سه‌شنبه ۲۵ آبان ۱۳۸۹ - ۱۳:۴۰
حماسه "آزادسازي سوسنگرد" از نگاه كتاب

بيست‌وششم آبان ماه، سي‌امين سالگرد آزادسازي سوسنگرد در سال 1359 از چنگال ارتش متجاوز صدام است. "ایبنا" مروری بر مهم‌ترین کتاب‌های تدويني در اين‌باره دارد و 2 عنوان اثر منتشر شده توسط سپاه و ارتش درباره حماسه سوسنگرد را معرفي می کند._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) شهرهاي واقع در منطقه مرزي "دشت آزادگان" شامل "سوسنگرد"، "بستان" و "هويزه" به دليل وضعیت استراتژيكی، در روزهاي آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و سپس در مقطع اوج درگيري رزمندگان ايراني با ارتش متجاوز صدام، شاهد نبردهای سرنوشت سازی بوده‌اند.

سوسنگرد از اولين روز جنگ (31 شهريور 1359 شمسي) مورد حمله قرار گرفت و فقط در بمباران هوايي سال 1365، تقريبا" 80 درصد ساختمان‌ها و تاسيسات شهري، آموزشي، اقتصادي و عمراني آن نابود شدند.

سقوط شهر بستان و مهاجرت مردم به سوسنگرد، تحركات گسترده نظامي و يورش‌هاي پی در پی ارتش صدام عليه سوسنگرد، شهادت تعداد زيادي از زنان و كودكان سوسنگردي در اين حملات، كارشكني‌هاي ابوالحسن بني‌صدر در مقام فرمانده كل قوای وقت، فرمان امام‌خميني(ره) مبني بر لزوم شكست محاصره اين شهر، نقش ارتش، سپاه پاسداران، مقام معظم رهبري و شهيد چمران در شكست اين حصر، آزادسازي سوسنگرد و عقب‌نشيني دشمن، اجراي عمليات امام‌مهدي(عج) در غرب و جنوب سوسنگرد و چندين عمليات براي آزدسازي كامل اين منطقه توسط ارتش و سپاه مانند "طريق‌القدس" و آغاز بازسازي سوسنگرد در سال 1362، از جمله اتفاقات و سوژه‌هاي قابل پردازش درباره وضعيت سوسنگرد در جنگ تحميلي‌ عراق علیه ایران هستند.

