پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۲۴
کتاب، خوانایی و نویسایی را در جامعه اثربخش می‌کند

خوزستان- نویسنده کتاب «مدرسه الفبای زندگی» گفت: کتاب رسانه‌ای است که خوانایی و نویسایی را در جامعه اثربخش کرده و گنجینه کلمات برای تفکر انتزاعی ذهن است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اهواز، نعمت‌الله فاضلی نویسنده کتاب مدرسه الفبای زندگی، شامگاه چهارشنبه در نشست شب‌های خوزستانی در کتاب‌شهر اهواز، با اشاره به اینکه کتاب الفبای زندگی به مسئله سواد، خوانایی و نویسایی در ایران معاصر پرداخته شده است؛ اظهار کرد: اهمیت اولویت سواد آموزی همگانی، هم در حوزه عمومی و میدان دانشگاهی به فراموشی سپرده شده است.

فاضلی گفت: غفلت از مطالعه سبب شده که سیاستگذاران موضوع را حل و تمام شده بپندارند و نسبت به فقر سواد چه در اقشار جا مانده از مدرسه و چه انبوه باسوادان مدرسه‌ای و دانشگاهی که سواد پایه دارند، اما قادر به استفاده بهینه از آن نیستند، بی‌اعتنا شوند.

وی در خصوص رابطه عمیق خواندن و نوشتن با زندگی کردن اینگونه توضیح داد: زیستن در جهان امروز بدون دارا بودن سواد پایه و کاربردی، ناممکن است چون مفاهیم فناوری هستند که جامعه را به جلو می‌برند و کتاب مجموعه این مفاهیم است.

عصر فضای مجازی تعمق و تمرکز را می‌گیرد و یادگیری درست محقق نمی‌شود

وی با بیان اینکه به نظر می‌رسد در عصر دیجیتال و فضای مجازی دیگر نیازی به کتاب خواندن نیست‌؟ اظهار کرد: در این دوره، در فضای مجازی تصاویر، فیلم، کلیپ همان کاربردی را دارند که کتاب دارد. ولی عصر فضای مجازی فکر نادرستی است زیرا تعمق و تمرکز را می‌گیرد و یادگیری درست محقق نمی‌شود.

نویسنده مرگ مدرسه افزود: کتاب الفبای زندگی به رابطه انسان با کتاب می‌پردازد و روند اهمیت خواندن و نوشتن را با کتاب درهم می‌آمیزد و توضیح می‌دهد که کتاب چگونه در ساختن فرهنگ در همه جوامع نقش ایفا می‌کند و چرا هنوز هم خواندن و مطالعه جزیی مهم از روند پیشرفت و توسعه ملی است.

این جامعه شناس اراکی بیان کرد: خواندن و نوشتن قابلیت‌هایی هستند که ساختار ما را تغییر می‌دهند و اگر در جامعه فراگیر شوند اجتماع قدرتمند می‌شود. زیرا جامعه‌ای که از خوانایی و نویسایی بهره نبرده، دچار توحش خواهد شد.

کم توجهی به سواد انسان‌ها را فرودست می‌سازد

وی با اشاره به اینکه در الفبای زندگی «سواد آموزی پایه شرط است»، گفت: سواد و نوشتار پیوندی ناگسستنی با سرشت و سرنوشت جوامع معاصر دارد و سواد آموزی، فرهنگ‌آموزی در دنیای مدرن است. انسان معاصر با آموختن و ارتقای سواد، جهان جدید را تجربه می‌کند و کم‌توجهی به سواد، انسان‌ها را از دنیای امروز به حاشیه پرت کرده و فرودست می‌سازد.

فاضلی بیان کرد: انسان‌های کم سواد و بی‌سواد توانایی تعامل خلاق با جهان امروزی را از دست می‌دهند. زیرا سیستم عامل انسان‌ها در قرن بیست و یکم سواد پایه است یعنی تحصیل صرفاً نباید فقط به خاطر گرفتن مدرک باشد، بلکه توانایی به کارگیری الگوی عملی در تمام زندگی است و افرادی که این معیار را ندارند سیستم عامل آن‌ها کار نمی‌کند و ناقص هستند.

این نویسنده و مردم شناس با اشاره به اینکه در الفبای زندگی اهمیت کتاب بیان شده است، گفت: کتاب رسانه‌ای است که خوانایی و نویسایی را به نحو اثر بخش در جامعه ممکن ساخته و گنجینه کلمات است و ذهن بدون کلمات نمی‌تواند به تفکر انتزاعی برسد.

وی افزود: کتاب رسانه‌ی رسانه‌ها است و تنها افراد کتابخوان به این درک می‌رسند که محتوای کتاب مانند سفری است که خواننده به آن می‌رود و طول این سفر خیلی مهم است و برخلاف شبکه‌های اجتماعی یا پیامک که مشاهده و خوانش حتی دو دقیقه هم وقت نمی‌برد.

فاضلی با اشاره به اینکه کتاب ما را به سمت آهستگی دعوت می‌کند، گفت: شرط یادگیری آهستگی، تامل، درنگ، تداوم و تکرار است و تکرار کردن باعث خلق و آفریدن ایده‌های بیشتری می‌شود زیرا وقتی کتابی خوانده می‌شود تاثیرات مثبت آشکار و پنهانی برجای می‌گذارد.

کتاب به مثابه سرعت‌گیر جامعه را از سقوط نجات می‌دهد

نویسنده کتاب «یادگیری نوروزی» ادامه داد: با مطالعه کتاب، سیاحت می‌کنید و این سیر و سیاحت شما را به درنگ و کاستن سرعت دعوت می‌کند. ما در عصر سرعت زندگی می‌کنیم و این شتاب و عجله باعث سقوط شخص و جامعه شده در حالی‌که کتاب به مثابه سرعت‌گیر جامعه را از سقوط نجات می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه ما در معرض طوفان‌های اطلاعاتی قرار گرفتیم، افزود: افزایش اطلاعات و سرعت در جامعه باعث فلج شدن ذهن افراد جامعه شده و آنان را درگیر شبکه‌های اجتماعی کرده و از خواندن کتاب و قصه گفتن دور کرده است.

فاضلی با بیان اینکه کتاب‌هادر قرن ۲۱ حیاتی هستند، گفت: کتاب را به قصد خواندن نگیرید بلکه به قصد داشتن بگیرید زیرا کتاب فی نفسه وجودش معنا دارد و سرشار از انرژی‌های عاطفی مثبت است.

کتاب انسان را به عواطف مثبت دعوت می‌کند

نویسنده الفبای زندگی بیان کرد: مسئله زندگی تعادل بین هیجانات و عواطف مردم را به هم زده و برای ادامه زندگی به روال طبیعی، باید بین هیجانات و عواطف تعادل برقرار شود و کتاب این نقش را برعهده می‌گیرد زیرا کتاب انسان را به عواطف مثبت دعوت می‌کند.

وی با اشاره به اینکه کتاب رسانه‌ای بیشتر از زندگی است؛ اضافه کرد: جامعه‌ای که نویسنده، شاعر، معلم و پزشک نداشته باشد، جامعه‌ای خراب و به درد نخور است. زیرا با دانش و افزایش علم، جهان انسان‌ها معنادار می‌شود و فرد احساس خرسندی و زیبایی می‌کند.

فاضلی با اشاره به اینکه در الفبای زندگی سعی کردیم جامعه را به سمت کتابخوانی دعوت کنیم، گفت: در حال حاضر که جوامع مدارس و کتابفروشی دارند، باید از ظرفیت خوانایی و نویسایی آن استفاده کنند، اگر مطالعه کتاب در جامعه جدی گرفته شود بحران بیسوادی خودش را نشان می‌دهد و جامعه‌ای که فکر نکند در بحران است و بدبخت می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها