سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): شهر کتاب کرج در خیابان شهید بهشتی و در چهارراه طالقانی این شهر قرار گرفته است. شهری مملو از کتاب که در آن میتوان کتابهایی از حوزه ادبیات کشورهای مختلف، کودک، تئاتر، علوم سیاسی، اجتماعی، فلسفه، شعر، ادیان و… را پیدا کرد.
کافه در حال تأسیس، بازیهای فکری و اسباببازی، گالری و اکسسوری، نوشتافزار با طرح و رنگهای بسیار، تجهیزات موردنیاز دانشآموزان، هنرجویان و دانشجویان طراحی، هنر و معماری از جمله بخشهای مختلف این شهر کتاب است.
در بخش قلم نفیس انواع قلم، خودکار، خودنویس و رواننویس با برندهای مختلف ایرانی و جهانی به چشم میخورد که برخی از آنها داستانهای جذابی دارند؛ مثلاً یک مدل خودنویس که صلح جنگ جهانی را با نمونه آن امضاء بین یک ژنرال آمریکایی و ژاپنی امضاء کردند.
ماجرای خودکاری که بدون جوهر ۳۰۰ سال مینویسد!
همچنین وجود یک خودنویس که یک تکه از سنگ کره ماه از سازمان ناسا در آن به کار گرفته شده است؛ هر کدام از آن خودکارهای خاص دنیای عجیبی دارند که در این بین میتوان به یکی از تولیدات شرکت فابر کاستل اشاره کرد، رویش درختهای «گرانادیلا» و «پرانام باکو» در آفریقا است و هر ۱۰ سال فقط یک سانت رشد میکنند ولی خود شرکت آن را رشد داده و برای تولید قلم درخت را قطع نمیکند و درختان سوخته را به قلم تبدیل میکند.
یکی دیگر از نمونههای جذاب نیز یک خودکار ایتالیایی است که با آلیاژ به کار گرفته شده در آن بدون جوهر حداقل ۳۰۰ سال مینویسد؛ داستان از این قرار بوده که وقتی فضانوردان امکان استفاده از خودکار به دلیل تأثیر جاذبه بر جوهر را نداشتند، ابتدا رواننویس گازدار تولید و بعد به مداد و در نهایت داستان این ماجرای جذاب به تولید خودکار بدون جوهر ختم شد.
وجود گرانقیمت ترین مدادرنگی جهان که قیمت آن ۳۲۰ میلیون تومان برآورد شده و شرکت فابرکستل آن را با همکاری لاگن فرت (طراح شنل) تولید کرده نیز یکی دیگر از بخشهای جذاب شهر کتاب کرج است.
کلکسیونی از قرآنهای خطی و عطری یا کتب حافظ عطری نیز به جذابیتهای این شهر کتاب افزوده است.
حمید شیرازی، مدیر شهر کتاب کرج در گفتوگو با ایبنا با بیان اینکه فروشگاه سه طبقه (زیرزمین، همکف و طبقه اول) با مساحت یک هزار متر از ۱۷ سال قبل تأسیس شده و اکنون پنج هزار عنوان کتاب با بیش از ۳۰ هزار جلد موجودی دارد، اظهار کرد: از اول بنا نبود در کرج فروشگاه تأسیس کنیم؛ یک روز برای خرید نقشه از رشت به کرج آمدیم، چون آن زمان برنامههای جغرافیایی مثل گوگل مپ و نشان نبود، از مردم آدرس کتابفروشی میپرسیدیم اما همه میگفتند در کرج کتابفروشی نداریم و در نهایت به یک کتابفروشی خیلی قدیمی، معمولی و ضعیف رسیدیم.
وی ادامه داد: در آن کتابفروشی موقع ورود کیفها را گرفته و هنگام خروج بازرسی بدنی با هدف جلوگیری از سرقت انجام میشد؛ همان زمان رشت را بیخیال شدم و تصمیم گرفتم در کرج یک کتابفروشی مدرن تأسیس کنم؛ دیگر به رشت نرفته و از همان سال ۱۳۸۶ شهر کتاب کرج را افتتاح کردیم.
مدیر شهر کتاب کرج با عنوان اینکه در ابتدای کار در این منطقه و جلوی مغازه جاده خاکی و بیشتر منازل نیز ویلایی بود، بیان کرد: این منطقه به اندازه حالا شلوغ و متراکم از واحدهای مسکونی و تجاری نبود؛ اطرافیان و اتحادیه کتابفروشها میگفتند «این شهر به کتابفروشی با این مساحت نیاز ندارد» و در جواب به آنها اعلام کردیم که دیگر لوازمالتحریر و سایر ملزومات فقط در ویترین نخواهند بود.
شیرازی اضافه کرد: برای مشتریمداری و احترام به مشتریان خود هر کدام یک بخش جدا دارند که استقبال زیادی هم از فروشگاه شد؛ در هفته نخست، خانوادههای بسیاری با دسته گل و شیرینی برای تبریک و ابراز خوشحالی از وجود چنین کتابخانهای در کرج به این شهر کتاب میآمدند.
وی فروشگاه را یک هایپرمارکت فرهنگی دانست و بیان کرد: مجموعه کامل فرهنگی کتاب موسیقی، کودکان و کلاً کتاب غیردرسی، لوازم التحریر، اکسسوری، قلم نفیس، لوازم هنری برای هنرمندان، مهندس یا دانشجویان رشته طراحی، بازی فکری در این شهر کتاب موجود است؛ سعی کردیم نیاز به کتاب و هر لوازم التحریری را برای خانوادهها تأمین کنیم.
شهرداری کرج در حوزه کتاب کار مفیدی انجام نمیدهد!
مدیر شهر کتاب کرج با انتقاد از شهرداری برای عدم توانایی در انجام کار مفید در حوزه کتاب عنوان کرد: گاهی یک سری نمایشگاه با بنر و غرفههایی کنار چهارراهها برگزار میکنند که خیلی بیکیفیت است و سطح کتابخوان و کتابفروش را پایین میآوردند؛ کتاب را با دیدگاه خود نه ذائقه مشتریان انتخاب با تخفیفهای بسیار عرضه میکنند، با این حال خرید آن چنانی از آنها انجام نمیشود.
شیرازی یادآور شد: طی ۵۰ سال اخیر خود کتابفروشها به تنهایی کارها را انجام داده و بعد از این هم کار خود را به خوبی بلدند؛ خودمان با مردم در ارتباط هستیم و بهتر بلدیم کار کنیم.
وی اضافه کرد: مسئولان بخش فرهنگی شهرداری فکر میکنند که با قیمت پایین کتاب به فروش میرسد، در حالی که کتابفروشهای مستقل بیشتر میتوانند در این زمینه کار کنند.
مدیر شهر کتاب کرج، عمدهترین مشکل خانوادهها با فرزندان خود در خصوص کاهش سرانه مطالعه را در حوزه اینترنت و موبایل عنوان کرد و افزود: در مورد فرزندم با وجود داشتن کتابخانه مستقل اما به نظرم باز هم موبایل پیروز شده است؛ واقعاً نسل جدید با داشتن گوشی و تبلت فقط بازی فکری را خریداری میکنند ولی استفاده ندارند، در این زمینه مدارس باید با خلاقیت بیشتر نسبت به ترغیب دانشآموزان برای کتابخوانی فعالیت کنند.
شیرازی با بیان اینکه فروشگاه اینترنتی نداریم و عضو بازار کتاب هم نیستیم، گفت: فروشگاههای اینترنتی یا همان آنلاین فروشها بدون هزینه مالیات، حقوق یا بیمه پرسنل و با هیچ سرمایهگذاری، محل عرضه و حتی انبار روی تیراژ بالا با قیمت پایین کار فروش را انجام میدهند.
وی با اشاره به اینکه در پلتفرم اینستاگرام پیج برای معرفی محصولات و کتابها داریم، گفت: مشتریان من عاشق کتاب و خرید آن به صورت حضوری هستند؛ در حالی که با خرید اینترنتی با ۳۵ درصد هزینه کمتر در خانه تحویل میگیرند.
مدیر شهر کتاب کرج بیان کرد: کتابی که ناشر چاپ کرده یا ویراستار و مترجم خوب دارد، از سوی فروشندگان اینترنتی با کپی در سایتهای مختلف به فروش میرسد؛ آنها حتی حق نشر را هم رعایت نمیکنند.
شیرازی با اشاره به فروش ۱۵ میلیارد تومانی موجودی کتاب در شهر کتاب کرج عنوان کرد: برخی کتابها قدیمی و برخی دیگر هم جدید هستند؛ هر کالایی در ایران به روز قیمتگذاری میکنند ولی اگر کتاب چند سال بعد به فروش برسد، باز امکان تغییر قیمت نداریم.
مدیر شهر کتاب کرج یادآور شد: البته اینقدر مشتریان کتاب دوستداشتنی هستند این کار را انجام نمیدهیم؛ از نظر عقلانی این کار درست نیست که کتاب را با قیمت چند سال قبل به فروش برسانیم ولی از نظر قانونی جرم است و بعد از سه بار جریمه نقدی برای بار چهارم زندانی دارد.
نظر شما