کتاب «پشت صحنه زندگی» بر اساس آیات قرآن و روایات معصومان(ع) و نیز ادله عملی و عقلی، دلیل نابرابریها و تفاوتها در زندگی انسانها را بررسی کرده و با زبانی روان و تمثیلی به مخاطبان عرضه میکند.
انسان پیشرفتهای وسیعی در علوم داشته و توانسته به بسیاری از قوانین نظام هستی دست یابد و دریابد که در این جهان هیچ اتفاقی بدون علت صورت نمیگیرد. با این حال در توضیح پیوند ارتباط این قوانین با زندگیاش و تشخیص نهایی عوامل مؤثر در سرنوشتش کامیاب نبوده است.
این اثر در شیوهای تازه به این مطلب پرداخته است که چون تولیدات انسان در سه حوزه ذهن، زبان و رفتار هر کدام به طور جداگانه از اصالت و ماهیت وجودی برخوردارند، مشمول قوانین حاکم بر نظام هستیاند؛ از این رو هیچ رفتاری، حتی به اندازه یک گمان در ذهن یا عملی هر چند به اندازه دست کشیدن بر سر کودکی یا آب دادن به گل یا درختی، بدون پاسخ نمیماند. بدین ترتیب در نظام هستی چیزی به نام حوادث غیرمترقبه یا شانس معنا ندارد و هر آنچه برای شخص یا جامعه اتفاق میافتد، پاسخی به رفتارهای آنها است.
در این کتاب، بر اساس آیات قرآن و روایات معصومان(ع) و نیز ادله عملی و عقلی دلیل نابرابریها و تفاوتها در زندگی انسانها بررسی شده و با زبانی روان و تمثیلی به مخاطبان عرضه میشود. این کتاب در 9 فصل تهیه و تنظیم شده است؛ در فصل اول این اثر، نقش قانونهای حاکم بر جهان هستی در زندگی تبیین شده و قانون عمل و عکسالعمل، قانون جاذبه و قانون پایایی اجسام تشریح شده است.
«نقش عملکردهای ذهنی شخص در زندگی» عنوان دومین فصل از این اثر است که در این فصل، نقش ذهن در تعیین سرنوشت انسان تبیین میشود. نویسنده در فصل سوم اثر مذکور به نقش زبان در تعیین سرنوشت انسان میپردازد و زیباییهای زبان (سلام و سپاسگزاری) و زشتیهای زبان (دروغ، غیبت، تهمت و استهزاء و آثار آنها) مورد بررسی قرار میدهد.
در فصل چهارم، نقش عملکردهای رفتاری در زندگی بیان شده است؛ در این فصل، رفتارهای پسندیده اعم از نماز، صله رحم، مهماننوازی، انفاق، صدقه، زکات، عفو و گذشت تبیین شده و در ادامه، نقش گناهان در تعیین سرنوشت انسان بررسی شده و در پایان، رفتارهای ناپسند از جمله قطع رحم، بداخلاقی، تفرقهافکنی و ربا تشریح شده است.
«تأثیرات محیط بر زندگی» عنوان پنجمین فصل از کتاب «پشت صحنه زندگی» است؛ در فصل مذکور، نقش محیط قبل و بعد از تولد در تعیین سرنوشت انسان مورد بررسی قرار میگیرد. از دیگر مباحثی که در این فصل آمده، میتوان به جایگاه و ارزشهای متفاوت مکانها و زمانها، جایگاه و ارزش متفاوت روزهای هفته و جایگاه متفاوت ماههای قمری اشاره کرد.
مؤلف در ششمین فصل از این کتاب، نقش انتظارات شخص و اطرافیان در زندگی مطرح شده و نقش اقدامات معنوی شخص (دعا و استغفار، نقش نذر، عبادت و توسل و ذکر خاص) در زندگی، نقش انتظارات و دعاهای والدین در سرنوشت فرزندان بررسی شده است.
در فصل بعدی، نقش بدخواهان و بدکاران (حسودان و جادوگران و...) تبیین شده و در هشتمین فصل، نقش ظرفیتهای روحی و روانی انسان در زندگی مورد بررسی قرار گرفته است؛ نقش امید و اختیار در تعیین سرنوشت انسان و نقش اراده انسان در تعیین سرنوشت خود از جمله مباحث این فصل به شمار میرود و در پایان این فصل، نمونههایی از قدرت اراده بشر در قرآن ذکر شده است.
در فصل آخر و نهم این کتاب، نقش اراده خاص خداوند در تعیین سرنوشت انسان آمده؛ اراده خداوند بر اقوام خاص و همچنین سرنوشت اقوام در قرآن، بررسی و نمونههایی از مجازاتهای الهی ذکر شده است.
نظر شما