یکشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۸۸ - ۲۰:۳۳
جاي خالي تحليل وقايع تاريخي در «سه حزب»

منتقد كتاب «سه حزب» در نشست نقد و بررسي اين كتاب كه عصر امروز(يك‌شنبه 20 ارديبهشت) در سالن انقلاب اسلامي نمايشگاه كتاب برگزار شد، بستر سازي تئوريك و نگاه جامعه‌شناسانه در تحليل وقايع تاريخي را از نكات تكميل كننده اين كتاب عنوان كرد./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، در اين نشست كه با حضور مظفرشاهدي، نوسنده كتاب، دكتر سيد مرتضي تقوي، عضو هيات علمي موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران به عنوان منتقد اين اثر و سيد رضا حسيني، كارشناس علوم سياسي و پژوهشگر موسسه تاريخ معاصر به عنوان دبيرنشست، برگزار شد، از اين اثر تاريخي ـ سياسي به عنوان اثري مستند و دست‌مايه‌اي براي پژوهش‌هاي آتي ياد شد.

در ابتداي اين برنامه، سيد رضا حسيني، كارشناس علوم سياسي و پژوهشگر موسسه تاريخ معاصر با معرفي كتاب «سه حزب» و تبيين برخي از فعاليت‌ها و آثار متعدد نويسنده اين اثر گفت: نوشتار حاضر با استناد بر بيش از 50 هزار سند ساواك(سازمان امنيت و اطلاعات كشور) به رشته تحرير در آمده است.

وي افزود: اين كتاب به تبيين فعاليت‌هاي گوناگون احزاب دوره مشروطه تا پيش از انقلاب اسلامي ايران پرداخته است و ميزان كارآيي، اقبال عمومي و موفقيت اين احزاب را با توجه به اهدافي كه براي دستيابي به آن تشكيل شده بودند، بررسي مي‌كند.

در ادامه، مظفرشاهدي، نويسنده كتاب به ارايه اطلاعاتي درباره بخش‌هاي سه گانه اين نوشتار پرداخت و گفت: كتاب سه حزب در واقع سه كتاب در زمينه فعاليت‌هاي احزاب "مردم"، "مليّون" و "ايران نوين" است كه سابقه تشكيل احزاب سياسي ايران، روند تغييرات آنها و ميزان تأثيرگذاري شاه مخلوع ايران در روند اين اقدامات را با اشاره به رخ‌دادهاي پشت پرده عنوان كرده است.

وي هدف از تأليف اين كتاب را ارايه تصويري از دوره استبدادي و طاغوتي محمدرضا پهلوي و هموارتر ساختن راهي براي پژوهش‌هاي بعدي تاريخي عنوان كرد.

سپس دكتر سيد مرتضي تقوي، عضو هيات علمي موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران به عنوان منتقد اين اثر با اشاره به انسجام كتاب «سه حزب»، توانايي آن در ترسيم روان و مستند ادعاهاي متن و تاريخ‌مند بودن مطالب عنوان شده، اظهار داشت: جاي تبيين مختصري از مفهوم حزب همراه با تحليلي تئوري كه برخاسته از نگاه جامعه‌شناسانه باشد، در اين اثر خاليست.

وي توضيح داد: اگر نويسنده با تعريف مختصري از حزب و خواستگاه آن در جامعه آن زمان، اثر خود را آغاز كرده و شرح مي‌داد كه چگونه يك حزب از بطن جامعه متبلور مي‌شود، ارتباط آن با مردم و حاكمان چگونه است، اين كه احزاب در جوامع استبدادي چگونه عمل مي‌كنند؛ آيا اصلا جايگاهي در اين جوامع دارند يا محكوم به از بين رفتن‌اند؟ بر اغناي اين اثر بيش از پيش مي‌افزود.

تقوي ارايه الگويي تئوريك را در كنار تحليل‌هاي تاريخي تكميل كننده مباحث اين نوشتار برشمرد و تصريح كرد: تبيين بستري كه يك رخ‌داد از درون آن متولد مي‌شود و تحرير جمع‌بندي و چكيده‌اي از محتواي اين اثر حجيم مي‌تواند خوانندگان را در شناخت بيشتر اين اثر ياري رساند.

در پايان اين نشست مظفر شاهدي، نويسنده كتاب، در برابر انتقادهايي كه بر كتاب «سه حزب» عنوان شد، برخي از آنها را تكميل كننده اثر خود دانست و اظهار داشت: ارايه تفسيري جامعه‌شناسانه از رخ‌دادهاي اجتماعي، در لابه‌لاي متن اين اثر جا دارد. تقرير تحليلي رخدادهاي تاريخي هنگام تدوين اين اثر از ايده‌هايي بود كه موجب طولاني شدن مباحث و حجيم‌تر شدن اين كتاب مي‌شد، به همين دليل در اين كتاب به آنها كمتر توجه شده است.

وي درباره مباحث تئوريك نيز توضيح داد: تشريح تئوري، تحليل و تعريف مباحث گوناگون تاريخي نظير مفهوم «حزب» مقوله‌اي است كه در جايگاه خود بايد تبيين شود و فكر مي‌كنم در اين زمينه آثار متعددي نوشته شده‌اند، در اين اثر به دليل پرهيز از تكرار، از آنها خودداري كردم.

بيست و دومين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران تا بيست و ششم ارديبهشت با حضور ناشران داخلي و خارجي در مصلاي امام خميني(ره) ادامه دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها