در نشست خبری ششمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی مطرح شد؛
جهانبین: تمدن نوین اسلامی پشت درهای بسته محقق نمیشود/ باباخان: حکمرانی، موضوعی جدید در حوزه سیاستگذاری ایران و دنیاست
جهان بین گفت: تحقق تمدن نوین اسلامی جز با قیام جمعی دغدغهمندان نمیتواند رخ دهد. بنابراین کارهایی که پشت درهای بسته و با تعداد محدودی از افراد انجام شود نمیتواند ما را به تحقق این هدف نزدیک کند.
در ابتدای این نشست حجتالاسلام رضا غلامی رییس شورای سیاستگذاری مجمع عالی علوم انسانی اسلامی بیان کرد: این کنگره در 28 آذر ماه، با مشارکت شماری از دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی و حوزه و دانشگاه به مدت یک هفته برگزار میشود.
وی افزود: ششمین کنگره را یکی از بزرگترین رویدادهای جهان اسلام میدانم که هر دو سال یک بار برگزار میشود و نقش موثری در تحولات اسلام هم در داخل کشور و هم در جهان اسلام دارد. این در حالیست که در کشور ما هنوز علوم انسانی و پیشرفت همه جانبه در آن دیده نمیشود و علوم انسانی شرایط نامطلوبی در ایران دارد. ابتداییترین ایراد آن این است که این رشته در کشور ما یک رشته ورشکسته محسوب میشود. توصیه ما به وزارت علوم این است که میزان ورودی دانشجو در رشتههای علوم انسانی را کاهش دهد تا بتواند در جهت ارتقای این رشته تلاش کافی کند. سیستم آموزشعالی جوری طراحی شده است که کیفیت آموزش علوم انسانی در دانشگاهها سطح نازلی دارد و از جهت کیفیت با کشورهای غربی تفاوت بسیاری دارد.
غلامی تصریح کرد: علوم انسانی نهتنها پیوند درستی با پژوهش نخورده است بلکه سرمایهگذاری کافی هم در حوزه پژوهش صورت نمیگیرد و نهتنها این پیوند بین آموزش و پژوهش را در علوم انسانی مشاهده نمیکنیم بلکه سرمایهگذاری هم در این عرصه بسیار ناچیز است. علاوه بر این نقد هم در دانشگاههای ما رونق چندانی ندارد و تا وقتی که مواجهه جدی منتقدانه با نظریات جدید علوم انسانی به یک رویه عادی تبدیل نشود علوم انسانی پیشرفت نخواهد کرد و تا بستر نقد جدی در علوم انسانی جاری نباشد، پیشرفتی در حوزه علوم انسانی مشاهده نمیشود. با توجه به عدم سرمایهگذاری در علوم انسانی و بیرونقی نقد در این حوزه امروزه حضور علوم انسانی را در عرصههای مختلف مشاهده میکنیم که یکی از آنها فنآوریهای نوین است که روزانه در حال رشد و گسترش است اما معلوم نیست مردم چه مواجههای با این فناوریها خواهند داشت.
او اظهار کرد: اینجا مجمع عالی علوم انسانی اسلامی است که گامهای موثری را در جهت رشد علوم انسانی و اسلامی برداشته و با حمایت مسئولین میتوانیم دستاوردهای خود را در اختیار آنها قرار دهیم و برگزاری کنفرانس «سیاستگذاری عمومی و حکمرانی اسلامی» در ۲۹ آذرماه به همین معناست که ما کارهای جدیدی در این حوزه انجام دادیم و این کنگره به گسترش و تعمیق مطالعات کاربردی انسانی-اسلامی کمک خواهد کرد. ما در مجمع بهروزرسانی، کاربردسازی و بومیسازی در علوم انسانی اسلامی داریم و قرار نیست با نظریات جدید علوم انسانی در دنیا قهر کنیم و بومی سازی مورد توجه قرار نگیرد.
در ادامه این نشست حجتالاسلام احمدحسین شریفی دبیر علمی کنگره به عنوان سخنران دوم صحبتهای خود را اینگونه آغاز کرد: مجمع جهانی اسلام بیشتر فعالیتهای ستادی دارد تا اینکه خودش تولید محتوا داشته باشد. ما یک مجمع اسلامی بهمعنای واقعی کلمه، در جهان اسلام و حتی در جهان غرب هستیم و توانستیم در این مجمع ۳۰۰۰ استاد و پژوهشگر در علوم انسانی اسلامی را در سراسر کشور شناسایی کنیم و از دانش نزدیک به ۷۰۰ استاد و پژوهشگر استفاده کنیم تا مقالات و تحقیقات ما را ارزیابی کنند.
او ادامه داد: در ششمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی، ۱۶ کمیسیون تخصصی برگزار شد و مدیریت تحول علوم انسانی اسلامی، فلسفه و روش شناسی علوم انسانی اسلامی، قرآن و علوم انسانی، اقتصاد اسلامی، تعلیم و تربیت اسلامی، ارتباطات و جامعه شناسی اسلامی، روانشناسی اسلامی، علوم سیاسی اسلامی، حقوق اسلامی، شهرسازی و معماری اسلامی، تمدن نوین اسلامی، فقه و علوم انسانی اسلامی و هنر و علو انسانی اسلامی از عناوین کمیسیونهای علمی-تخصصی این کنگره بودند.
