سعید بیابانکی، شاعر و برگزیده هشتمین دوره جایزه «کتاب فصل» معتقد است باید این جایزه به عنوان مقدمهای برای جایزه «کتاب سال» باشد و اسمی از آثار بررسی و گزینش شده در فصلهای مختلف در جایزه «کتاب سال» نیز دیده شود؛ چراکه متولی هر دو جایزه فرهنگی یک نهاد و اندیشه فکری است.\
وی به ارائه چند پیشنهاد در ارتباط با جایزه «کتاب فصل» پرداخت و توضیح داد: در فصلهای مختلف از نظر کمی و کیفی آمار انتشار کتاب متفاوت است. در فصل بهار به این دلیل که در آستانه برگزاری نمایشگاه هستیم کتابهای بهتر و بیشتری منتشر میشوند؛ چراکه پدیدآورندگان آثار ترجیح میدهند کتابهایشان در نمایشگاه کتاب ارائه شود.
این شاعر ادامه داد: بهطور معمول در فصل زمستان آمار انتشار کتاب کاهش مییابد. اما این روند در ارزیابی کتابها لحاظ نمیشود و ممکن است در یک فصل گزینش در میان آثار بیشتر و بهتری صورت گیرد و احتمال برگزیده شدن کاهش یابد و برعکس در فصلی دیگر این امر چندان دشوار نباشد.
وی از این مسئله به عنوان اجحاف در حق برخی از کتابها، شاعران و نویسندگان یاد و تصریح کرد: جایزه «کتاب فصل» باید مقدمهای برای جایزه «کتاب سال» باشد. اما متاسفانه گاه در جایزه «کتاب سال» نتایج کاملا متفاوتی دیده میشود و حتی اسامی برگزیدگان این جایزه در میان نامزدهای دریافت جایزه «کتاب سال» نیز دیده نمیشود.
برگزیده هشتمین دوره جایزه «کتاب فصل» در تشریح این امر اظهار داشت: از آنجا که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار کننده این دو جایزه است پس باید اسمی از کتابهایی که در جایزه «کتاب فصل» برگزیده شدهاند در جایزه «کتاب سال» نیز باشد.
وی تشریح کرد: این مسئله زمانی اتفاق میافتد که داوران از دو طیف کاملا متعارض و دو دیدگاه متفاوت باشند و چنین امری صحیح نیست؛ چراکه متولی این دو کار فرهنگی یک نهاد است.
این شاعر به حمایت از برگزیدگان این جایزه اشاره و تصریح کرد: برگزاری جایزه و خریداری تعدادی از کتابهای برگزیده توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حمایت از ناشر و مولف موثر است اما برای حمایت بیشتر بهتر است یک دوره کامل از چاپ آن کتابها خریداری شود.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه ارزیابیاش از داوری این جایزه چیست گفت: بهتر است در تیم داوری شعر و داستان از طیف سلیقهای گستردهتری استفاده شود. لزومی ندارد که داوران حتما شاعر و یا نویسنده باشند. حضور استادان دانشگاه و افرادی که در حوزههایی چون فلسفه و عرفان تخصص دارند به داوری بهتر آثار کمک ميکند.
بیابانکی افزود: این روند سبب میشود برآیند منطقیتری در گزینش آثار ایجاد شود. از سوی دیگر نباید برخوردهای سلیقهای در انتخاب آثار صورت گیرد.
مجموعه شعر «سنگچین» سروده سعید بیابانکی در هشتمین دوره از جایزه «کتاب فصل» به عنوان برگزیده معرفی شد. این دفتر شعر در برگیرنده ۲۶ چارپاره، ۳۶ غزل و یک مثنوی کوتاه است و در ۱۳۲ صفحه توسط انتشارات علم در زمستان 1387 منتشر شد.
نظر شما