در ادامه محمدعلی قاسمی نویسنده و منتقد این کتاب گفت: تاریخ شفاهی با توجه به محتوا و درونمایه نوعی تعامل دوسویه میان مصاحبه شونده و گوینده است و ناگفتههایی را بیان میکند و کلید طلایی تاریخ شفاهی مصاحبه است و مهمترین موضوعی که در تاریخ شفاهی مدنظر صاحبنظران است، بحث مصاحبه است.
وی ادامه داد: کتاب حدیث بیقراری مهران، اثری در حوزه تاریخ شفاهی است که با خاطرهگویی متفاوت است و در حوزه تاریخ شفاهی با حادثه و پیامدی روبه رو هستیم که کلیات و جزئیاتش ناگفته مانده و از این منظر که اهمیت تاریخ شفاهی در بیان ناگفتههاست.
وی تصریح کرد: این کتاب، اثری درخور توجه و حائز اهمیت است و یکی از اولین آثار مکتوبی است که در حوزه تاریخ شفاهی از منظر تاریخی و پژوهشی حائز اهمیت است.
نویسنده کتاب شکارچی گوشبُرها (تاریخ شفاهی دفاع مقدس) ادامه داد: در نثر کتاب حدیث بیقراری مهران، فراز و فرود بسیاری وجود دارد و در حوزه پیادهسازی فایلهای مصاحبه، میبایست دقت کافی به کار میرفت تا اثر از نثری منسجمتر و هماهنگتر برخوردار میشد.
وی گویاسازی در حوزه تاریخ شفاهی را امری مهم دانست و گفت: هنگامی که از واقعهای صحبت میکنیم، اصطلاحات و اسامی مکانها و اشخاص را باید برای خواننده و پژوهشگر گویاسازی شود و در این اثر نیز باید به این مهم توجه میشد.
نویسنده اثر سالهای بیبرادر (تاریخ شفاهی دفاعمقدس به روایت سردار عبداله موسیبیگی از فرماندهان دوران دفاع مقدس) در ادامه گفت: موضوع دیگری که در این اثر باید به آن توجه شود،نحوه ترتیب و توالی سؤالات است و در این اثر در رابطه با طرح سؤالات با پرشهای زیادی رو بهرو هستیم و این کتاب حاوی بسیاری از ناگفتهها و سؤالاتی است که نیاز به بررسی و پژوهش تاریخی دارند.
نظر شما