چهرههای فرهیخته و اهالی فرهنگ و هنر در پویش «کتابخوانی ملی» پیشنهادهایی برای کتابخوانی، با هدف گسترش فرهنگ مطالعه ارائه کردند.
آیت الله دکتر سید مصطفی محقق داماد، مجتهد، حقوقدان، استاد حوزه و دانشگاه و عضو پیوسته و رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم ایران با پیوستن به پویش «کتابخوانی ملی» که به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران آغاز شده است؛ عنوان کرد: آنچه مایه پیوند ملت است، زبان، فرهنگ و ادبیات آن کشور است.
وی گفت: برای ما مردم ایران زبان پارسی، زبانی است که ما را به هم پیوند میدهد و گوش و دل ما همواره به این زبان آشناست.
آیت الله محقق داماد ادامه داد: کتابهای ادبیات فارسی که حاوی اخلاق، ادب و فرهنگ ما است بیشتر مطالعه شود، خوشبختانه کتب ادبی ما سرشار از دستورات و سفارشات اخلاقی و آموزندهاست و توصیهام این است برای اینکه با اخلاق انسانی آشنا شویم، کتب گلستان، بوستان سعدی و کلیات غزلیات سعدی بخوانید. مجموع این کتب، آثار ارزندهای است که نباید بین ما و آنها فاصله بیافتد و توصیه من برای کتابخوانی کتابهای ادبی به خصوص کتابهای سعدی و تلخیصهای مثنوی از بزرگوارانی همچون فیض کاشانی است.
این مجتهد و حقوقدان عنوان کرد: موقوفات بنیاد ایرج افشار کتابی را با عنوان «فرائدالادب» نوشته عبدالعظیم قریب گرکانی تجدید چاپ کرده است. وی در زمان خود دبیر بوده است و برای دانشآموزان در مقطع چهارم ابتدایی این کتاب را نوشته است، بسیار مایل هستم مخاطبان این کتاب را ورق بزنند و مشاهده کنند و مشاهده کنند که در آن زمان برای چهارم دبستان چه کتابهای نوشته شدهاست. امیدوارم دانشجویان ادبیات دانشگاهها بتوانند این کتاب را به راحتی و بدون غلط بخوانند و معنا کنند.
عضو هیات امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: این کتاب مجموعه داستانهای مختلفی از کلیله و دمنه، مرزباننامه، گلستان و بوستان سعدی، شاهنامه، اشعار عطار نیشابوری و دیگر شاعران گذشته را انتخاب و به صورت نثر و نظم آوردهاست.
آیت الله محقق داماد عنوان کرد: با کتابهای تاریخ ایران نیز آشنا شوید، مانند تاریخی که دکتر «عباس زریاب خویی» نوشتند، که بسیار مفید و جالب است.
وی بیان کرد: اگر بخواهم از کتابهای خارجی نیز نام ببرم کتابهای «ویلیام بلیك» شاعر، عارف و نقاش بزرگ انگلستان در قرن هجدهم که همسطح شکسپیر بوده را توصیه میکنم. متون این مرد را بخوانید که بخشی از ادبیات بسیار زیبای انگلیسی است و ازنظر عرفانی به عرفان «مولانا» و «محیی الدین بن عربی» و عرفانهای اسلامی نیز بسیار نزدیک و عالی است، ازجمله کتاب «نغمهها» از ویلیام بلیك است که به فارسی نیز ترجمه شدهاست.
در ادامه، نرگس آبیار نویسنده و کارگردان با پیوستن به پویش «کتابخوانی ملی» که به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران آغاز شده است؛ عنوان کرد: کتاب «کوری» را سالها پیش مطالعه کرده بودم، اما در یک ماه اخیر و با اوج گرفتن شیوع ویروس کرونا این کتاب را بار دیگر به صورت صوتی گوش دادم. معتقدم این کتاب از شاهکارهای ادبیات در سالهای اخیر است که فضای چند بعدی و هرمنوتیک عجیبی دارد و میتواند تصحیحها و برداشتهای مختلفی را در ذهن ایجاد کند.
این کارگردان سینما گفت: کتاب «کوری» به سرگشتگی بشر امروز اشاره دارد. داستان این کتاب درباره فردی است که با نگاه کردن به یک نور سفید کور شدهاست. این نور سفید استعاره از پیشرفت تکنولوژی در جهان مدرن است که موجب میشود، بشر نتواند حقیقت را ببیند و رفته رفته از خودش فاصله می گیرد.
آبیار افزود: نکته مهم کتاب «کوری» حضور یک زن بینا در داستان به عنوان یک راهنما است. در واقع ژوزه ساراماگو نویسنده این کتاب با حضور یک زن به عنوان تنها فرد بینا، کرامت به زنان دادهاست که توجه این نویسنده به وجود زن به عنوان یک راهنما قابل توجه بود.
کارگردان فیلم «نفس» بیان کرد: یکی از شباهتهای کتاب «کوری» با داستان «فیل در تاریکی» مولانا این است که در هر دو کتاب انسان های نابینا و یا افرادی که به طور موقت چشم شان در تاریکی نمیبیند، وجوهی از واقعیت و حقیقت را میبینند و وجوه دیگر را از دست میدهند.
وی ادامه داد: کتاب «کوری» وجهه مهم دیگری نیز دارد. درباره جامعه مدرنی است که به یکباره دچار یک بیماری مسری به نام نابینایی میشود که شباهت عجیبی به جهان کنونی ما با توجه به شیوع ویروس کرونا دارد و فکر میکنم خواندن این کتاب در شرایط فعلی مفید است. زیرا کرونا به عنوان یک بیماری مسری جهان را به دو نیم تقسیم کردهاست و آداب اجتماعی، روابط و خیلی مسائل دیگر را نیز تحت شعاع و تغییر قرار دادهاست.
آبیار افزود: داستان کوری درباره آدمهایی است که با جهان قبل از کوری و بعد از کوری مواجه هستند و خواننده متوجه نوعی دیکتاتوری در دل دمکراسی میشود. دیکتاتوری که آدمهای نابینا را به بند میکشد و دستورات را به آنها دیکته میکند. در واقع نقد خشونت سیستم دیکتاتوری در این کتاب مشهود است.
وی خاطرنشان کرد: از همه دعوت می کنم به پویش کتابخوانی ملی بپیوندند و اگر فرصتی برای مطالعه کتاب ندارد پیشنهاد می کنم، کتابهای صوتی گوش دهند.
سپس، بهزاد فراهانی بازیگر وفیلمنامه نویس با پیوستن به پویش «کتابخوانی ملی» که به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران آغاز شده است؛ گفت: کتاب «پنجاه و پنج داستان کوتاه» نخستین کتاب در حوزه ادبیات داستانی را نوشته ام که خوب یا بد بودن این داستان باید توسط مخاطبان ارزیابی شود اما سعی کردم با این کتاب یادگار خوبی از خودم برای مردم به جای بگذارم که برگه سبزی است تفحه درویش.
وی در ادامه داد: هر انسان اهل ادب و فرهنگ، از کودکی کتاب را رفیق و همراه خود داشته است. به اعتقاد من کتاب معلم بزرگ، نگهدار اسرار و رفیق مهربانی برای انسان است و اندیشیدن را به او می آموزد. اما همواره از این مهم غافل بودهایم و فرهنگسازی در حوزه ترویج کتاب و کتابخوانی نشده است.
این فیلمنامه نویس گفت: من کارمند قدیمی سازمان صدا و سیما هستم. در طول سالها کار در این سازمان آنقدر که تبلیغ خوردنیها را دیدهام تبلیغ کتاب را ندیدهام. شاید به ندرت برنامهها برای کودکان با محوریت قصه خوانی برای آنها ساخته شده باشد.
فرهانی پیشکسوت هنرهای نمایشی افزود: متاسفانه ما مبلغان خوبی برای زبان و ادبیات فارسی نبوده و نیستیم، یادمان رفته صاحب چه کشوری هستیم. فراموش کردیم بزرگان ادبیات ایران با غیرت تلاش کردند تا زبان و ادبیات فارسی در این سرزمین باقی بماند و حال اینکه ما به عنوان میراث داران باید با ترغیب و ترویج کتاب و کتابخوانی برای ماندگار شدن داشته های ایران مان به ویژه برای نسل جوان تلاش کنیم.
این بازیگر و کارگردان تئاتر ادامه داد: زیباترین کتابی که در چند سال اخیر خواندم «پیر پرنیان اندیش» نام دارد کتابی درباره هوشنگ ابتهاج شاعر زمانه، حافظ دوران و سایه ادبیات ایران. توصیه می کنم به نسل جوان و همنسلان خودم که این کتاب را مطالعه کنند.
بهزاد فراهانی بازیگر و فیلمنامه نویس خاطرنشان کرد: باید تمرین کتاب خواندن کنیم تا آثار نویسندگان در کتابخانهها خاک نخورد. وقتی به کتابفروشیهای جلوی دانشگاه نگاه میکنم خستگی و غصهمندی را در چهره کارگران و ناشران خوب کشور میبینم؛ ناراحت میشوم. زیرا آنها افرادی هستند که برای فرهنگ میهن از جان مایه گذشتهاند. ولی متاسفانه کتاب مهجور مانده است و هر اندازه کتاب مهجور بماند انسان به ورطه سقوط و نابودی می افتد. در نهایت می خواهم بگویم هرکتابی که بخوانید خوب است و فقط کتاب بخوانید.
نظر شما