چهارشنبه ۸ اردیبهشت ۱۳۸۹ - ۱۱:۰۰
چگونه نمازي مقبول درگاه الهي است؟

كتاب «حضور قلب در نماز» نوشته علي‌اصغر عزيزي‌تهراني از سوي موسسه بوستان كتاب به چاپ نهم رسيد. اين نوشتار با بررسي دلايل عدم تمركز ذهن در هنگام عبادت، راهكارهايي را براي كاهش آن ارايه مي‌كند.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين اثر با توضيح علل و راه‌هاي درمان حواس‌پرتي در نماز، به سوالات مختلفي كه درباره اين فريضه مطرح مي‌شوند، پاسخ داده است.

همچنان كه در كتاب «ثواب‌الاعمال» آمده است: «هر كس دو ركعت نماز بخواند در صورتي كه بداند چه مي‌گويد، از نماز فارغ مي‌شود در حالي كه بين او و خداوند گناهي نيست، مگر اين كه خداوند او را مي‌بخشد.»

يكي از شرط‌هاي اساسي پذيرفته شدن نماز از سوي خداي متعالي، «پيدا كردن حضور قلب» در نماز است. آيات و روايات فراواني در اين باره آمده‌اند كه ميزان قبولي نماز، بستگي به ميزان توجه انسان در نماز دارد، در حالي كه متاسفانه بسياري از ما عبادت‌هاي خود را بدون حضور قلب و با حواس‌پرتي كامل انجام مي‌دهيم، از اين روي يك عمر نماز مي‌خوانيم، اما آثار معنوي و روح‌نواز آن را در خود نمي‌بينيم.

در اهميت حضور قلب همين بس كه اغلب بزرگان و انديشمندان، در ميان آثار خود كتابي را به اين موضوع اختصاص داده‌اند، همانند كتاب «آداب‌الصلوة» اثر امام خميني(ره) كه به حق از كتاب‌هاي بي‌نظير در نوع خود است و هر فصلي از آن، گره‌هاي زيادي را مي‌گشايد.

نماز بي‌حضور قلب، نماز حقيقي نيست و وقتي نماز از حقيقت و باطن خود جدا و يك عمل بي‌روح شود، تمامي ثمره‌ها و فايده‌هايي كه در آيات و روايات، براي نماز آمده‌اند، در چنين نمازي وجود ندارد و چه بسا موجب دوري از خداوند شود.

احاديث فراواني بر اين مطلب اشاره دارند كه ميزان قبولي نماز، بستگي به ميزان حضور قلب در نماز دارد و به تناسب وجود حضور قلب، نماز پذيرفته مي‌شود. امام صادق(ع) فرموده‌اند؛ «همانا از نماز انسان، نصفش، ثلثش، ربعش يا خمسش بالا برده مي‌شود و آن مقداري از نماز كه توجه قلبي داشته باشد، بالا برده مي‌شود». امام باقر(ع) نيز فرموده‌اند؛ «بر توست كه در نمازت توجه قلبي داشته باشي، همانا از نمازت، آن مقداري كه با قلبت، توجه به نماز داشتي برايت محسوب مي‌شود.»

براساس مطالب كتاب، امروزه يكي از روش‌هايي كه در آموزش و تحقيق مطرح است، روش كاربردي يا استقرايي است كه در اصطلاح منطق به آن «تعريف به مثال» مي‌گويند. براي فهم آسان‌تر و سريع‌تر، اين روش از بهترين راه‌هاي آموزش و تحقيق به شمار مي‌رود. در اين روش موضوعات كلي به همراه مثال‌ها و مصاديق روشن، تعريف مي‌شود. 

از مباحث كلي كتاب «حضور قلب در نماز» مي‌توان «عوامل حواس‌پرتي و درمان آن»، «عوامل حضور قلب» و «علل ترك نماز و درمان آن را نام برد. هريك از اين بخش‌ها به سلسله عوامل اصلي و كلي باز مي‌گردند و براي روشن شدن مطلب، مثال‌ها و مصاديق مهمي كه در روايات به آنها اشاره شده است، در بردارند.

چاپ نهم كتاب «حضور قلب در نماز» از سوي موسسه بوستان كتاب در شمارگان 2000 نسخه، 180 صفحه و بهاي 25000 ريال راهي بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط