مدیرکل کتابخانههای عمومی استان فارس با اشاره به مراحل اجرای این طرح، عنوان کرد: «نسیم دانایی» طرحی ویژه خرید کتاب در حوزههای پرمخاطب برای کتابخانههای عمومی استان بود که اجرای آن از دو سال گذشته با همکاری انجمن خیرین کتابخانهساز استان فارس آغاز شد. در این طرح در مجموع بیش از ۱۲ میلیارد ریال شامل ۶۵ هزار و ۳۰۰ نسخه کتاب به کتابخانههای عمومی استان فارس تزریق شده است.
روحالله منوچهری با بیان اینکه بسیاری از اعضا از کمبود منابع در کتابخانههای عمومی گلهمند بودند، گفت: آمار منابع در کتابخانههای عمومی فارس نسبت به سرانه کشور پایینتر بود. بر همین اساس کار کارشناسی شروع شد و به این جمعبندی رسیدیم بهصورت مشارکتی، در حوزههای پرمخاطب برای کتابخانههای عمومی کتاب خریداری شود.
وی با تصریح اینکه به دلیل حجم بالا، این طرح در سه مرحله و به صورت مشارکتی انجام شد، گفت: اولویت ما در نسیم دانایی، حوزههای پرمخاطب و نیاز کتابخانههای عمومی بر اساس میزان امانت و عضویت آنها بود. که بر همین اساس، فهرست کتابهای انتخابی هر مرحله با کمک نویسندگان، کتابداران و کارشناسان و از میان کتابهای پرفروش، آثار برگزیده، کتابهای علمی و ترجمه شده و تازههای نشر از سال ۹۵ آثار برگزیده جشنوارههای ادبی انتخاب شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان فارس با تصریح اینکه در مرحله اول طرح در سال ۹۷ با خرید بیش از ۳۶ هزار جلد کتاب کودک و نوجوان انجام شد، گفت: استقبال خوب مردم و اعضا از این طرح، باعث شد اجرای فاز دوم و سوم آن اجرایی شود. فاز دوم این طرح به کتابهای حوزه ادبیات و داستان اختصاص داشت که در این مرحله ۱۲ هزار و ۵۰۰ جلد کتاب در حوزه ادبیات و داستان به ارزش چهار میلیارد و دویست میلیون ریال برای ۱۹۰ کتابخانه عمومی استان فارس خریداری و ارسال شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی با این بیان اینکه برای اجرای مرحله سوم «نسیم دانایی» به صورت کامل از سوی اداره کل کتابخانههای عمومی تامین اعتبار شد، افزود: این مرحله با چهار میلیارد و چهارصد میلیون ریال اعتبار و خرید ۱۷۷۸۱ نسخه کتاب مرجع و روانشناسی برای ۱۸۹ کتابخانه عمومی وارد فاز اجرایی شد.
به گفته منوچهری، نیازسنجی کتابخانهها، انتخاب کتابها، تهیه فهرست آثار، انتخاب برترینها از میان لیست، اخذ مجوزها، قرارداد با کارگزار، خرید و ارسال کتابها به کتابخانههای عمومی روندی است که برای هر سه مرحله انجام شد.
منوچهری همچنین از اجرای طرحی دیگر در حوزه منابع خبر داد و گفت: طرح محیا را برای خرید کتاب در شهرستانهایی که آمار منابع آنها از میانگین استانی کمتر است برنامهریزی کردیم که به زودی برای کتابخانههای عمومی ارسال میشود.
مدیرکل منابع نهاد کتابخانههای عمومی کشور نیز که به صورت مجازی در این نشست حضور داشت با بیان اینکه اجرای طرح عظیم نسیم دانایی کار قابل تحسینی است، گفت: همکاری خیرین در این طرح مصداق بارز باقیات صالحات است. امیدوارم بیشتر خیرین ذهن و زبان و قلم خود را به سمت کتاب بیاورند و در ترویج کتابخوانی همراهی کنند.
سیدباقر میرعبداللهی با اشاره به اهمیت مقام کتابدار، تصریح کرد: روز کتاب و کتابخوانی در واقع روز کتابدار است. تصمیم گیری برای نامگذاری این روز نوید بخش این نکته است که مسئولانی که این روز را نامگذاری کردند به ارزش و مقام کتابدار در جامعه واقف بودند؛ همچنین مسئولیت ما را به عنوان خدمتگزار فرهنگی مردم بیشتر میکند.
وی با تأکید بر اینکه مشکلات ناشی از شیوع کرونا کتابخوانی را تعطیل نکرده است، گفت: امکانات فعالیت در فضای مجازی فراهم است و کتابداران در صف اول فعالیت در فضای مجازی ایستاده اند. با پیگیری کتابداران، این رسالت نهاد که تبدیل کتابخانههای عمومی به پایگاههای فرهنگی است، به تحقق نزدیکتر میشود.
میرعبداللهی تأکید کرد: مدیران ارشد نهاد به دنبال اصلاح اساسنامه نهاد و وضع مالی و دریافتی این سازمان فرهنگی هستند و بهبود وضعیت معیشتی کتابداران را در فرصتهای پیش رو به جد پیگیری میکنند.
یادآور میشود، در ادامه چهار تن از کتابداران کتابخانههای عمومی فارس تجربه و نظرات خود را در خصوص اجرای طرح نسیم دانایی بیان کردند؛ همچنین از پوستر این طرح رونمایی شد.
نظر شما