سه‌شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۹
هشدار درباره تصاحب نام دانشمندان ایرانی؛ می‌گویند: ابن‌سینای ازبک!

علی‌اشرف صادقی، زبانشناس صاحب‌نام کشور گفت: در ازبکستان مرا به روستای محل تولد ابن‌سینا بردند، در دفتر روستا، نوشته شده بود به زادگاه ابن‌سینای ازبک، خوش آمدید!

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه سی‌ویکمین دوره جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی و بیست‌ویکمین جشنواره ملی پایان‌نامه سال دانشجویی با حضور عبدالحسین کلانتری معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حسن مسلمی نائینی، رئیس سازمان جهاد دانشگاهی سه‌شنبه (۲۹ آبان‌ماه) در دانشکده علوم پایه دانشگاه تهران برگزار شد.

کلانتری اظهار کرد: از رئیس جهاد دانشگاهی و دیگر استادان و همکارانم در دانشگاه تشکر می‌کنم، مسئله حرکت جامعه به سمت نویسا کردن و خوانا کردن جامعه موضوع مهمی است. این موضوع خودش را در مراکز آموزشی و آموزش عالی و دانشگاه‌ها نشان می‌دهد. نوشتار و نوشتن، امتداد وجود آدمی است و کتاب ترجمان وجودی انسان‌هاست. متمدن‌ترین راه ابراز وجود، کتابت است و نوشتار و هر ابزار دیگری ممکن است خشنونت را در ابراز را به همراه داشته باشد.

معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: پاسداشت کتاب و فرهنگ، پاسداشت تمدن است. ایران با این صبغه فرهنگی باید نسبت به پاسداشت کتاب که نشانه ارج گذاشتن به مدنیت است را محترم برشمرد.

وی با بیان اینکه کتاب و قلم را باید ارج گذاشت گفت: باید بدانیم می‌خواهیم به دانشجو، سنگ بدهیم یا قلم؛ این انتخاب تلخ و سخت است. هرچقدر جامعه را به سمت نویسا کردن و خوانا کردن ببریم از مسیر خشنونت دور کردیم. این رویدادها ازجمله کتاب سال دانشجویی فرهنگ مکتوب را تقویت می‌کند و دانشجو را در مسیر خواندن و نوشتن قرار می‌دهد. به‌طور طبیعی رویدادهای دیگری نیز برگزار شده اما این قبیل جشنواره‌ها، تشویق به ثبت فرهنگ مکتوب است.

معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در دنیایی که فضای مجازی سهم مهمی در گذراندن اوقات افراد دارد، اهمیت توجه به نوشتار و خواندن بسیار مهم است؛ چراکه نوشتار همراه با تامل و طمانینه است اما در گفتار، ثباتی وجود ندارد و هرچقدر نوشتار و خواندن را در جامعه پیش ببریم جامعه را به سمت صلح و آرامش پیش بردیم و هرچقدر جلوی این مسیر را بگیریم مصائبش متوجه جامعه خواهد بود.

مسلمی نائینی، رئیس جهاد دانشگاهی در این نشست اظهار کرد: وقتی یک جایزه، سی‌ویک دوره برگزار می‌شود، نشان‌دهنده برنامه داشتن و نظم و برنانه‌ریزی برای این رویداد بزرگ فرهنگی است. توجه به کتاب در فرهنگ دینی نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است، گفت: کتاب محصول تجربه‌های بشری است و سهم زیادی در آموخته‌های انسانی دارد.

در ادامه این مراسم علی اشرف صادقی با بیان اینکه من فرهنگ‌پرست افراطی نیستم، گفت: من تنها کشور خودم را دارای تمدن قدیمی نمی‌دانم؛ مثلاً کشور یونان نیز با داشتن فرهنگ بسیار قدیمی سهم بزرگی در پیشرفت علوم داشته است؛ البته در تمدن اسلامی بسیاری از کتاب‌های نجوم علوم طبیعی و فلسفه، از یونانی به سریانی و بعد عربی و فارسی یا در زمان ساسانیان بسیاری از علوم از یونانی به زبان پهلوی ترجمه شده است.

وی افزود: هر علمی که بر روی کاغذ نیاید، گمشده و پراکنده می‌شود. ایران ۲۵۰۰ سال تاریخ و فرهنگ مکتوب دارد و افتخارمان این است که این فرهنگ مکتوب با این پیشینه را داریم؛ فرهنگی که کشورهای دیگر سعی دارند آن را از آن خود کنند. چند سال پیش، در سالگرد فروپاشی جماهیر شوروی به تاجیکستان و ازبکستان رفتم، در ازبکستان مرا به روستای محل تولد ابن سینا بردند، در دفتر روستا، نوشته شده بود به زادگاه ابن‌سینای ازبک خوش آمدید! راهنمای ما که روزنامه‌نگار فارسی‌زبان بود گفت چند سال پیش، ساکنان فارسی‌زبان این منطقه را خارج کردند و ازبک‌زبان‌ها را جایگزین کردند تا نشان دهند ابوعلی سینا ازبک است. آن‌ها به غیر از امیرعلی شیرنوابی، فرد فرهنگی و دانشمند دیگری ندارند. آن‌ها ابوریحان بیرونی را نیز ازبکی می‌دانند. حتی در برهه‌ای ترکیه، چنین القا کرده که «نظامی» ترک‌زبان بوده و خمسه خود را به ترکی نوشته و بعدها به فارسی ترجمه کرده است.

صادقی با بیان اینکه سند افتخار کشورها تنها محدود به تاریخ گذشته و فرهنگ مکتوب کشورشان نیست، اظهار کرد: دانشمندان و بزرگان یک کشور، به خاطر همنشینی و تعامل با علوم مختلف توانستند، فرهنگ، دانش و علم یک کشور را ارتقا دهند؛ چراکه داشتن فرهنگ قدیمی و غنی و فرهنگ مکتوب به تنهایی کافی نیست. به‌عنوان مثال کشوری که قبیله‌ای و عشایری زندگی کرده؛ هیچ سهمی در شکل‌گیری فرهنگ و تمدن در طول تاریخ نداشته است.

این عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با بیان اینکه البته هیچ ملتی از دستاوردهای علوم ملت‌های دیگر، بی‌نیاز نیست گفت: بسیاری از علوم ازجمله طب ایران در جهان آوازه بسبار زیادی دارند و با علوم روز غرب و اروپا برابری می‌کند.


صادقی با بیان اینکه جشن کتاب سال دانشجویی اقدام بسیار کارگشا و تاثیرگذاری است و برخی از سرمایه‌های علمی و ادبی کشور ما در این جشنواره‌ها جایزه برده‌اند، اظهار کرد:. من چند سال داور کتاب سال داخلی و بین‌المللی بودم و در جشنواره فارابی هم داوری کردم اما اکنون توانش را ندارم.

به گزارش ایبنا؛ در این مراسم از استاد علی‌اشرف صادقی، زبان‌شناس، لیلا رستمی، مروج کتاب بوشهری و کتابدار برتر روستای گورک سادات تنگستان تقدیر شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها