شنبه ۱۶ آبان ۱۳۸۸ - ۱۱:۵۴
معجم كاربردي نقش علم اصول در مسائل فقهي

چاپ اول كتاب «المعجم‌التطبيقي للقواعد الاصولية في فقه‌الامامية» به كوشش محمدحسن رباني بيرجندي، كارشناسي محمدتقي باقرزاده مشكيباف، نظارت علي علمي اردبيلي و به تحقيق دفتر تبليغات اسلامي شعبه خراسان رضوي (به زبان عربي) از سوي موسسه بوستان كتاب منتشر و روانه بازار نشر شد.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، در اين معجم گسترده، ميزان و چگونگي كاربرد مباني و قواعد اصول فقه در مسائل فقهي در محدوده زماني متاخرين يعني از زمان علامه حلي تا صاحب جواهر، با روش نمايه‌زني و به صورت جدولي تنظيم شده است.

اين اثر برآيند بيش از 14 سال كار گروهي جمعي از محققان است. ميزان استناد فقيهان دوره يادشده به قواعد اصولي، نظريات اصولي هر يك از آنها، سير تطور و شكوفايي يا ركود و فترت علم اصول در اين مقطع زماني، ميزان پيوستگي و ارتباط دو دانش اصول و فقه و شناسايي منهج هر يك از فقيهان را مي‌توان از اين معجم استخراج كرد.

بر اساس مطالب كتاب، دانش گران‌سنگ اصول فقه به مثابه پايه و زير‌ساخت فقه و به عنوان اصلي‌ترين ساز و كار روشمند استنباط و اجتهاد در همه ادوار و قرون دانش‌هاي اسلامي مورد توجه عالمان شيعي بوده و هست. از نخستين روزهاي شكل‌گيري اين دانش كه به عصر صادقين(ع) بازمي‌گردد؛ تا امروز –به جز مقطعي محدود در قرن يازدهم و دوازدهم كه با پيدايش رويكرد اخباري‌گري و فترت علم اصول، همراه بود- دانش اصول همپاي فقه و دوشادوش آن مورد توجه عالمان شيعي بوده و كاربرد ريزنگري‌هاي اصولي در فرع فرع مسائل فقهي انكارناپذير است. با اين همه؛ اما نمودار ساختن اين نقش شگرف –و گاه پنهان- نيازمند بازنگري و بازخواني ميراث فقهي شيعي بوده كه جاي آن در ميان آثار و پژوهش‌هاي فقهي اصولي موجود، خالي به نظر مي‌رسيد.

به اين منظور همزمان با پي‌گذاري گروه مطالعات و پژوهش‌هاي اصولي به سال 1372 در دفتر تبليغات اسلامي مشهد؛ طرح عظيم معجم تطبيقي علم اصول يا «معجم كاربردي نقش علم اصول در مسائل فقهي» در دستور كار قرار گرفت و مقدمات آن آغاز شد.

فراهم آمدن اين مجموعه كه بيش از 14 سال به طول انجاميد، همراه با مراحل مختلف و افت و خيزها و شتاب و فترت‌هايي بود كه در نهايت به شكل كنوني عرضه شد.

حسن حكيم‌باشي، معاون پژوهشي دفتر تبليغات اسلامي خراسان رضوي در بخشي از پيشگفتار كتاب درباره معيار گزينش كتاب‌هاي فقهي آورده است: «ملاك گزينش كتاب‌هاي فقهي؛ انتشار چاپي آنها بوده هرچند به چاپ سنگي رسيده باشد، اما معروفيت مولف و آراء وي يا مورد توجه بودن اثر در كتب فقها معيار بعدي بوده است. بنابر اين آثاري چونان "غايةالمرام" صيمري هرچند شيخ اعظم در مكاسب بسيار بدان استناد كرده يا "معالم‌الدين" ابن قطان كه دو جلد فتوايي است با آن كه فتاواي وي مورد توجه صاحب جواهر و ديگران بوده در اين معجم مورد استفاده قرار نگرفته؛ زيرا به چاپ نرسيده‌اند و ارجاع و آدرس‌دهي به آنها ممكن نبوده است.
فهرست كتاب‌ها و موسوعه‌هايي كه معجم بر اساس آنها تهيه شده جداگانه آمده است.
پس از طي مراحل يادشده، نخست، مجموعه‌اي شامل معجم تربيتي و معجم موضوعي با فهرست كردن فيش‌ها و ذكر آدرس به صورت صفحه و سطر به ترتيب موضوعات كتب فقهي طي شش سال از سوي حجت‌الاسلام والمسلمين محمدحسن رباني تدوين شد و جهت چاپ و انتشار به تصويب اوليه رسيد. در ادامه پس از شكل‌گيري مجدد گروه فقه در دفتر تبليغات اسلامي مشهد ضرورت بازنگري و تصحيح و تكميل آن احساس شد.
در اين مرحله كه خود بيش از شش سال به طول انجاميد؛ تمامي فيش‌ها با تلاش فراوان مجددا گردآوري شد و مورد بازخواني دقيق قرار گرفت، همچنين نمايه‌زني يا ثبت عناوين از آغاز مورد بازنگري قرار گرفت. ضمنا در طول مدت ياد شده بسياري از كتب و موسوعه‌هاي فقهي با تحقيق و شكل جديد به چاپ رسيده بود، كه تطبيق عناوين و آدرس‌هاي فيش‌ها و نمايه‌ها بر اساس چاپ‌هاي جديد و نوپيدا، ضروري مي‌نمود، بدين منظور در تمامي عناوين بازنگري شد و آدرس‌ها بر اساس چاپ‌هاي جديد، ثبت شد.»

جلد اول كتاب «المعجم‌التطبيقي للقواعد الاصولية في فقه‌الامامية» در شمارگان 1200 نسخه، 616 صفحه و بهاي 150000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط