سه‌شنبه ۱۳ اسفند ۱۳۸۷ - ۱۹:۱۸
نشست نقد و بررسي كتاب «درآمدي بر تاريخ‌گذاري قرآن كريم»

نشست نقد و بررسي كتاب «درآمدي بر تاريخ‌گذاري قرآن كريم» به همت معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، امروز عصر(سه شنبه) با حضور دكتر جعفر نكونام، نويسنده كتاب، حجت‌الاسلام و المسلمين علی نصيری، عضو هيأت علمی دانشگاه علم و صنعت ايران و پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامی و حجت‌الاسلام و المسلمين محمد‌جواد اسكندرلو، عضو هيأت علمی مدرسه عالی امام‌خمينی(ره) و حميدرضا يونسي، دبير اين نشست، در خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) برگزار شد./


به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)،در ابتداي اين برنامه، حميدرضا يونسي، دبير نشست با بيان پيشينه‌اي از تاريخ نزول قرآن در صدر اسلام، اظهار داشت: تاريخ‌گذاري عبارت است از تعيين تاريخ نزول وحي‌هايي كه در طول 23 سال بر پيامبر اكرم(ص) نازل شد. اين نزول بر خلاف ديگر كتاب‌هاي آسماني به صورت يكباره انجام نشد.

در ادامه، دكتر جعفر نكونام، نويسنده كتاب «درآمدي بر تاريخ‌گذاري قرآن كريم» با بيان اين موضوع كه در صدر اسلام تنها بر مبناي مكي و مدني‌بودن آيات آنها را دسته بندي مي‌كردند، عنوان كرد: خاورشناسان و بعد مسلمانان، از نخستين كساني بودند كه در ابتدا به اين موضوع پرداختند. در اين زمينه، خاورشناسان بر اساس سليقه و مبنايي كه پايه و اساس علمي، عقلي و نقلي نداشت، تقسيم‌بندي‌هايي را انجام دادند كه نمي‌توان به حاصل تحقيقات آنها استناد كرد.

وي با بيان اين موضوع كه در اثر پژوهشي خود پيش‌فرض‌هايي را براي تحقيقات گسترده‌تري در آينده عنوان كرده است، گفت: در اين اثر پرسش‌هايي مطرح شده كه اگر به آنها پاسخ‌هاي درستي داده شود، تفسيري صحيح از آيات به دست مي‌آيد. 

حجت‌الاسلام و المسلمين محمد‌جواد اسكندرلو، عضو هيأت علمی مدرسه عالی امام‌خمينی(ره) با اشاره به اين موضوع كه پيش از اين اقدامات مسجلي در زمينه تبيين تاريخ‌گذاري قرآن صورت نگرفته است، پيشنهاد كرد: پژوهشگران حوزه‌هاي علوم قرآن و حديث مي‌توانند با همكاري يكديگر فوايد و راه‌كارهاي ورود به اين عرصه را از طريق كارگروهي روشن سازند و مقدمات تحقيقاتي بيشتري را در اين زمينه فراهم كنند.

وي افزود: از جمله فوايد نوشتن اين كتاب اين بود كه نويسنده آن، فوايد و ضرورت پرداختن به تاريخ‌گذاري قرآن را بر اساس نزول آيات قرآن تبيين كرده است. 

در ادامه اين برنامه، حجت‌الاسلام و المسلمين علی نصيری، عضو هيأت علمی دانشگاه علم و صنعت ايران و پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامی، عنوان كرد: با توجه به قلم روان نويسنده، بررسي تحقيقات پيشين و ابتكاراتي كه از سوي وي صورت گرفته در بررسي بخش‌هاي گوناگون اين اثر مشخص مي‌شود كه مطلب جديدي بر چيزهايي كه ديگران گفته‌اند، افزوده نشده است و همچنين در نهمين فصل از اين كتاب، پس از بيان دشواري‌هايي كه در تعيين تاريخ‌گذاري قرآن كريم عنوان شده، هيچ راهكار و روشي براي حل اين دشواري‌ها عنوان نشده است.

وي افزود: در جايي از اين كتاب آمده است كه ما تاريخ نزول آيات قرآن را از سيره پيامبر اكرم(ص) مي‌توانيم دريابيم در حالي كه در جاي ديگري از كتاب عنوان شده است كه سيره پيامبر اكرم(ص) را از تاريخ‌گذاري قرآن كريم مي‌توان درك كرد، چگونه مي‌توان اين دو موضوع را با يكديگر جمع كرد؟

دكتر نكونام، نويسنده اثر در برابر ايرادات مطرح شده پاسخ داد: با نگرش تاريخي به قرآن مي‌توانيم، تفسير درستي از آن ارايه دهيم. منابع ما در تعيين تاريخ‌گذاري دقيق قرآن كريم، ناقص‌اند اما مفقود نيستند. 

وي در پايان خاطر نشان كرد: اگر قرآن را به درستي درك نكنيم، ممكن است دچار تفسير به راي شويم و در اشتباه قرار گيريم. براي فهم قرآن بايد مخاطبان آن را در نظر گيريم و اين موضوع با استفاده تمامي مردم از مفاهيم قرآن منافاتي ندارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط