سه‌شنبه ۶ آبان ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۳
افتتاح دو کتابخانه تخصصی کودک و نوجوان در هفته کتاب/ تعداد شهرهای فاقد کتابخانه در سال 1400 به صفر می‌رسد

معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از برنامه این نهاد برای افزایش سهم کودکان و نوجوانان از فضای کتابخانه‌ای با تاسیس دو کتابخانه تخصصی در این حوزه خبر داد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشست خبری مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به‌منظور ارائه گزارش برگزاری نهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی، فعالیت‌های کتابخانه‌های عمومی در ۶ماهه نخست سال و هفته دفاع مقدس و تشریح برنامه‌های نهاد در هفته کتاب، سه‌شنبه(۶آبان‌ماه) با حضور اهالی رسانه در تالار جلسات کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.
  
رمضانی، با اشاره به برنامه‌های این نهاد در روز‌های بیست و هشتمین دوره هفته کتاب، گفت: رویداد‌های کتاب‌محور همچون دیگر فعالیت‌های کشور در سایه بیماری کرونا، ضربه‌های سهمگینی را متحمل شدند؛ از‌جمله برگزار نشدن سی‌و‌سومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران؛ علاوه‌ّراین فشار اقتصادی به ناشران و اهالی حوزه کتاب از دیگر آسیب‌ها و مشکلات حوزه کتاب بود که بر اثر این بیماری ایجاد شد. البته این نکته را هم نباید نادیده گرفت که در ایام کرونا، استقبال و مشارکت مردم به کتاب افزایش پیدا کرد.
 
وی افزود: نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در راستای وظیفه خود تلاش دارد که در این شرایط، اقدامات موثر و مناسبی انجام دهد. یکی از این اقدامات، امضای تفاهم‌نامه با نرم‌افزار «طاقچه» بود که برای حمایت از حوزه کتاب و کتابخوانی صورت گرفت. تلاش داریم که در بحث کتاب و کتابخوانی و خدمات‌رسانی در حوزه مجازی کتاب، اتفاقات خوبی را انجام دهیم.
 
رمضانی بیان کرد: هفته کتاب نیز در پی تداوم شرایط کرونایی کشور، متاثر از این جریان خواهد بود. این هفته یکی از هفته‌های پر کار نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور است. یکی از برنامه‌های مهم نهاد در این ایام، برگزاری مراسم ویژه روز «کتاب، کتابدار و کتابخوانی» است که با حضور کتابداران برگزار می‌شود؛ اما تاکنون و با توجه به شرایط حاکم بر جامعه، امکان برگزاری این برنامه در سطح گسترده آن ممکن نیست. سال گذشته برای اولین بار این برنامه از محدوده شهر تهران خارج شد و در شهر یزد، پایتخت کتاب ایران برگزار شد، امسال هم بنا داشتیم در پایتخت کتاب ایران، یعنی شیراز این مراسم را برگزار کنیم که هنوزا امکان برگزاری آن فرام نشده‌است. 
 
معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به برنامه‌های نهاد در روز‌های هفته کتاب، عنوان کرد: البته با وجود این مشکلات، برنامه‌ریزی‌ کاملی در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور  برای هفته کتاب انجام شده‌است؛ یکی از این برنامه‌ها، افتتاح کتابخانه‌های عمومی در هفته کتاب است. بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده، ۵۳ باب کتابخانه در هفته کتاب افتتاح خواهد شد که ۴۶ کتابخانه جدید و بقیه کتابخانه‌هایی هستند که بازسازی و بازگشایی می‌شوند. 
 
وی ادامه داد: در هفته کتاب نیز دو کتابخانه تخصصی کودک هم ایجاد خواهیم کرد. در تلاش هستیم تا فعالیت‌های جدی‌ای را در نهاد کتابخانه‌های عمومی برای افزایش سهم کودکان و نوجوانان از کتابخانه‌های تخصصی داشته باشیم. در مجموع  حدود ۱۷ هزار مترمربع به فضای کتابخانه‌های عمومی کشور اضافه خواهد شد. البته در دوران مدیریت علیرضا مختارپور، هر ساله بیش از ۱۰۰ کتابخانه به مجموعه کتابخانه‌های عمومی کشور اضافه شده‌ که با نشانی و اطلاعات قابل پیگیری است.
 

