سرویس هنر خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - مجتبی کشاورز، کارگردان فیلم «خپره»: انگیزه من و علت ساخت فیلم اقتباسی خلق زاویه نگاه جدید بوده است؛ از دیرباز، هر ساله آثار بیشماری تولید میشوند که چالشهای ذهنی زیادی را برای مخاطب به وجود میآورند و ما را با جهانی جدید روبهرو میکنند. تفسیر شخصی از دنیای یک مؤلف برجسته میتواند انگیزهای برای خلق اثری متفاوت و با نگاهی نو باشد.
اهمیت کتابخوانی برای فیلمسازان از نکاتی است که گویا از آن غافل شدهایم. به نظر من، آن مکاشفههایی که گمان میکنیم به طور ناگهانی به ما الهام شدهاند، در واقع حاصل تجربههای زیسته ما هستند و بخش عمدهای از این تجربهها را کتاب و کتابخوانی شکل میدهند. مطالعه، ذهن ما را نظم میبخشد و به نوعی پازلهای فکری ما را تکمیل میکند.
مسلماً ساخت یک اثر اقتباسی در عین تمام جذابیتهایش، چالشهایی دارد و این علاوه بر چالشهایی است که هر فیلمساز در ساخت یک فیلم با آن مواجه است، چرا که او در اقتباس با این مسئله هم روبهرو میشود که بیشتر این آثار از متون درجه یک جهانی الهام گرفتهاند. در برخورد با چنین آثاری، فیلمساز پیش از بیان سلیقه و تفکر شخصی خود، باید با دقت روی لبه تیغ گام بردارد تا آسیبی به منبع اصلی وارد نشود. چرا که اولین ضربه، متوجه خود فیلمساز خواهد بود.
برای مثال، زمانی که ذهنیت نویسنده و کارگردان به تفکرات مؤلف اصلی نزدیک شده و فضاسازی به حد کمال رسیده، حتی اگر کار به اجرا هم درآمده باشد، حساسیت مخاطبی که با منبع اقتباس آشنا است، میتواند با کوچکترین اشتباه یا تغییر، همه چیز را از بین ببرد. این موضوع بهحق هم است. به نظرم، این مهمترین چالشی است که در اقتباس میتوان از آن یاد کرد.
نظرات