یکشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۱۳
ادبیات جنوب همیشه سرآمد کشور بوده است/ فرصت شاعران جوانان برای سرایش شعر بومی

خوزستان- الهام چگنی شاعر خوزستانی با بیان اینکه ادبیات جنوب همیشه سرآمدکشور بوده است؛ گفت: ویژگی این استان گویش‌ها و زبان‌های متفاوت است که فرصت مناسبی را برای شاعران جوان فراهم می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اهواز، «گاهــی حواست نیست» عنــوان اولین مجموعه شعر الهام چگنی شـاعر خوزستانی است کـه به تازگی از انتشارات مهر ودل منتشر شده است.

چگنی در گفتگو با ایبنا با بیان اینکه مجموعه «گاهی حواست نیست» شامل شعرهایی اسـت کـه در سـالیان اخیــر در قالب‌های مختلف سروده است، عنوان کرد: از وقتی علاقه‌ام را نسبت به ادبیات و شعر کشف کردم به صورت پراکنده به خواندن و نوشتن پرداختم اما چند سالی است که به‌صورت جدی فعالیتم را بر شعر متمرکز کردم.

شاعر خوزستانی شعر و شاعری را یکی از برجسته‌ترین و مؤثرترین نمودهای هنر دانست و بیان کرد: در زندگی رابطه‌ هنر وزندگی رابطه تأثیرگذاری اسـت وکماکان در من زیست می‌کند و نمی‌توانم منکر این رابطه شوم و در چارچوب فعالیت‌ها و محیطی که در آن زندگی می‌کنم مفاهیم زاویه دیدم را نسبت به زیست بوم تغییر می‌دهند.

وی ادامه داد: شعر از آن دسته فعالیت‌هایی است کـه در مـن خلـق شـده و نسـل بــه نسل در زندگی‌ام  تأثیرگذار بوده و هست. شعر می‌تواند در یک زمان یا موقعیتی خاص تأثیرگذار باشد و به زندگی شــکل بدهـد؛ یعنـی شـاعر، هنرمندانه می‌تواند عشـق، نفـرت، خشـم، زیبایی‌هـا و... را در وجـود مخاطبـان بـه نسبت قدرتش تولید کنـد.
 
چگنی با تأکید بر اینکه  شـعر علاوه بر تحریک عاطفه و احساس یک مهارتی است که به شاعر جسارت می‌دهد، افزود: واژها کنار هم می‌توانند سلاح ما باشند اما وقتی در قالب شعر قرار می‌گیرند کارآمد و قدرتمندتر می‌شوند.

وی گفت: خالق یک شعر پیش از حضور ذهن، باید حضور قلب داشته باشد و شاعری موفق است که بـه درد همه‌ گوش‌ها و قلب‌ها در ادوار زمانی بخورد. به همین علت شـعر گویای حرف‌های ازلی و ابدی انسان‌ها اسـت و شعری که دارای این ویژگی‌ها باشد، منسوخ نشدنی و جاودانه است.

چگنی در بخش دیگر سخنان خود معیار یک شعر خوب را قابلیت فهم عمومی در کنار تحلیل ساختاری و هویتی برای مخاطبان دانست و تصریح کرد: گاهی یک سطر ساده و معمولی این پتانسیل را دارد که  در شنونده حس هیجان و وجدی به وجود بیاورد که تا مدت‌ها اثرش در ذهن مخاطب ماندگار شود.
 
وی در پاسخ به این پرسش که «تأثیر شعر و ادبیات را در جامعه چگونه ارزیابی می‌کنید؟»، گفت: شعر و ادبیات گنجینه‌های غنی و پُرباری هستند که از زمان آغاز شکل‌گیری و تعالی آن، در طول قرن‌ها به وقوع پیوسته‌اند و این مجموعه پندها، تجربه‌ها، عبرت‌ها و آمال در کنار هم ادبیات سُترگ ما را شکل داده‌انـد.

وی ادامه داد: تأثیر شعر و ادبیات در جامعه می‌تواند قوه تخیل همه افراد را پرورش و شخصیت انسان‌ها را شکل دهد و به واسطه‌ این شناخت می‌توانند خود را بهتر شناخته و به دنیای پیرامون‌شان بیشتر فکر کنند. و از سوی دیگر در تعامل با همتای خود در فرهنگ دیگرِ ملت‌ها،  نقش ارزنده‌ای در گفتمان فرهنگی ایفا کنند.

وی درخصوص شعر بومی و جایگاه آن در خوزستان گفت: شعر و ادبیات در خوزستان با وجود مشکلات زیادی که دارد اما از وجود شاعران برجسته‌ای برخوردار است و ادبیات جنوب همیشه سرآمدکشور بوده است. و ویژگی این دیار گویش‌ها و زبان‌های متفاوتی است که فرصت جولان را به شاعر داده تا در دنیای تخیل خود با الفاظ درشت و نرم و لطیف؛ به گونه‌ بومی و محلی بسُراید. و این شاخصِ شعر سُرایندگان خطه ساحلی جنوب ایران است.    
 
 
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها