پنجشنبه ۱۶ مهر ۱۳۸۸ - ۱۰:۵۳
راهنمايي جامع مشاغل، در آينده كتاب الكترونيكي مي‌شود

مولف نخستين دايرةالمعارف شغلي كشور موسوم به «شرح و طبقه‌بندي جامع مشاغل» از اين اثر به عنوان راه‌گشايي در تأليفات بعدي حوزه طبقه‌بندي مشاغل ياد كرد و گفت: در راستاي به‌روز رساني مداوم اين اطلاعات، در نظر داريم در آينده اين آثار را در قالب كتاب الكترونيكي منتشر كنيم.اين مجموعه 22 جلدي، با احصاء مهارت‌ها و دانش مورد نياز در مشاغل گوناگون، به تشريح ويژگي‌هاي يك شغل و توانمندي‌هاي افرادي كه مي‌خواهند در آن حرفه فعاليت داشته باشند، پرداخته است./

ابراهيم ابراهيم باي سلامي در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، با بيان اين موضوع، اين اثر را به عنوان راهنماي جامع آموزشي براي جويندگان كار و نهادها و موسساتي كه به جذب نيروي انساني مي‌پردازند، توصيف كرد و اظهار داشت: اين منبع شغلي مي‌تواند زمينه‌ساز بسياري از تأليفات اين حوزه و پركننده خلاءهاي موجود در زمينه‌ طبقه‌بندي مشاغل باشد.

وي در پاسخ به اين كه «نخستين اثر مكتوب در حوزه دايرة‌المعارف شغلي تا چه اندازه مي‌تواند در حوزه تأليفات پيشگام باشد؟» گفت: چون اين نخستين بار است كه مجموع مشاغل كل كشور احصاء و دسته‌بندي مي‌شوند، علاوه بر حوزه تأليفات، مي‌تواند در طراحي مسيرهاي شغلي، طراحي رشته‌هاي شغلي و آموزش‌هاي مهارتي كه در كشور وجود دارند و همچنين طبقه‌بندي حقوق و دستمزد، دسته‌بندي آنها و تغيير ساختار و سازمان‌ها به سوي بهينه شدن، تأثير زيادي داشته باشد.

مديرعامل موسسه دانش پارسيان درباره نبود منابع مكتوب پژوهشي در ايران براي تدوين اين مجموعه توضيح داد: بيشتر مطالبي كه در كشور داشتيم، مربوط به حوزه تئوريك طبقه‌بندي شغل‌ها بود و به اين موضوع مي‌پرداخت كه دسته‌بندي چه اثرات و فايده‌‌هايي دارد، ولي در اين حوزه، طبقه‌بندي خاصي ارايه نشده بود.

وي افزود: همه آثار موجود در ايران به اين موضوع پرداخته بودند كه طبقه‌بندي چه ويژگي‌ها و خصوصياتي بايد داشته باشد و فوايد آن چيست اما در ايران كسي طبقه‌بندي مشاغل را انجام نداده بود و اين كار براي نخستين بار از سوي محققان و پژوهشگران موسسه دانش پارسيان صورت گرفت. 

باي سلامي در تبيين تأثيرات اين دايرةالمعارف در حوزه تأليفات و پژوهش‌هاي آتي متذكر شد: اين مجموعه 22 جلدي، با احصاء مهارت‌ها و دانش مورد نياز در مشاغل گوناگون، به تشريح ويژگي‌هاي يك شغل و توانمندي‌هاي ذاتي و اكتسابي افرادي كه مي‌خواهند در آن حرفه فعاليت داشته باشند و تبيين نقطه تلاقي اين دو مفهوم براي شاغل ناميدن يك فرد، مي‌پردازد.

وي ادامه داد: با توجه به اين كه تاكنون در اين زمينه تأليفات و پژوهش‌هاي گسترده‌اي انجام نشده بود، اين دايرةالمعارف مي‌تواند به عنوان منبعي علمي و متقن در طراحي و تأليفات كتاب‌هاي گوناگون آموزشي و كاربردي مورد استفاده قرار گيرد.

مولف اثر تنها نقيصه اين مجموعه را در مقايسه با آثار مشابه جهاني  عدم تبيين متوسط يا حداقل ميزان دستمزدهاي مشاغل گوناگون خواند و توضيح داد: در ايران به دليل پاره‌اي از مسايل و اين كه ما موسسه‌اي خصوصي هستيم و دسترسي به بسياري از اطلاعات براي ما دشوار بود،نتوانستيم به ذكر ميزان دستمزدهاي مشاغل گوناگون ايراني در اين مجموعه بپردازيم.

مولف اثر افزود: مهمترين كاري كه ساير پژوهشگران و محققان در اين حوزه مي‌توانند انجام دهند، توليد محتوا بر مبناي تحقيقات انجام شده اين اثر است تا از مهارت‌هاي گوناگون شغلي تعريف دقيقي ارايه دهند. به عنوان مثال، اگر مهارتي نظير درك مطلب يا قوه شنيداري لازمه تصدي يك شغل عنوان شده‌است، در توليد محتوا، بايد فعاليت‌ها و راهكارهايي كه افراد با مطالعه آنها در مي‌يابند كه چگونه مي‌توانند آن مهارت را در خود افزايش دهند، تبيين و به شكل مكتوب درآيد.

وي با اشاره به اين كه براي روزآمد شدن اطلاعات و داده‌هاي اين مجموعه، موسسه درنظر دارد نرم‌افزار آن را توليد و در بهار سال آينده رونمايي كند، عنوان داشت: در اين زمينه تصميم داريم سايتي را راه‌اندازي كنيم و اطلاعات به روز شده و اطلاعات اظهار شده از سوي متخصصان مشاغل گوناگون را استخراج و به صورت مكتوب نيز در اختيار علاقه‌مندان و پژوهشگران قرار دهيم. 

پژوهشگر حوزه طبقه‌بندي مشاغل درباره طراح‌هاي آتي اين موسسه در زمينه انتشار و بازچاپ اين مجموعه يادآور شد: با توجه به تحولات و پيشرفت‌هاي حوزه‌هاي گوناگون تكنولوژي، تصور مي‌شود تا چند سال آينده با افزايش استفاده از منابع الكترونيكي، چاپ كتاب در قالب‌هاي امروزي كاهش يابد. در اين راستا تصميم داريم كتاب‌هاي الكترونيكي توليد و منتشر كنيم تا تغييرات و روزآمد كردن آنها آسانتر و مقرون به صرفه‌تر باشد.
 
وي درباره نحوه توزيع اين مجموعه در مراكز و موسسات آموزشي و دانشگاه‌هاي كشور خاطرنشان كرد: در اين زمينه مكاتباتي با مراكز بازار هدف نظير دانشگاه‌ها، موسسات آموزشي و شغلي و بنگاه‌ها خواهيم داشت. در جرايد هم اطلاع‌رساني مي‌كنيم. علاوه بر اين افراد مي‌توانند با مراجعه به 43 شعبه‌اي كه در سراسر كشور داريم، كتاب‌هاي ما را تهيه كنند. 

باي سلامي درباره چگونگي وارد شدن اين اطلاعات در منابع آموزشي و كتاب‌هاي درسي اظهار كرد: همچنان كه در ابتداي كتاب‌هاي اين مجموعه نير ذكر شده است، استفاده علمي از مطالب اين مجموعه آزاد است و تنها استفاده تجاري آن را منوط به كسب اجازه كرده‌ايم. 

نويسنده كتاب تصريح كرد: مجموعه كتاب‌هاي «شرح و طبقه‌بندي جامع مشاغل؛ هنر، طراحي، سرگرمي، ورزش و رسانه» به طبقه‌بندي 22 طبقه شغلي در 22 جلد پرداخته است كه از آن ميان مي‌توان به عناويني چون «آموزش و پرورش و كتابخانه»، «پشتيباني تندرستي»، «امور بازرگاني و مالي»، «تهيه و سرو غذا و مشاغل مربوطه»، «ساخت و ساز و استخراج»، «كامپيوتر و رياضيات»، «مزرعه‌داري، ماهيگيري و جنگل‌داري»، «نظافت و نگهداري ساختمان و زمين» و «هنر، طراحي، سرگرمي، ورزش و رسانه» اشاره كرد.

مولف اثر در پايان خاطرنشان كرد: خواهشي كه داريم اين است كه اين اثر مورد نقد قرار گيرد، افراد و كارشناسان گوناگون اين اثر را نقد كنند و نظرات خود را ارايه دهند تا اين مجموعه بهينه شود و در بخش‌هاي مختلف كشور مورد استفاده قرار گيرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط