دوشنبه ۲۸ تیر ۱۳۸۹ - ۱۰:۳۰
شخصيت‌هاى داستان‌هاى "قيصرى" هنوز مى‌جنگند

محمدجواد جزيني در نشست نقد رمان "باغ تلو" با اشاره به جنگ به عنوان دغدغه اصلي آثار مجيد قيصري گفت: با وجود اين كه تيري شليك نمي‌شود، جنگ براي شخصيت‌هاي داستان‌هاي قيصري پايان نيافته و اين نويسنده، همواره تنها ماندن آدم‌ها را روايت مي‌كند.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) نشست نقد و بررسي رمان "باغ تلو" نوشته مجيد قيصري، عصر 27 تير 89 با حضور محمدجواد جزيني، داستان‌نويس و منتقد ادبي، در فرهنگسراي پايداري برگزار شد.

جزيني اين نشست را با ارايه معرفي كوتاهي از مجيد قيصري آغاز و از كتاب "صلح" به عنوان اولين اثر منتشر شده اين نويسنده در سال 84 ياد كرد و افزود: "جنگي بود، جنگي نبود"، "طعم باروت"، "سه دختر گل‌فروش" و "گوساله سرگردان"، عناوين برخي از ديگر آثار چاپ شده مجيد قيصري‌اند.

وي درباره ويژگي‌هاي آثار قيصري گفت: اين نويسنده، به جز 2 اثر اولش كه با نگاهي گزارشي به جنگ پرداخته، در بقيه آثار با رويكردي انتقادي، آنچه بر بازماندگان جنگ گذشته را روايت كرده است. قيصري، از نظر عمر حرفه‌اي كم‌سن و كتاب‌هاي محدودي را نوشته است، اما در كارنامه‌اش، آثاري با موضوع تكراري ديده نمي‌شوند.

جزيني، جنگ را دغدغه آثار مجيد قيصري دانست و اظهار داشت: با وجود اين كه تيري شليك نمي‌شود، جنگ براي شخصيت‌هاي داستان‌هاي قيصري پايان نيافته و اين نويسنده، همواره تنها ماندن آدم‌ها را روايت مي‌كند.

اين منتقد ادبي در ادامه، به بيان خلاصه‌اي از قصه رمان "باغ تلو" پرداخت و تصريح كرد: اين قصه، ماجراي دختري به نام مرضيه را روايت مي‌كند كه در سال 59 در خرمشهر به دست ارتش متجاوز عراق اسير شده و سال‌ها بعد همراه اولين گروه آزادگان به كشور باز مي‌گردد. در حالي كه اسرا براي خانواده‌هايشان افتخارآفرين بودند، آزادي مرضيه براي خانواده‌اش خوشايند نبوده و آن‌ها حاضر نيستند وي را بپذيرند.

وي با ارايه اين خلاصه داستان، خاطرنشان كرد: مجيد قيصري براي اولين‌بار در رمان "باغ تلو"، مضمونی را مطرح کرد كه جرات پرداختن به آن در جامعه ما وجود نداشت. به اعتقاد مجيد قيصري بايد اين جامعه متعصب مرد سالارانه را اصلاح بكنيم.

محمدجواد جزيني با اشاره به سبك واقع‌گرايانه این رمان، اضافه كرد: نويسنده رمان "باغ تلو"، از موقعيت زن اسير استفاده كرده و تمام تعصبات بي‌منطق جامعه مرد سالار را هدف قرار داده است.

اين منتقد ادبي ادامه داد: وي در سطح موقعیت نويسنده جنگ باقي نمانده و با نقد جنگ، وضعيت انساني تلخي را روايت كرده است.

وي درباره نوع خوانش رمان "باغ تلو" تصريح كرد: مجيد قيصري با وجود آشنايي با تكنيك‌هاي نويسندگي، مضمون پيچيده و پُر درد رمان "باغ تلو" را با سبكي ساده و سنتي نوشته و خواننده معمولي را نيز مجذوب اثر كرده است. در حالي كه رمان‌هاي روشنفكرانه مردم عادي را از خود مي‌رانند.

جزيني با اشاره به تازه بودن موضوع رمان "باغ تلو" گفت: پيش از اين اثر، هيچ نويسنده‌اي به مسايل زنان اسير نپرداخته بود. در واقع مجيد قيصري بي‌توجه به فضاهاي تكراري، فرازهايي را مي‌يابد كه از اهميت بسياري برخوردارند.

اين داستان نویس در پايان با تاكيد بر راويت پيامدهاي جنگ بر زندگي زنان در اين اثر، اظهار داشت: با اين وجود، مجيد قيصري درگير مسايل فمنيستي نشده است. وي زن قهرمان مي‌سازد، نه قهرمان شعاري. همچنين به رغم كليشه‌اي شدن زبان قصه‌هاي جنگ، رمان "باغ تلو" با زبان پاكيزه‌اي روايت شده است.

نشست نقد و بررسي رمان "باغ تلو" نوشته مجيد قيصري، عصر بيست‌وهفتم تير 89، در فرهنگسراي پايداري برگزار شد. نشر علم در سال 1385 براي نخستين‌بار اين رمان را منتشر كرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین

اخبار مرتبط