سرویس هنر خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، هفته گذشته سرویس هنر چندین گزارش، خبر و مصاحبه، یادداشت داشته که در این گزارش، چندی از مهمترینهای این اخبار بازگو میشود. اخبار این هفته گزیدهای از گفتوگو با هنرمندان و هنرپژوهان تا کتابهای تازه در زمینه هنر است.
یادداشت کارگردان فیلم اقتباسی «آخرین سواری»؛
«آخرین سواری»؛ سفری از خیال به تصویر
محمدامین قربانزاده از تجربه اقتباس داستان کوتاه «شبی در مه» نوشته سیامک گلشیری، علاقه خود به فضاسازی، روایت داستانی و قدرت خیالپردازی که در پیوند سینما و ادبیات نهفته است، سخن میگوید. این یادداشت دریچهای به جهان خلاقانه او در فیلم کوتاه «آخرین سواری» باز میکند و دیدگاههایش را درباره لذتها و چالشهای یک اقتباس ادبی میگوید.
کارگردان فیلم «رئیس شمایی» مطرح کرد؛
داستان «رئیس شمایی» به دغدغههای من نزدیک است
کارگردان فیلم «رئیس شمایی» گفت: داستان این فیلم توسط نویسندگان مطالعه شد و آنها پیشنهاد کردند که من هم آن را بخوانم. وقتی قصه را خواندم، متوجه شدم چقدر به ذهنیات و دغدغههای من نزدیک است. حتی پیش از این، یک نمایشنامه با سبک مشابه را خوانده بودم. پس از مطالعه این قصه، گفتوگوهایم با نویسندگان بیشتر روی این موضوع متمرکز شد.
با حضور سفیر هندوستان برگزار میشود؛
رونمایی از کتابچه خوشنویسی اشعار شاعران فارسیزبان
کتابچه ۴۱ اثر خوشنویسی از اشعار شاعران کهن و معاصر کشورهای فارسیزبان با حضور سفیر هندوستان رونمایی میشود.
بررسی آمار رسمی نشر هنر - ۸
چاپ ۳۲ کتاب هنر نقاشی در یکماه گذشته
طبق بررسیهای انجام شده، از دیویی ۷۵۰ تا ۷۶۰ طی یک ماه گذشته ۳۲ کتاب به چاپ رسیده است. این بازه از دیویی شامل هنر نقاشی و زیر شاخههای آن است.
در گفتوگو با کارگردان فیلم کوتاه «نسبتاً خوشبخت» مطرح شد؛
حل چالش زمان داستان در اقتباس «نسبتاً خوشبخت»
کارگردان فیلم کوتاه «نسبتاً خوشبخت» گفت: من اقتباس وفادارانهای از داستان نداشتم. در داستان اصلی، شخصیت برای ۲۵ سال در خانهای گرفتار بود و رفتارهایی مانند شکار پرندگان داشت، اما من نمیخواستم به این سمت بروم. در عوض، داستان را به یک مقطع زمانی کوتاهتر و در دنیای مدرن شهری امروز منتقل کردم.
یادداشت کارگردان فیلم «خپره»؛
از اهمیت کتابخوانی برای فیلمسازان غافل شدهایم
مجتبی کشاورز، در یادداشتی با اشاره به اهمیت انتخاب یک اثر ادبی برای اقتباس و نقش بیبدیل کتابخوانی در تقویت بینش فیلمسازان، نگاهی دقیق به چالشهای این فرآیند ارائه میدهد. کشاورز از سختیهای حفظ اصالت اثر اصلی در کنار اضافه کردن تفکرات شخصی خود سخن میگوید و به بررسی حساسیتهای این مسیر دشوار میپردازد، جایی که وفاداری به منبع ادبی با خطرات و دقت بسیاری همراه است.
چالشهای نشر کتاب گرافیک - ۹
مخاطب کتابهای نفیس در جهان کتابخان هها هستند / «مطا لعه بصری»؛ نیاز اصلی هنرمندان
مسعود شجاعی طباطبایی گفت: بعد از انقلاب، ردیف بودجه برای دانشجوها در نظر گرفته شده بود که میتوانستیم کتابهای تخصصی خودمان را وارد کنیم، اما الان هزینههای بسیار بالایی دارد. کتابهای گرافیک بخاطر چاپ رنگی و کیفیت مناسب برای ناشر هزینهبر هستند. کتاب همه جای دنیا گران است و به عنوان یک جنس لوکس به شناخته میشود ولی این مانع از چاپ شدن کتاب نیست بلکه کتابها به کتابخانه میرود.
یادداشت کارگردان فیلم کوتاه «کوتی»؛
بازتاب کودکی در سینما
بزرگترین چالش تولید «کوتی» برای من این بود که باید فیلم را به قدرت قلم تأثیرگذار هوشنگ مرادی کرمانی میرساندم.
یادداشت کارگردان فیلم کوتاه «گدار»؛
کتاب مهارتهای فردی را توسعه میدهد
«ماهی سیاه کوچولو» قصد داشت زندگی تکراری و بی هدف را ترک کند و دنبال ماجراجویی برود اما ماهی قصه من که در ذهنم دوست «ماهی سیاه کوچولو» شده بود نرفت و ماند و قصه شروع شد.
به همت دفتر پژوهش، آموزش و انتشارات اداره کل هنرهای نمایشی؛
مهلت ارسال اثر به نخستین جایزه پژوهش سال تئاتر ایران تمدید شد
دفتر پژوهش، آموزش و انتشارات اداره کل هنرهای نمایشی، نخستین دوره جایزه پژوهش سال تئاتر ایران مهلت ارسال اثر را تا ۱۰ آبان ماه تمدید کرد.
کارگردان فیلم اقتباسی «۱۳ سالگی» مطرح کرد؛
نمایش «از چیزی نمیترسیدم» در فیلم و وفاداری به واقعیت برایم جذاب بود
کارگردان فیلم اقتباسی «۱۳ سالگی» در رابطه با منبع اصلی فیلم توضیح داد: کتابی که ما برای این فیلم انتخاب کردیم، «از چیزی نمیترسیدم» شامل دستنوشتههای سردار سلیمانی است. برای من جذاب بود که بتوانم این جزئیات را در فیلم نمایش دهم و به واقعیت وفادار باشم.
کارگردان فیلم اقتباسی «خپره» مطرح کرد؛
تمام بحث فیلم خودشناسی است
کارگردان فیلم اقتباسی «خپره» گفت: از زمان مرگ کافکا تا امروز حدود ۱۰۰ سال میگذرد. ما در این مدت از نظر تکنولوژی و سایر مسائل پیشرفت زیادی داشتهایم، اما از نظر خودشناسی به نظر من عقبگرد کردهایم. رمانی که ۱۰۰ سال پیش نوشته شده، هنوز هم میتواند با جامعه امروز ارتباط برقرار کند.
یادداشت کارگردان فیلم کوتاه «نسبتا خوشبخت»؛
نقش ادبیات در الهامبخشی به فیلمسازان
در این دوران شلوغ و پر از اطلاعات، مطالعه برای یک فیلمساز مانند یک تنفس عمیق است. من همیشه سعی میکنم مدت زمان مشخصی از روز را به مطالعه کتابهای تخصصی سینما و ادبیات داستانی اختصاص دهم.
در عرصه سینما؛
اقتباسی تأثیرگذار از تاریخ برزیل
فیلم «هنوز اینجا هستم» به کارگردانی والتر سالس، اقتباس از کتابی با همان نام بازگویی داستانی از درد و دلتنگی در دوران دیکتاتوری نظامی برزیل است. اقتباس از کتابی با همان نام، آن را به یکی از مهمترین آثار سینمایی سال تبدیل کرده است.
در نشست «طرح طوفان ۲» مطرح شد:
عکس فلسطین نباید زیرنویس شود
سعید فرجی عکاس و مستندساز با اشاره به عکس «بیمارستان ناصر» از محمد سالم گفت: با وجود اهمیت نوشته و زیرنویس درباره عکسها، من معتقدم برای این عکس نباید زیرنویس نوشت، بلکه باید آن را نگاه کرد. این عکس از مرز هنر عبور کرده است، این عکس از محمد سالم هم عبور کرده دیگر متعلق به محمد سالم هم نیست، در واقع هنر او از خودش هم عبور کرده است.
یادداشت نویسنده کتاب «فیلم و کتاب الفبای ژانر»؛
ژانرها گسترهای از امکانات و انتخابها را پیش روی فیلمساز دغدغهمند میگذارند
حسن حسینی نویسنده کتاب «فیلم و کتاب الفبای ژانر» که در بخش نمایشگاه کتابوسینمای چهل و یکمین جشنواره بینالمللی فیلمکوتاه تهران حضور دارد و دبیر یکی از نشست های تخصصی «۴۱_۲۰» است، در یادداشتی درباره این اثر توضیحاتی داد.
چالشهای نشر کتاب گرافیک - ۹
کتابهای سینما و تئاتر در یک ماه گذشته؛ از «درباره سینما با فرزاد موتمن» تا «فیلم ساختن»
در این گزارش، به بررسی کتابهای یک ماه گذشته حوزههای سینما، تئاتر و سایر هنرهای نمایشی در رده بندی ۷۹۰ تا ۷۹۹ میپردازیم.
استقبال ویژه از بخش کتاب و سینما؛
صندلیها پر شد! / تقاضای سانس فوقالعاده برای فیلمهای اقتباسی جشنواره فیلم کوتاه تهران
پیش از آغاز رسمی چهلویکمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، تمام سانسهای مربوط به فیلمهای اقتباسی با استقبال گسترده مخاطبان به طور کامل پر شدند.
یادداشت کارگردان فیلم کوتاه «ابله»؛
کتاب به خلق تصویر کمک میکند
کتاب خواندن باعث خلق تصاویر در ذهن کارگردان میشود و به فیلمسازی آن شخص کمک میکند.
در آذرماه صورت میگیرد؛
سمنان میزبان جشنواره تئاتر کاسپین خواهد بود
سمنان- معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی استان سمنان از میزبانی سمنان در برگزاری جشنواره تئاتر توانخواهان پنج استان کشور با عنوان منطقه «کاسپین» خبر داد.
یادداشت کارگردان فیلم کوتاه «دالکه»؛
اقتباس؛ نتیجه تسلط کارگردان به ادبیات
اینکه چطور میشود با حفظ اثر اصلی دو خط روایی متفاوت را به هم ربط داد به تسلط نویسنده به هر دو موضوع برمیگردد. اینکه شما چقدر به فرهنگ یک منطقه و چقدر نسبت به داستان اصلی آگاه هستید.
به مناسبت هفته عصای سفید برگزار میشود؛
ویژهبرنامه «روشندلان عاشق»
همزمان با هفته عصای سفید و با هدف گرامیداشت روشندلان هنرمند، ویژهبرنامه «روشندلان عاشق» به همت سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار میشود.
«جنایات وافر»؛
اقتباسی از واقعیتهای تلخ غزه
مستند «جنایات وافر؛ چگونه اسرائیل نابودی غزه را میفروشد» به کارگردانی راجر واترز، هنرمند سرشناس انگلیسی و عضو پیشین گروه پینک فلوید، بهتازگی آماده پخش شده و در کانون توجهات قرار گرفته است.
هنر فلسطین و مسئله فراموشی - ۱۵
نیاز به «یادمان» داریم تا خاطرات فلسطین زنده بماند / کتاب یک یادمان تاریخی است
کاریکاتوریست پیشکسوت و مشاور وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ماندگاری آثار هنری فلسطین، به دلیل حجم بالای تولیدات تبدیل به یک چالش شده است. نسل بعدی اشخاص مهم و تاثیرگذار را نمیشناسد. حالا فکر کنید؛ نسلهای بعدی چطور قرار است این شخصیتها و وقایع را بشناسند! ما نیاز به «یادمان» داریم تا این خاطرات زنده بمانند. یکی از بهترین روشهای یادمانسازی کتاب است. کتاب میتواند به عنوان یک یادمان تاریخی عمل کند.
به همت نشر آوای بربط؛
کتاب «مونولوگ دف» منتشر شد
«مونولوگ دف» عنوان یکی از آثار تازه انتشار یافته در حوزه نوازندگی است که در روزهای گذشته به قلم و پژوهش آرین رضایی پیش روی مخاطبان قرار گرفته است.
به همت خانه هنرمندان ایران؛
نشست رونمایی کتاب «تنورهی دیو» با حضور چهرههای برجسته سینما برگزار می شود
نشست رونمایی از کتاب «تنورهی دیو»، نوشته کیانوش عیاری، جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ در سالن استاد شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار میشود
با حکم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛
فریدزاده رئیس سازمان سینمایی شد
مراسم تکریم و معارفه رؤسای جدید و قدیم سازمان سینمایی برگزار شد و رائد فریدزاده به عنوان رئیس جدید سازمان سینمایی معرفی شد.
معرفی کتاب «هنر در جهان اسلام»؛
تجلی حقایق معنوی و مسیر حرکت به سوی حضور الهی
کتاب «هنر در جهان اسلام» نوشته محمد علی دانش صدیق در نوبت اول ۱۴۰۳ با ۵۰ نسخه و به قیمت ۳۵۰ تومان در ۳۴۰ صفحه به همت انتشارات گل آذین مهر منتشر شده است.
نقش کتاب در جشنواره فیلم کودک و نوجوان اصفهان؛
جایزه نقش اول بهترین کتاب برای ۲ سکانس
شخصیتهای فیلم کودک در سیوششمین جشنواره فیلم کودک و نوجوان اصفهان ارزش کتابخوانی را برای جامعه هدف مشخص کردند.
پس از درخشش در جشنواره فیلم کودک و نوجوان؛
«باغ کیانوش» همزمان با هفته نوجوان به سینماها میآید
فیلم سینمایی «باغ کیانوش» پس از حضور موفق در سی و ششمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان و جشنواره فجر ۴۲، اوایل آبان ماه میزبان مخاطبان خود در سینماهای سراسر کشور میشود.
در آیین رونمایی از کتاب «گوهر مقصود» مطرح شد؛
هنرهای ایرانیاسلامی از حکمت سرچشمه میگیرند / لزوم ضرورت تدوین سند هنرهای حِکمی
آیین رونمایی از کتاب گوهر مقصود، منتخبی از آثار خوشنویسی حبیب رمضانپور، به همراه افتتاحیه آثار نمایشگاهی این هنرمند در فرهنگستان هنر، برگزار شد.
در نشست خبری چهلویکمین جشنواره فیلم کوتاه تهران مطرح شد؛
«کتاب و سینما» یک بخش رقابتی و پرطرفدار است
دبیر چهلویکمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران گفت: ۲۴ فیلم در بخش «کتاب و سینما» جشنواره امسال نمایش داده میشود. این بخش یکی از بخشهای پرطرفدار و رقابتی در جشنواره امسال بوده است و از خانه کتاب و ادبیات ایران که باعث رقابتی شدن این بخش شده، تشکر میکنم.
به همت انتشارات بیدگل؛
کتاب «صدای آهسته» در نوبت دوم منتشر شد
کتاب «صدای آهسته» نوشته محمد رضاییراد در نوبت دوم ۱۴۰۳ با ۱۰۹ صفحه به قیمت ۱۴۲ هزار تومان به همت انتشارات بیدگل منتشر شده است.
بررسی آمار رسمی نشر هنر - ۵
آمار نشر کتابهای طراحی و هنرهای تزیینی در یک ماه اخیر / هنر پاپیه ماشه از دیروز تا امروز
کدهای دیویی ۷۴۰ تا ۷۵۰ شامل موضوعات مرتبط با طراحی است که از هنرهای تزیینی تا هنرها و صنایع دستبافی را در بر میگیرد و طی یک ماه گذشته ۱۹ کتاب در این رشته چاپ یا تجدید چاپ شدهاند.
در ۹۹ سالگی؛
امین الله رشیدی خواننده پیشکسوت درگذشت
امینالله رشیدی نویسنده کتاب «خاطرهها و نغمهها؛ عطر گیسو» و خواننده پیشکسوت موسیقی ایرانی دار فانی را وداع گفت.
مدیر انتشارات انجمن سینمای جوانان ایران مطرح کرد؛
«کتاب و سینما» فرصت تماشای جهان شگفتانگیز اقتباس است
مدیر انتشارات انجمن سینمای جوانان ایران گفت: تنوع در موضوع و ژانرها، تجربه منحصر به فردی را برای مخاطبان رقم زده است.این فرصت مناسبی برای تماشای جهانی فشرده و کوچک اما شگفتانگیز از اقتباسها است.
نظر شما