شریفی افزود: چهار کمیسیون جدید، نزدیک به 10 پیشنشست، 10 جلسه نقد و بررسی و کرسی نظریهپردازی در کنگره ششم داشتیم. همچنین چهار نشست در فاصله کنگره پنجم و ششم داشتیم که مطالعات نظری تمدن نوین اسلامی و عدالت اسلامی از نظر تا عمل عناوین نشست اول و دوم بوو و نشست سوم با حضور صاحبنظران سیاستهای اقتصاد اسلامی برگزار شد که در قالب یک کتاب تقدیم دولت سیزدهم شد و نشست چهارم با حضور اندیشمندان حوزه سیاست بانکی پولی برگزار شد که روز افتتاحیه کنگره ششم، محصول آن تقدیم دولت میشود.
دبیر علمی کنگره در ادامه تصریح کرد: اعضای کمیتههای علمی کمیسیون ۱۶ گانه ۲۳۰ نفر بودند و ما کنگره ششم را در سطح علمی-پژوهشی دیدیم و طبیعتاً اعضای کمیتههای علمی نیز باید از چهرههای برجسته علمی حوزههای مربوطه میبودند. همچنین در کنگره ششم پنجمین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی را خواهیم داشت که این جایزه به نظریهپردازان برجسته علوم انسانی اسلامی اهدا خواهد شد. انتخاب شخص برگزیده از بین نظریه پردازان به اینگونه بود که ما از صاحبنظران برجسته این حوزه نظرسنجی کردیم و آنها کاندیداهای پیشنهادی خود یا کاندید پیشنهادی مجمع را اعلام کردند.
وی با اشاره به برنامه ویژهای که در کنگره ششم برای تقدیر از برنامههای آیتالله مصباح یزدی دارند افزود: یکی از دغدغههای اصلی ما در کنگره ششم تکراری نبودن مقالات بود. به همین دلیل ۶۹۸ مقاله دریافت کردیم و با توجه به حساسیتی که از قبل داشتیم در مجموع ۱۷۱ مقاله پذیرفته شده داریم که حاصل این مقالات در ۱۴ جلد منتشر خواهد شد.
در ادامه فرزاد جهانبین دبیر شورای سیاستگذاری مجمع عالی علوم انسانی اسلامی هدف غایی انقلاب اسلامی را تمدن نوین اسلامی دانست و گفت: برای تحقق تمدن نوین اسلامی ما به 2نیروی فاعل و عامل نیاز داریم. نیروی فاعل همان نیروی انسانی و نیروی عامل نظریهپردازی در این حوزه است.
وی تصریح کرد: تحقق تمدن نوین اسلامی جز با قیام جمعی دغدغهمندان نمیتواند رخ دهد. بنابراین کارهایی که پشت درهای بسته و با تعداد محدودی از افراد انجام شود نمیتواند ما را به تحقق این هدف نزدیک کند. بنابراین ما باید دامنه را گسترده کنیم تا قلهها رفیعتر شود. تلاش برای تربیت نیروی انسانی و تولید نظریه از بزرگترین دستاوردهای این مجمع و کنگره است که شبکه عظیم اساتید و محققان علوم اسلامی انسانی اسلامی را دور هم جمع کرده و به دنبال تولید متن و تربیت شاگرد است.
او اظهار کرد: آثاری که تولید میشود از مطلوب، فاصله زیادی دارد ولی خوشبختیم که در آغازین سالهای چهلمین سال انقلاب اسلامی منجر به شکلگیری این شبکه شدیم. کنگره یکی از پیشخانهای عرضه دستاوردهای این شبکه وسیع اسلامی است.
در انتهای این نشست خبری علیرضا باباخان، قائم مقام دبیر علمی کنفرانس ملی سیاستگذاری عمومی و حکمرانی اسلامی، بیان کرد: موضوع حکمرانی، موضوع جدیدی است که در دنیا مطرح شده و در ادبیات حوزه سیاستگذاری نه فقط در ایران، بلکه در دنیا جزو موضوعات جدید محسوب میشود و در مجمع اسلامی توجه خاصی به موضوع حکمرانی صورت گرفته است و کمیسیون تخصصی برای این موضوع در نظر گرفته شده است. ما برای به کار گرفتن اساتید و متخصصان این حوزه ۱۳ نشست برگزار کردیم، تا افرادی که ایده دارند، ایدههایشان را مطرح کنند. همچنین از ۵۱ استاد دعوت کردیم که مقالات تخصصی و سفارشی خود را به ما ارائه دهند و راه را برای تولید محتوا بر ما هموار سازند.
او تصریح کرد: در کنار اینها 8 کمیسیون نیز طراحی کردیم که کمیسیون حکمرانی اقتصادی، کمیسیون حکمرانی سیاسی، حکمرانی فرهنگی، حکمرانی فضای مجازی، حکمرانی اداری و حکمرانی علم و فناوری از کمیسیونهای تشکیل شده بودند و در تمام این کمیسیونها از چهرههای علمی برجسته استفاده شد تا به کنگره اعتبار ببخشیم.
جهانبین در انتها بیان کرد: در مجموع به عنوان حرکت اول در حوزه علوم انسانی اسلامی میتواند شروع خوبی باشد و تداوم آن را در قالب کمیسیون تخصصی انسانی اسلامی ادامه خواهیم داد و با این جریانسازی که انجام میدهیم امیدواریم توجه صاحبنظران دنیا را در باب حکمرانی اسلامی جلب کنیم.
نظر شما