پيامدهاي نبرد اطلاعات در قالب انقلاب رايانهاي در كتابي با عنوان «جنگ نرم3؛ نبرد در عصر اطلاعات» تاليف عليعبداللهخاني تجديد چاپ شد._
با توجه به مضامين اين كتاب، نقش اطلاعات در حوزههاي استراتژيك و امنيتي همواره با ارزش و حساس است. اما اين نقش از اواخر قرن بيستم دچار تغيير و تحولات بنيادين شد تا جايي كه اطلاعات به متغييري مستقل و يكي از كانونهاي اصلي حوزههاي استراتژيك و امنيت تغيير يافت. نبرد اطلاعاتي، مفهوم جديدي نيست، بلكه پديده موج سوم و محصول فرعي انقلاب رايانهاي است در واقع حتي به نوع بشر نيز اختصاص ندارد.
در بخشي از اين نوشتار با عنوان «تهاجم» آمده است: «بازيگر براي اين كه وارد نبرد اطلاعاتي شود، بايد داراي انگيزه، وسيله و فرصت باشد. انگيزه، تابع نگرانيها و تعهدات اوست و وسيلهها توسط توانمنديها و قابليت دسترسي تعيين ميشوند. فرصت نيز تابعي از دسترسي است اما عوامل ديگري نيز مانند پيشبيني موقعيت عمليات، با مانع روبهرو نشدن يا گير نيفتادن را در برميگيرد.»
اين اثر از هشت فصل با عنوانهاي «امنيت در عصر تكنولوژي اطلاعات»، «مباني نبرد اطلاعات»، «استراتژي و تاكتيكهاي نبرد اطلاعات»، «اشكال و ابزار نبرد اطلاعات»، «تكنولوژيهاي حفاظت در نبرداطلاعات»، «عرصه نبرد الكترونيكي و نبرد اطلاعاتي»، «فناوريهاي زيست سنجي» و «حفاظت از زير ساختهاي حياتي اطلاعاتي» تشكيل شده است.
نويسنده در نخستين فصل اين كتاب با بررسي تاثير تكنولوژي اطلاعات بر امنيت ملي، نقش اطلاعات بر تحول مفهومي و مديريت امنيتي را بررسي كرده است.
در فصل بعدي معاني، مولفهها و اجزاي نبرد اطلاعات به عنوان محتوا و نبرد به مثابه مجري انتقال اطلاعات ارزيابي شدهاند. فصل سوم كه از بخشهاي مهم اين اثر به شمار ميرود، توسط كارشناسان ارشد حوزه مطالعاتي نبرد اطلاعاتي به رشته تحرير در آمده است.
اشكال و ابزار جنگ اطلاعات در فصل چهارم بحث و بررسي ميشوند. در اين چارچوب جنگ C41(جنگ مبتني بر اطلاعات ـ عمليات)، جنگ الكترونيكي، جنگ ادراكي به عنوان مهمترين و اصليترين اشكال نبرد اطلاعات ارزيابي شدهاند.
فصل پنجم كتاب به واكاوي تكنولوژيهاي حفاظت در نبرد اطلاعات اختصاص دارد. در اين فصل رمزيسازي، سرينگاري و بهداشتيكردن از جمله مهمترين تكنولوژيهاي حفاظت در نبرد اطلاعاتي محسوب ميشوند.
ديگر جنبههاي مهم نبرد اطلاعاتي، يعني نبرد الكترونيكي در فصل بعدي عنوان ميشوند. فصل هفتم اين اثر به گونههاي نوين فناوري زيستسنجي به ويژه فناوري عنبيه چشم، شكل دستها، شناسايي صورت، تشخيص صدا و شناسايي از طريق DNA محدود شده است.
فصل پاياني اين كتاب به مساله حفاظت از زير ساختهاي حياتي اطلاعاتي پرداخته است. در اين فصل ابتدا مفهوم و انواع زيرساختهاي جهاني مشخص شدهاند، سپس در زمينه مدلهاي گوناگون حفاظت از زير ساختهاي حياتي اطلاعاتي در كشورهاي گوناگون سخن به ميان آمده است.
از بخشهاي گوناگون اين اثر سياسي ميتوان به زير ساخت فضا و زير فضا، سياستهاي امنيتي، رويكردها در جنگ الكترونيك و جنگ الكترونيكي اطلاعات استراتژيكي اشاره كرد.
چاپ دوم كتاب «جنگ نرم نبرد در عصر اطلاعات» از سوي موسسه ابرار معاصر تهران در شمارگان 2000 نسخه، 293 صفحه و بهاي 32000 ريال روانه بازار كتاب شده است.
نظر شما