بر اساس اطلاعات موجود در پایگاه‎های اطلاعاتی و کتابشناسی‎ها، آثار متعددي به صورت اختصاصي و يا محدود به اين موضوع ها پرداخته‌اند. "ايبنا" برخي از اين آثار را به صورت كتاب‌شناسي فهرست كرده و سپس به معرفي اجمالي 2 عنوان كتاب می پردازد: 
ـ محاصره سوسنگرد / صلح میرزایی؛ تهیه و تنظیم ع. اسلامی / پیام کودک / 1360.
ـ سوسنگرد، شهر عاشقان شهادت/ ستاد بازسازي و نوسازي سوسنگرد/ 1363.
ـ يادداشت‌هاي سوسنگرد (یادداشت های روزانه شهید غلامرضا صادق‎زاده)/ حوزه‌هنري، دفتر ادبیات و هنر مقاومت/ 1369.
ـ ارتش جمهوري اسلامي ايران در هشت سال دفاع ‌مقدس (جلد دوم : نبردهاي غرب اهواز و سوسنگرد)/ مسعود بختياري، محمدحسن لطفي، سيد يعقوب حسيني/ معاونت تبليغات و روابط عمومي سازمان عقيدتي سياسي ارتش/ 1373.
ـ شهر من پرواز کن‏ (خاطرات دانش‏آموزان سوسنگرد) / به کوشش رضا رئیسی / سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات و هنر مقاومت‏ / 1373.
ـ سیری در جنگ ایران و عراق‏ (جلد 1: خونین‏شهر تا خرمشهر) / محمد درودیان‏ / سپاه پاسدران انقلاب اسلامی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ‏ / 1377.
ـ س‍وس‍ن‍گ‍رد، پ‍ای‍ت‍خ‍ت‌ غ‍ی‍رت‌ ج‍ه‍ان‌ (م‍ج‍م‍وع‍ه‌ ش‍ع‍ر)/ سيد نظام مولا هويزه/ م‍وس‍س‍ه‌ ف‍ره‍ن‍گ‍ی‌ ن‍خ‍ل‌‌های‌ س‍رخ‌/ ۱۳۷۸.
ـ ع‍م‍ل‍ی‍ات‌ طری‍ق‌ ال‍ق‍دس‌ (ک‍رب‍لا ۱؛ 8/9/1360 ال‍ی‌ 1/10/1360)/ مسعود بختياري/ ه‍یأت‌ م‍ع‍ارف‌ ج‍ن‍گ‌ و س‍ازم‍ان‌ ح‍ف‍ظ آث‍ار و ارزش‎های‌ دف‍اع‌‌م‍ق‍دس‌ آج‍ا/ 1379.
ـ حماسه حضور (نقش رهبری در دفاع مقدس‏) / به‏اهتمام علی شیخیان‏ / یاقوت‏ (قم) /1379.
ـ عملیات طریق‌القدس (آزاد‌سازی شهر مرزی بستان در آذر ۱۳۶۰)/ مسعود بختیاری/ هيات معارف جنگ سپهبد شهيد علي صيادشيرازي و انتشارات ايران‌سبز/ 1380.
ـ من و عکس او (سوسنگرد) / داوود بختیاری دانشور / سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات و هنر مقاومت‏ / 1381.
ـ دشت آزادگان در جنگ (اطلس راهنما 4)/ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ/ 1381.
ـ سوسنگرد/ به کوشش خانه ادبیات و تاریخ پایداری / صریر / 1383.
ـ دشت آزادگان در هشت سال دفاع مقدس‏ / مولف حمید طرفی / نسیم حیات (قم) / 1384.
ـ تاریخ هویزه در هشت سال دفاع مقدس‏ / مولف حمید طرفی / نشر صریر / نسیم حیات (قم) / 1384.
ـ مجموعه داستان‌های جنوبی (شکست حصر سوسنگرد؛ شیخه، کدبانوی دشت آزادگان)/ عریبی(عرب) یلالی / سرزمین خوز/ 1385.
ـ آینه‌های روبرو (یادنامه شهدای زن شهرستان سوسنگرد)/ سیدقاسم یاحسینی و حبیب حبیب‌پور/ نيلوفران/ 1386.
ـ روز پنجاه و هفتم (روایت آزادسازی سوسنگرد در پنجاه و هفتمین روز جنگ) / جعفر شیرعلی‎نیا/ بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس / 1389.
ـ مقاومت در سوسنگرد (خاطرات علی بالشی)/ مصاحبه و تدوین قاسم یاحسینی / سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، دفتر ادبیات و هنر مقاومت‏/ (در دست چاپ)

نبردهاي غرب اهواز و سوسنگرد از ديد ارتش
جلد دوم از مجموعه 6 جلدي "ارتش جمهوري اسلامي ايران در هشت سال دفاع‌مقدس" با محوريت "نبردهاي غرب اهواز و سوسنگرد" در سال 1373 و به همت اميرسرتيپ مسعود بختياري، محمدحسن لطفي و زنده‌ياد سيد يعقوب حسيني نوشته شده و معاونت تبليغات و روابط عمومي سازمان عقيدتي سياسي ارتش، اين اثر را در سال 1373 منتشر كرده است.

فعاليت‌هاي سياسي صدام قبل از آغاز تهاجم به ايران، ارتباط وی با بلوك شرق و غرب و همچنين كشورهاي منطقه براي جذب حمايت و بررسي اجمالي اقدامات نظامي عراق تا قبل از تهاجم گسترده، در فصل اول اين كتاب مطرح شده‌اند.

سپس وضعيت طبيعي جبهه مياني در خوزستان و توانايي نظامي ايران و عراق در منطقه خاورميانه، در ابتداي فصل دوم كتاب "ارتش جمهوري اسلامي ايران در هشت سال دفاع‌مقدس" بيان شده و سپس حوادث روزهاي اول تا دوازدهم مهر ماه سال 1359 و ميزان پيشروي نيروهاي بعثي عراق به سمت سوسنگرد، به تصوير كشيده‌اند.
 
شرح آزادسازي سوسنگرد، عمليات‌ نصر، طرح استفاده از آب رودخانه كارون براي ايجاد آب گرفتگي در جنوب غربي اهواز و طرح‌ريزي نبردهاي آفندي و سپس عمليات طريق‌القدس در فصل‌هاي سوم و چهارم كتاب، خواندني هستند. 

این كتاب با استفاده از اسناد موجود در آرشيو سازمان عقيدتي سياسي ارتش و ستاد نيروهاي سه‌گانه ارتش تدوين شده و با اين وجود محتواي نظامي آن نثر روانی دارد.

"نبردهاي غرب دزفول"، "اشغال خرمشهر و شكستن حصر آبادان"، "نبرد بيت‌المقدس، آزادسازي خرمشهر"، "نبردهاي غرب كشور (1361ـ1359) و "عمليات رمضان و محرم"، عناوين کتاب های دیگر مجموعه 6 جلدي "ارتش جمهوري اسلامي ايران در هشت سال دفاع‌مقدس" هستند.

شرح عمليات‌ها و نتايج آن‌ها، از جمله مباحث مطرح شده در اين مجموعه پژوهشي‌اند و نقشه‌هاي عملياتي و تصاوير شهداي ارتش در هر عمليات، در بخش ضميمه هر جلد منعكس شده‌اند.

اطلس جنگ دشت‌آزادگان
چهارمين مجلد از مجموعه اطلس‌هاي راهنماي مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس با عنوان "دشت آزادگان در جنگ" در سال 1381 منتشر شده و به مرور نبردهاي صورت گرفته در شهرهاي تابع اين منطقه پرداخته است. 

در 4 فصل اين كتاب وقايع 10 روز اول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و همچنين جغرافياي دشت آزادگان، بحران‌ها و اقدامات خرابكارانه و ايذايي ارتش صدام و دست‌نشاندگان آن‌ها قبل از آغاز رسمي جنگ، به تصوير كشيده اند.

شرح اتفاقات ديگري مانند اشغال مجدد بستان و محاصره ناموفق سوسنگرد و حملات پي در پي دشمن و مقاومت مدافعان در روزهاي آغازين جنگ، عمليات‌هاي ايذايي و محدود نيروهاي ايراني با هدف انهدام دشمن و عقب راندن آن‌‌ها، آزادسازي بستان و هويزه و نبردهاي رخ داده در دشت آزادگان تا پايان جنگ، محتواي ديگر بخش‌هاي اطلس "دشت آزادگان در جنگ" را شكل داده‌اند.

در صفحه 61 اين اثر و در توصيف چگونگي طراحي عمليات آزادسازي سوسنگرد آمده است: "طرح شكستن محاصره سوسنگرد در جلسه‌اي با شركت فرماندهان ارتش، سپاه و ستاد جنگ‌هاي نامنظم، نماينده امام در شوراي عالي دفاع و استاندار خوزستان آماده شد... عمليات در ساعت 6:30 روز 26/8/59 آغاز شد. در محور جاده حميديه ـ سوسنگرد، همزمان با اجراي آتش توپخانه روي عقبه دشمن، نيروهاي عمل‌كننده با پيشروي به موازات جاده، روستاي ابوحميظه را آزاد كردند... و در نتيجه محاصره جنوب و شرق شهر (سوسنگرد) شكسته شد و در ساعت 11، اولين دسته از تانك‌هاي عراق به سمت جنوب گريختند..." 

اطلاعات کامل از مهم‌ترين عمليات های انجام شده در محور دشت‌آزادگان مانند "غيوراصلي: آزادسازي جاده حميديه ـ سوسنگرد)"، "امام‌ مهدي(عج): آزادسازي غرب سوسنگرد" و "نصر" و سازمان‌هاي عمل كننده در قالب جملات مختصر و نقشه‌هاي عملياتي و تصاوير مرتبط، ويژگي‌ اطلس "دشت آزادگان در جنگ" است.

اين اطلس با تكيه بر 17 عنوان كتاب منتشر شده توسط سپاه، ارتش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان جغرافيايي نيروهاي مسلح و همچنين مدارك موجود در مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس تهیه شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط