همزمان با جشن ميلاد امام حسن مجتبي (ع) از نسخه نفيس «الدعا» به قلم نستعليق «شاه محمود نيشابوري»، متعلق به گنجينه موزه ملي ملك آستان قدس رضوي رونمايي ميشود.\
شاه محمود نيشابوري ملقب به زرين قلم از خوشنويسان قرن دهم است. او در خط نستعليق استادي بينظير بوده و از اين نظر مولانا عبدي عمو و استاد خود را که در اوايل سلطنت شاه طهماسب بهترين خطاط سلطنتي محسوب ميشده تحتالشعاع قرار داد و از او لقب زرين قلم را گرفت.
شاه محمود نيشابوري از جمله خوشنويساني است که همراه با خوشنويسان صاحب نامي چون مولانا مالک ديلمي و تني چند از نستعليقنويسان ديگر مانند ملا عيشي هروي و مولانا رستم علي که در ابتدا براي بهرام ميرزا صفوي کار ميکرد، مشغول نوشتن نسخه خطي هفت اورنگ جامي شد. اين کتاب از مشهورترين نسخههاي خطي است و اکنون در نگارخانهاي در واشنگتن نگهداري ميشود. اتمام اين کتاب با بيست و هشت مينياتوري که دارد نه سال طول کشيد.
وي در جواني از ملازمان شاه طهماسب صفوي شد و همراه خوشنويسان و نقاشان ديگر در کتابخانه سلطنتي در تبريز مشغول کتابت بود. سپس به مشهد رفت و بيست سال در آنجا زيست. شاه محمود تمام عمر مجرد زيست و ازدواج نکرد. گفته ميشود در سال ۹۷۲ هجري قمري در مشهد درگذشت و در جوار قبر سلطانعلي مشهدي به خاک سپرده شد.
كتابخانه ملي ملك بيش از 6640 نسخه خطي در گنجينه خود دارد كه برخي از آنها شامل تنها يك عنوان و بقيه به صورت مجموعه چند رسالهاند و در مجموع بالغ بر 19000 عنوان كتاب و رساله خطي در اين كتابخانه بهچشم ميخورد.
بخش كتابهاي چاپي كتابخانه ملي ملك نيز بيش از 60 هزار جلد كتاب چاپي (چاپ سنگي و چاپ سربي) در خود دارد كه بعضي از آنها در زمره قديميترين كتابهاي چاپياند.
در بخش نشريات ادواري نيز بالغ بر 4000 مجلد نشريه ادواري صحافي شده وجود دارد كه برخي از آنها در رديف قديميترين نشريات ادواري چاپ شده در كشور قرار ميگيرند.
بخش كتابهاي لاتين 7000 مجلد كتاب به زبانهاي انگليسي، فرانسه، ايتاليايي، آلماني و... را شامل ميشود كه در بين آنها تعدادي از كتابهاي قديمي و معتبر دنيا وجود دارد.
آيين گراميداشت جشن ميلاد امام حسن مجتبي (ع) و رونمايي از نسخه نفيس «الدعا» به قلم نستعليق شاه محمود نيشابوري، عصر روز شنبه 14 شهريور ماه ساعت 19 برگزار خواهد شد. كتابخانه و موزه ملي ملك در خيابان امام خميني(ره)، سر در باغ ملي، خيابان ملل متحد واقع شده است.
نظر شما