دوشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۷
شیخ اجل جهان‌دیده‌ترین شاعر ایرانی است/ضرورت تکمیل کتابخانه تخصصی سعدی

در اختتامیه هفته بزرگداشت سعدی، ضمن تشریح ویژگی‌های شعر این شاعر ایرانی و پارسی‌گو بر تکمیل و تجهیز کتابخانه تخصصی سعدی در جوار آرامگاه وی تاکید شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در فارس، آیین اختتامیه هفته بزرگداشت سعدی با حضور آیت‌الله لطف‎الله دژکام، نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، سید‌احسان اصنافی، شهرداری شیراز، حمیدرضا قانعی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، کورش کمالی‌سروستانی مدیر مرکز سعدی‌شناسی و محمد فرخ‌زاده، معاون زیارتی و گردشگری استانداری فارس برگزار شد،

اصنافی با توجه به یادروز سعدی، گفت: جهانگیر شدن زبان شیرین فارسی را مدیون سعدی هستیم. شهر شیراز در آستانه فرارسیدن هفته شیراز مانند سال‌های گذشته پذیرای میهمانان در فصل اردیبهشت و بزرگان و مفاخر شهر در این ایام است که هر یک گرامی داشته می شوند.
 
وی ادامه داد: در زمانه‌ای که اغلب شعرا رویکرد انزوا را پیشه گرفته بودند، سعدی شیرازی با رویکرد اجتماعی سفرها، دیده‌ها و شنیده‌ها را روایت کرد و شاید بتوان گفت که وی جهان‌دیده‌ترین و سخنران‌ترین شاعر ایرانی و زبان پارسی است. 
 
سعدی با همه درد جامعه خود کار دارد
شهردار شیراز، افزود: سعدی بی‌تفاوت از کنار تمام مسائل و معضلات اجتماع گذر نمی‌کند و هوشمندانه به گونه‌ای سخن می‌گوید که گویا برای امروز صحبت و نسخه تجویز می‌کند. 
 
اصنافی اضافه کرد: شیراز پایتخت فرهنگ و ادب است چراکه در وجود خود گوهرهای بسیاری چون حافظ و سعدی را دارد.
 
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در ادامه این مراسم، پیام محمد‌مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را به مناسبت یادروز سعدی قرائت کرد. 
 
قانعی با اشاره به بخشی از این پیام، گفت: سعدی هیچگاه از جاده شریعت و اسلام خارج نشده است. سخنانش مستند به آیات و روایات است و بهره‌مندی او از احادیث در بوستان و گلستان، به اندازه‌ای است که با در نظر گرفتن حجم این دو کتاب، به جز مثنوی مولانا دشوار است شاهکاری را یافت که به اندازه این دو اثر مشحون از مضامین و مبانی حدیث باشد.
 
به سعدی و جهان‌بینی، اندیشه‌ها و آموزه‌های او نیاز است
وی اضافه کرد: روزگار ما همچنان به سعدی و جهان‌بینی، اندیشه‌ها و آموزه‌های او نیازمند است. از سعدی نه تنها شیوه سخن گفتن که شیوه زندگی کردن را باید آموخت. از این رو، بزرگداشت شیخ اجل و برگزاری روز سعدی را نباید رخدادی صرفاً گاه شمارانه تلقی کرد، بلکه این نام‌گذاری و آیین‌هایی از این دست را باید دست‌مایه نگرشی تازه به زیستن قرارداد؛ زیستنِ سرشار از شور و معنا و انسان‌دوستی و خداباوری.
 
وی گفت: بدون تردید، پیام‌های انسان‌دوستانه و اخلاق‌مدار سعدی، می‎تواند در جهان خسته از خشونت و افراطی‎گرایی امروز، بیشتر مورد توجه جهانیان قرارگیرد؛ جهانی که عرصه «نبرد اراده‌ها» و «جنگ روایت‌ها» است. زبان و سخنِ سعدی نسخه‌ای حیات‌بخش برای زمانه ماست. سعدی در مقابل ظلم بیدادگران می‌ایستد و باورمند به خدمت خلق و حاکمیت مردم است. او و حافظ، هر دو دغدغه انسانِ آزاد دارند. هر دو از ستمی که بر انسان‌های روزگارشان می‌رود در رنج‌اند؛ هر دو از دروغ و تزویر و ریا بیزارند و هر دو به تعالی انسان و آزاد بودن اندیشه انسانی تأکید می‌ورزند.
 
کمالی‌سروستانی نیز در این مراسم گفت: 25 سال از اجرای مستمر این رویداد علمی و فرهنگی و هنری گذشت. در این 25 سال، کارنامه سعدی‌شناسی، حکایت از همراهی یاوران و عالمان این سرزمین با این رویداد تاریخی را دارد؛ بزرگانی که برخی به لطف خداوند همچنان، حضور پر رونق‌شان،خوان سعدی‌پژوهی را می‌آراید و برخی، ما را در حسرت انفسی دیدارشان باقی نهاده، به دیدار محبوب ازلی، شتافته‌اند.
 
مدیر مرکز سعدی‌شناسی افزود: برخود فرض می‌دانیم که ضمن قدردانی از این اندیشمندان، ادای دینی به بزرگان، شاعران، خنیاگران و هنرمندانی کنیم که در قرن گذشته از سال 1300  تا 1400 بر خوان سعدی نشسته، کارنامه سعدی‌پژوهی را پربارتر کرده‌اند.
 
وی ادامه داد: در روزها، ماه‌ها و سال‌های پیش رو، امیدواریم که مرکز سعدی‌شناسی با همکاری و همدلی همه مدیران، سعدی‌دوستان و سعدی‌پژوهان بتواند به ضرورت‌های انجام نشده‌ای بپردازد که در کارنامه سعدی‌پژوهی جایشان خالی است.

تکمیل و تجهیز کتابخانه تخصصی سعدی در جوار آرامگاه سعدی ضروری است
مدیر مرکز سعدی‌شناسی تدوین و انتشار دانش‌نامه سعدی و جمع‌آوری همه نسخ خطی سعدی در ایران و جهان، برای استفاده محققان را از ضرورت‌های انجام نشده عنوان کرد و گفت: تصحیح «کلیات سعدی» با همکاری سعدی‌پژوهان، تلاش برای عمومی کردن زندگی، آثار و اندیشه سعدی با همکاری هنرمندان عرصه‌های مختلف به‌ویژه خوشنویسان و نقاشان و طراحان، موسیقی‌دانان، خوانندگان سنتی و پاپ، ساخت سریال، فیلم سینمایی، تئاتر، انیمیشن و تولید محتوای مناسب براساس زندگی و آثار سعدی و تکمیل و تجهیز کتابخانه تخصصی سعدی در جوار آرامگاه سعدی، ساخت موزه سعدی، طراحی و اهدا نشان سعدی با همکاری سعدی‌شناسان، نویسندگان و هنرمندان برجسته کشور، حمایت از پایان‌نامه‌های دوره دکتری و نیز چاپ کتاب‌های ارزشمند درباره زندگی و آثار سعدی و بسیاری دیگر، چشم‌انداز و امیدها به آینده سعدی‌پژوهی در این سرزمین ایزدی است.
 
آیت‌الله دژکام در ادامه این مراسم، اندیشه‌های سعدی را به واسطه ارزش‌های انسانی برای بشریت مهم ارزیابی کرد و گفت: درباره سعدی پرسشی برای ایرانیان مطرح است که این مرد بزرگ، آیا بزرگ برای روزگار خودش بوده یا بزرگ است برای انسانیت در همه زمان‌ها؟ اگر بزرگ است برای جهان بشریت در همه زمان‌ها، امروز از بزرگی و شخصیت او چه بهره‌ای می‌بریم؟
 
لطف‌الله دژکام افزود: می‌توانیم برای همیشه سرسفره سعدی بنشینیم و از شخصیت، کلام و پیام سعدی بهره ببریم. عمده آثار سعدی که در دسترس ماست از لحاظ محتوا مجموعه حکمت عملی و اخلاق را با زیباترین شکلی توضیح می‌دهد.
 
اخلاق عمومی و اختصاصی از مطالب سعدی دریافت کردنی است
به گفته امام جمعه شیراز، اخلاق عمومی و اخلاق اختصاصی را می‌توان از مطالب سعدی دریافت کرد. اخلاق عمومی را به این معنا به کار می‌برد که برخی از فضائل است که همه انسان‌ها به‌صورت یکسان باید از آن بهره‌مند باشند و هرکس از آن بهره‌مند است در نگاه دیگران ارزش مقام و فضیلت پیدا می‌کند.
 
آیت‌الله دژکام ادامه داد: اگر به جایی برسم که اخلاق عمومی اختصاصی با سعدی هم مشرب شویم به آینده ایران امیدوارتر خواهیم بود و خیلی سرمان را باید بالاتر بگیریم که ما هم مشرب جناب شیخ‌ اجل هستیم در عرصه‌هایی که در اخلاق صحبت کرده است.
 
به گزارش ایبنا؛ در پایان این مراسم که با حضور بیش از 2 هزار و 500 نفر از مردم شیراز و گردشگران برگزار شد، گروه موسیقی با آواز علیرضا قربانی به اجرای موسیقی سنتی در آرامگاه سعدی پرداخت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها