده است.
 
نجفی تاکید کرد:‌ این مساله موجب شده است که حتی برخی از مراکز و کارخانجات بزرگ هم تعطیل شوند و در این میان برگزار نشدن نمایشگاه بین‌المللی کتاب به‌دلیل شیوع بیماری کرونا نیز خسارات بسیاری به ناشران وارد کرد.
 
حفظ سرمایه‌های مادی و معنوی دغدغه اهالی چاپ و نشر
وی با بیان اینکه حضور در نمایشگاه کتاب برای همه ناشران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، گفت: فکر اینکه یک ناشر حرفه‌ای سرمایه زندگی خود را صرف تولید و چاپ نشر و کتاب می‌کند؛ به امید اینکه در نمایشگاه بتواند حضور گسترده و مثمرثمر داشته باشد و تا دقیقه نود هنوز نداند که این نمایشگاه برگزار خواهد شد یا نه. این وضعیت واقعا سخت و اذیت‌کننده است.
 
نجفی حفظ سرمایه‌های مادی و معنوی را یکی دیگر از دغدغه‌‌های فعالان بخش چاپ و نشر دانست و افزود:‌ یکی دیگر از دغدغه‌های مهم فعالان این صنعت حفظ سرمایه و مجموعه و از دست ندادن نیروی کار کارآمد در این دوران است؛ زیرا با توجه به وضعیت نابسامان اقتصادی، اجتماعی، سلامت و بهداشت، صنایع کشور یکی پس از دیگری با تعطیلی و بحران مواجه می‌شوند.
 
به گفته وی، در این برهه اغلب تولید کالا متوقف یا کاسته می‌شود؛ در نتیجه نیاز به بسته‌بندی محدود و چاپ کتاب نیز کمتر می‌شود و همین موضوع باعث ورشکستگی و تعطیلی خیلی از فعالان این صنف خواهد شد.
 
مدیر چاپ پیشرو همچنین درباره آسیب‌های کرونا به صنعت چاپ و تاثیرات آن بر بدنه این صنعت گفت:‌ متاسفانه طی سه سال اخیر شاهد اتفاقات غیرمنتظره بسیاری در اقتصاد کشور بوده‌ایم که این اتفاقات تاثیرات بسیار منفی و ماندگاری را برای همه تولیدکنندگان داخل رقم زده است و چاپخانه‌ها هم از این موضوع مستثنی نیستند.
 
نجفی تاکید کرد: عدم ثبات در قیمت‌ها، مشکلات تامین مواد اولیه، رویکردهای سودجویانه و احتکار برخی از افراد و نبود کیفیت در تولیدات داخلی باعث شده است این صنف نیز در تامین مواد اولیه مورد نیاز روزانه خود همچون مرکب ، کاغذ ، مقوا و سایر اقلام دچار مشکلات جدی شوند.
 
وی کمبود جنس و مواد اولیه مورد نیاز اهالی چاپ و نشر را یکی از دغدغه‌های جدی دست‌اندرکاران این حوزه دانست و عنوان کرد: با بروز و گسترش کرونا شاهد قطع زنجیره صادرات و واردات؛ بسیار شدیدتر از قبل هستیم. انبارهای خالی از جنس و نفروختن جنس‌های موجود توسط فروشندگان با طمع به فروش با قیمت بالاتر هم به این موضوع دامن زده و باعث مشکلات جدی‌تری برای همکاران ما شده است.
 
لزوم حمایت دولت از بخش خصوصی
وی درباره نقش حمایتی دولت برای برون‌رفت از این بحران و راهکارهای پیشنهادی خود در این حوزه نیز گفت:‌ از جمله ابتدایی‌ترین اقدامات دولت برای کاهش و بهبود معضلات این صنف حمایت همه جانبه از فعالان این حوزه است که به مواردی همچون تخصیص تسهیلات ارزان قیمت، کنترل قیمت ارز که منجر به کنترل قیمت مواد اولیه و مهمتر از همه کاغذ و مقوا می‌شود بخشی از این حمایت‌ها می‌تواند باشد.
 
نجفی درباره دیگر اقدامات دولت در این روزها با هدف حمایت از صنعت توضیح داد: دولت با حمایت از بخش خصوصی سرمایه‌گذار در این صنف برای به روز نگه داشتن امکانات و ماشین آلات مورد نیاز در این صنعت می‌تواند کمک موثری برای دست‌اندرکاران این بخش به‌شمار آيد.
 
وی همچنین درباره اقدامات چاپخانه‌داران و فعالان حوزه چاپ و نشر برای جلوگیری از تعطیلی کارگاه‌هایشان نیز گفت: کتاب از جمله اقلامی است که امکان عرضه غیرمستقیم و اینترنتی را داراست و دست‌اندرکاران این بخش تنها با فراهم کردن شرایط اعتماد مشتریان به خرید اینترنتی مانند شرایط پرداخت مطمئن و صحیح  و همینطور تخصیص راه‌های جلب مشتری مانند تبلیغات وسیع در دنیای مجازی، اهدای تخفیف به مناسبت‌های خاص یا ارائه خدمات ویژه در صورت خرید از کتابفروش‌های طرف قرارداد ناشران می‌توانند مشتریان خود را حفظ کنند.
 
نجفی در پایان تاکید کرد:‌ امکان ارسال کتاب به‌صورت وسیع ازطریق پیک، پست و راه‌هایی از این قبیل می‌تواند تا حد زیادی به حفظ فعالیت دست‌اندرکاران نشر کمک کند؛ البته نباید فراموش کنیم که هر شروع تجربه نشده و تغییری مستلزم تلاش مضاعف، صبوری و اتخاذ تدابیر جدید است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها