رييس مجلس شوراي اسلامي در ششمين همايش بينالمللي دكترين مهدويت كه صبح امروز(دوم مرداد ماه) در سالن اجلاس سران برگزار شد، زمان ظهور حضرت حجت(عج) را مقارن با دوره حيرت و تاويلهاي گوناگون از قرآن كريم خواند و اظهار داشت: تفكر مهدوي تفكري پوياست و به دليل وجود آن، تفكر اسلامي هيچگاه با بنبست مواجه نخواهد شد./
در ابتداي اين برنامه، حجتالاسلام سيدمسعود پورسيدآقايي، دبير ششمين همايش بينالمللي دكترين مهدويت، با اشاره به ضرورتهاي پژوهش و افزايش مطالعه در داشتن نگاه راهبردي درباره آموزههاي مهدويت گفت: اين آموزهها برگ برنده ما در جهان اسلاماند، اما متاسفانه از اين ظرفيتها به درستي استفاده نميكنيم.
نويسنده كتاب «با جاري انتظار» با اشاره به لزوم برنامهريزي براي ارتقا از وضعيت موجود به وضعيت مطلوب بيان داشت: خاستگاه طرح و بررسي مباحث حوزه مهدويت و راهكارهاي آن در حوزههاي علميه است، همچنان كه موسسه آينده روشن كه نهادي حوزوي است، تاكنون در اين زمينه و براي برپايي اين همايشها نهايت تلاش خود را در راستاي همكاري با ساير نهادها و موسسات انجام داده است. از تلاشهاي انجام شده در اين حوزه ميتوان به ايجاد واحد درسي با عنوان دكترين مهدويت در دانشگاه عالي دفاع ملي و ايجاد بخشهاي پژوهشي اين حوزه اشاره داشت.
حجتالاسلام پورسيد آقايي در بخش ديگري از سخنان خود به برپايي دستكم 24 همايش ديگر در حوزه مهدويت با همكاري مجمع جهاني اهلبيت(ع) در سراسر جهان اشاره كرد و به ارايه آماري از مقالات ارسال شده به دبيرخانه اين همايش پرداخت و اظهار داشت: 384 مقاله به زبان فارسي به دبيرخانه ششمين همايش بينالمللي دكترين مهدويت رسيد كه در نهايت از ميان 28 مقاله پذيرش شده، 16 عنوان براي طرح در همايش اصلي انتخاب شدند تا در كميسيونهاي سهگانه اين همايش دو روزه در كنار 16 مقاله از نويسندگان و پژوهشگران غير ايراني و 12 مقاله از سوي پژوهشگران دانشگاه عالي دفاع ملي ارايه شوند.
وي ادامه داد: همچنين از ميان 81 پژوهشگر غير ايراني كه آثار آنها پذيرفته شده بودند، 75 نفر موفق به دريافت رواديد و ورود به كشور ايران و حضور در اين همايش شدند.
سپس دكتر علي لاريجاني، رييس مجلس شوراي اسلامي، طي سخناني خاستگاه پرداختن به مباحث و رويكردهاي گوناگون مهدويت را حوزههاي علميه سراسر كشور خواند و اظهار كرد: درباره حضرت مهدي(عج) احاديث و روايات متعددي داريم كه تطبعات فراواني را در اين زمينه ميطلبد. موضوع مهدويت از مباحث كانوني كلام اسلام است كه تحقيق و تطبع در آن نيازمند روش برگزيده و دوري از سطحينگري است. رعايت نكردن اين موازين ميتواند زمينههاي گرفتاري در آفتهاي اين حوزه را فراهم آورد.
رييس مجلس شوراي اسلامي با اشاره به عنواني كه براي اين دوره انتخاب شده است، درباره وظايف دولت زمينهساز ظهور گفت: اگرچه ما زمان حقيقي تحقق اين وعده الهي را نميدانيم، اما با اين وجود آگاهيم كه در دوران غيبت برخي از عالمان به واسطه تطهير روح ميتوانند ارتباطاتي با آن حضرت(عج) داشته باشند، اما اين كه عدهاي مدعي شوند اين مسير را هموار كردهاند و ارتباطات سازمانيافتهاي با ايشان دارند، تكذيب است و زمان دولت حق، به معناي ارتباط با حضرت، هنوز فرا نرسيده است.
وي درباره اين كه دولتها بايد از چه روشهايي براي زمينهسازي ظهور استفاده كنند، گفت: در نصوص و متون اسلامي دستورات و روايات متعددي در اين زمينه وجود دارد كه بايد استخراج شوند.
دكتر لاريجاني در ادامه سخنانش با خواندن روايات و بخشهاي گوناگوني از آثار و متون اسلامي بر ويژگيهاي زمان ظهور تاكيد ورزيد و تصريح كرد: همانگونه كه در فرمايشات امام باقر(ع) آمده است، «حضرت حجت(عج) بعد از حيرت ظهور ميكند.» اين حيرت جداي از آن چيزي است كه فيلسوفان بر آن تاكيد دارند. اين حيرت به معناي مشوش شدن فضاي فكري جوامع است. در زمان قيام با تاويل مواجيهم كه با بحث حيرت مقارن است و شايع ميشود.
رييس مجلس گفت: همانگونه كه در روايات بر آن تكيه شده است، در زمان ظهور حضرت، عقول مستعده رشد كردهاند و اگر در زمان بعثت رسول خدا(ص) با بتپرستي ساده مواجه بوديم، در زمان ظهور با پديدهاي پيچيده مواجهيم. در آن زمان عقول آمادگي پيدا كردهاند و كتاب خدا را تاويل ميكنند و به راهي ميبرند كه در سنت رسول خدا(ص) نيست. همچنان كه سخناني كه از پلوراليسم غربي نشات ميگيرند، از همين مطالباند. در سنت غربي و به ويژه پس از دوره رنسانس، از آنجا كه باور دقيقي در زندگي بشري وجود ندارد، اين نياز را تبديل به كالاهاي گرانقيمت براي رفاه بيشتر در زندگي كردهاند و به مباحثي ميپردازند كه از خيال انسان نشات ميگيرند.
وي با تاكيد بر اين كه در مسير تحقق آرمان بزرگ مهدويت با چند موضوع مواجيهم، گفت: «حركت تكاملي مسير تاريخ و جامعه»، «توجه و اولويت دادن به اخلاق» و «مردم سالاري ديني كه از متن تئوري عدالت برخاسته است» از جمله اين مباحثاند.
در ادامه اين برنامه كه با حضور جمعي از علماي دين نظير آيتالله مهدويكني، آيتالله تسخيري، آيتالله حائري شيرازي، آيتالله خزعلي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و رييس مجلس شوراي اسلامي، به برترينهاي مهدويت هداياي اهدا شد.
در حوزه پژوهش و كتاب برتر از حجتالاسلام و المسلمين نواب، نويسنده كتاب «گونهشناسي منجي» از دانشگاه اديان و مذاهب، حجتالاسلام نجمالدين طبسي به عنوان استاد برتر حوزه، علي محمدي به عنوان نوسنده مقاله برتر حوزه مهدويت، دانشگاه عالي دفاع ملي به عنوان دانشگاه برتر، لطفينيا، مدير راديو معارف به عنوان رسانه برتر، حميدرضا مقدمفر، از خبرگزاري فارس برگزيده فعاليتهاي مهدوي، حسين شريعتمداري از روزنامه كيهان به دليل گسترش فرهنگ مهدوي، دكتر سيد مجيد حسيني از گروه مجلات همشهري، حجتالاسلام مهدي نيليپور از بنياد فرهنگي حضرت مهدي اصفهان به عنوان مهدي ياوران تقدير شد.
در ادامه نام برخي از نهادها و مسوولان كه زمينههاي برگزاري اين برنامه و توجه به حوزه مهدويت را فراهم كردند، عنوان شد كه از آن ميان ميتوان به استانداران قم و فارس و مشاور وزير فرهنگ و اشاد اسلامي و مدير كل ارشاد قم اشاره داشت.
سپس محمد حسيني، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، طي سخناني با تاكيد بر لزوم فرهنگسازي براي زمينهسازي ظهور گفت: در فاصله زماني 1995 تا 2005 ميلادي از ميان 32 فيلم پرفروش دنيا، 19 فيلم مربوط به آخرالزمان بودند. اين موضوع نشان ميدهد كه غربيان اين امر را به عنوان يك واقعيت پذيرفتهاند و اكنون از تمامي ابزارهاي هنري خود در نشان دادن آن، البته آنگونه كه خود ميخواهند، استفاده ميكنند.
حسيني ادامه داد: آنها اين موضوع را با هدف ايجاد رعب و وحشت بيان ميكنند و ميگويند كه در نهايت منجي فردي است كه از غرب ميآيد، گاهي اوقات فردي مذهبي در لباس كشيش است، گاهي او را همان حضرت مسيح و گاهي اوقات نيز وي را متفكر يا دانشمندي در زمينههاي ديگر نشان ميدهند و صحنههايي از خشونت را به نمايش ميگذارند. آنها تنها منشا اميد و ملجأ را خودشان ميدانند و ميكوشند نااميدي از شرايط كنوني را به عنوان وضعيت موجود ارايه دهند.
وي با تاكيد بر اين كه «در ديدگاه آنها همگرايي و وحدت اديان معنايي ندارد. تنها چيزي كه وجود دارد، جنگ است كه با تعاليم اسلامي و معارف اهلبيت(ع) مغايرت دارد» اضافه كرد: تاكنون كوتاهي كردهايم تا حدي كه آنان براي تثبيت ايدههاي خود از ابزار گوناگون استفاده كردهاند، در حالي كه ما منابع فراواني براي پرداختن به اين موضوع داريم كه ميتواند بر تمامي اين ايدهها تاثير بگذارد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به برخي از مكتوبات و روايات ديني، آماري از تكرار اسامي حضرت عيسي، حضرت موسي و حضرت مريم در قرآن كريم را بيان و اظهار كرد: دين اسلام بر واحد بودن مسير حق تاكيد دارد. بر اين اساس، ديدگاههاي ما بر يگانگي اديان در ظهور حضرت حجت(عج) است.
ششمين همايش دكترين مهدويت كه دوم مرداد ماه با سخنراني رييس مجلس شوراي ملي و وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي آغاز شد، با ارايه بيش از 44 مقاله در حوزه مهدويت و معرفي مهديياوران و مهديباوران، غروب سومين روز مرداد ماه به كار خود پايان ميدهد.
نظر شما