شهرهای فاقد کتابخانه در سال 1400 به صفر می‌رسد
رمضانی با اشاره به افتتاح کتابخانه در شهرهای فاقد کتابخانه در کشور گفت: 250 شهر در کشور فاقد کتابخانه بودند، اما حالا این رقم از ۲۵۰ به ۱۲۵ شهر رسیده است و پروژه‌های فعالی در این شهرها برای ایجاد کتابخانه وجود دارد. امیدواریم که با ورود به سال 1400 این رقم کاهش پیدا کند و شهرهای فاقد کتابخانه به صفر برسد. اگر همت استانی برای اجرای این طرح به وجود بیاید، نهاد کتابخانه‌های عمومی این امکان را دارد که تمامی تجهیزات را در اختیار استان‌ها قرار بدهد.
 
وی افزود: یکی دیگر از برنامه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی در هفته کتاب، حضور در بهشت زهرا، زیارت مرقد امام(ره) و شهدا است که به صورت محدود نیز امسال در آغاز هفته کتاب صورت خواهد گرفت. همچنین تجلیل از برگزیدگان ملی و استانی کتابداران، کتابخانه‌ها، مروجان کتابخوانی ایران، خیران حوزه کتاب و انجمن های برتر سراسر کشور در ایام هفته کتاب انجام خواهد شد و شیوه برگزاری آن بنابر شرایط موجود کشور صورت خواهد گرفت.

معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور خاطرنشان کرد: همچنین با شبکه‌های سازمان صدا و سیمای کشور، رایزنی‌های صورت گرفته تا در ذیل هفته کتاب اتفاقات خوبی در این زمینه صورت بگیرد. امیدواریم که برنامه ملی هفته کتاب هم از یکی از شبکه‌های سیما همچون دوسال گذشته پخش شود.
 
وی ادامه داد: رونمایی از «پژوهشگران و متخصصان نهاد کتابخانه‌های عمومی»، برگزاری محفل مجازی شاعران کودک و نوجوان، برگزاری برنامه آموزشی خواندن و مشاوره خوانندگان به صورت مجازی، اختتامیه جشنواره کتابخوانی رضوی به‌صورت مجازی در هفته کتاب، رونمایی از «اپلیکیشن جامع مسابقه کتابخوانی در هفته کتاب» و اعلام عمومی کتاب‌های اهدایی یا نذر دانایی از دیگر برنامه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی در هفته کتاب است. امیدواریم بتوانیم با ظرفیت‌های موجود نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور بهترین بهره‌برداری را در این ایام داشته باشیم.

تاخیر در افتتاح کتابخانه مرکزی یزد به‌دلیل کرونا
رمضانی در ادامه سخنانش گفت: یکی از اتفاقاتی که سال گذشته انجام شد، «افتتاح کتابخانه مرکزی یزد» بود که قرار an در سالروز تأسیس نهاد کتابخانه‌ها صورت بگیرد اما به‌دلیل شرایط کرونایی حاکم بر جامعه در افتتاح آن تاخیر ایجاد شد و در اولین فرصت بهره‌برداری آن صورت خواهد گرفت.
 
وی افزود: یکی دیگر از برنامه‌ها، برگزاری جشنواره کتابخوانی رضوی بود که در روزهای پایانی سال 1398 و ماه‌های آغازین سال 1399 صورت گرفت و توفیقات خوبی هم در این جشنواره حاصل شد.
 
رمضانی با اشاره به آمار مشارکت‌کنندگان در پنج دوره این جشنواره بیان کرد:‌ در سال 1395، 235 هزار و 382 نفر در سال 1396، 648 هزار و 228 نفر در سال 1397، 858 هزار و 695 نفر و در سال 1398، یک میلیون و 364 هزار نفر در بخش مکتوب و الکترونیک این جشنواره مشارکت داشته‌اند. البته در دهمین دوره این جشنواره در سال 1399 شاهد مشارکت یک میلیون و 606 هزار نفر بودیم.
 
وی درباره اختصاص جشنواره رضوی به یکی از ائمه در کنار امام رضا (ع) اشاره کرد و گفت:‌ در این دوره شخصیت امام هادی (ع) نیز مورد توجه قرار گرفت و آثار مرتبط با ایشان، هم لحاظ شد هر چند تلاش کرده‌ایم این دوره از جشنواره رضوی را نسبت به دوره‌های گذشته با وجوه متمایز برجسته‌تری برگزار کنیم از این رو تلاش شد رشته‌هایی متنوع به آن افزوده شود. مثلا کارگروهی لحاظ شد که باز هم کرونا مانع از برپایی آن شد یا تدبیر تهیه روزنامه‌ دیواری را اندیشیده بودیم که آن هم جزء وجوه متمایز جشنواره نسبت به سنوات گذشته بود.
 
کتابخانه‌ها به‌عنوان واحد اصلی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور دارای هویت هستند
معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور عنوان کرد: در بخش‌های مختلف جشنواره توفیقاتی کسب کردیم اما مجموع فرآیند در این دوره در بستر الکترونیک انجام شد. به‌طور مثال در بخش نقاشی ۶۲ درصد رشد داشتیم در بخش کار گروهی چهار درصد و در بخش کودک و نوجوان و بزرگسال هم شاهد رشد بودیم. البته تلاش کردیم تا کتابخانه‌ها به‌عنوان واحد اصلی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور دارای هویت باشند و جوایزی را هم به کتابخانه‌ها اهدا کنیم.
 
رمضانی در ادامه خاطرنشان کرد: 53 درصد از مشارکت‌کنندگان جشنواره خانم‌ها با 694 هزارنفر و 47 درصد از مشارکت‌کنندگان را آقایان با 612 هزار نفر تشکیل دادند. همچنین 67 درصد از این مشارکت‌کنندگان جوانان و بزرگسالان و هشت درصد هم خردسالان بودند. 87 درصد از این تعداد اعضای کتابخانه‌های عمومی، هشت درصد کتابدار و پنج درصد هم افرادی که عضو کتابخانه نبودند، در این جشنواره شرکت کردند.
 
وی ادامه داد: فرایند جشنواره و داوری‌ها به پایان رسیده‌است و هم‌اکنون آماده برگزاری اختتامیه هستیم. هرچند که فضای مجازی ویژگی‌های خوبی دارد اما منتقل‌کننده هیجان جشنواره نیست و امیدواریم که بتوانیم در شرایط مناسب اختتامیه را در ذیل هفته کتاب و در سطح کتابخانه‌‌ای و ملی برگزار کنیم.
 
معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به اینکه اهمیت بالایی برای کتابخانه‌ها قائل هستیم، گفت: در تلاش هستیم تا این هویت‌بخشی و توجه در برنامه‌هایمان شکل بگیرد. همچنین برای ارتقاء کیفیت جشنواره تلاش می‌کنیم و راه ارتقاء آن بسته نیست. باید گفت که بزرگ‌ترین برنامه کتابخوانی درباره علی‌ابن موسی‌الرضا(ع)، برگزاری جشنواره کتابخوانی رضوی است که نیازمند حمایت است.
 
رمضانی در ادامه درباره برنامه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در 6ماه نخست سال گفت: با توجه به شرایط کرونایی حاکم بر جامعه تلاش کردیم تا برنامه‌های مناسب و موثری ایجاد کنیم. پویش نقاشی «کرونا را شکست می‌دهیم» در سطح کتابخانه‌های عمومی کشور با 11 هزار و 708 اثر و 678 برگزیده نهایی، پویش «هر کتابدار، یک کتابخوان» که در راستای فعالیت کتابداران در ایام کرونا صورت گرفت، پویش «هر خانه، یک کتابخانه» در راستای امر کتابخوانی در خانه، پویش «اقتراح ماسک» که ذیل کانون‌های ادبی و با مشارکت اهالی ادب صورت گرفت، پویش «کتابخانه عاشورایی» در ایام محرم و پویش «خادم ارباب کیست» در ماه صفر از برنامه‌های نهاد در این ایام بود.
 
وی همچنین با اشاره به تلاش نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از ظرفیت فضای مجازی برای پیش‌برد برنامه‌ها بیان کرد: تلاش کردیم تا محافل استانی شکل بگیرد و هر کتابخانه بتواند محفل ادبی برگزار کند و آنچه که یک آرزوی دیرینه بود، محقق شود. همچنین یک برنامه بین‌المللی تحت عنوان «وینبار مرثیه‌سرایی در ایران و هند» با حضور اهالی ادب دو کشور برگزار کردیم.
 
معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در ادامه افزود: در هفته دفاع مقدس نیز برنامه‌های متعددی در کنار محافل ادبی همچون، «بانوان راوی حماسه» و «بستر مطالعاتی جوهر سرخ» داشتیم.
 
فعالیت کتابخانه‌های استان تهران طبق ابلاغیه استاندار ادامه پیدا می‌کند
رمضانی در پایان درباره تداوم فعالیت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و کتابخانه‌های تایع گفت: خدمات‌رسانی در کتابخانه‌های شهر تهران در هفته جاری و آینده صورت نمی‌گیرد. البته استان‌هایی هم هستند که فعالیت کتابخانه‌هایشان فعال و درحال انجام است، اما برخی استان‌ها نیز در شرایط خطیر کرونا به‌سر می‌برند. فعالیت کتابخانه‌های شهر تهران طبق ابلاغیه استاندار تهران و هماهنگ با ستاد استانی انجام می‌شود.
 
در پایان نیز از پوستر نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در هفته کتاب رونمایی شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها