سه‌شنبه ۲ آذر ۱۳۹۵ - ۰۰:۴۱
صالحی: اقتصاد نشر نیازمند شوک است / قاچاق کتاب امنیت نشر را مختل کرده‌است!

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست هم‌اندیشی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اهالی قلم و تشکل‌های نشر با اشاره به دغدغه‌های اهالی نشر و مسئولان این حوزه، گفت: اقتصاد نشر برای این‌که از حالت احتزار خارج شود، نیازمند شوک است؛ او همچنین امنیت نشر و کاهش برخوردهای سلیقه‌ای در نظارت و صدور مجوزها را از دیگر مسائل مهم حوزه نشر دانست که نیازمند توجه جدی است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست هم‌اندیشی سیدرضا صالحی‌امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اهالی قلم و تشکلهای نشر شامگاه دوشنبه (1 آذرماه) در هتل انقلاب برگزار شد.
 
سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز که در این نشست حضور داشت، اظهار کرد: در چند سال گذشته اگر نگوییم بی‌اعتمادی، نوعی کم‌اعتمادی میان اهالی قلم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود داشت، اما به یاری خداوند شرایطی در این دوره به‌وجود آمد که فضا را به سمت احترام و ارتباط متقابل سوق داد.
 
وی ادامه داد: اکنون به مقدار زیاد این اعتماد پدید آمده‌است که اهالی نشر و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منزله پیکره وسیعی هستند که به دنبال حل مشکلات مشترک‌شان می‌گردند.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به دغدغه‌های حوزه نشر و اهالی آن، اظهار کرد: اقتصاد نشر یکی از دغدغه‌های مهم این عرصه است. البته صنایع مختلف کشور در شرایط پساتحریم به‌سر می‌برند، اما شرایط نشر شرایط مضاعفی است. در صنعت نشر شوک‌های متعددی در فاصله‌های کوتاه به وجود آمده است؛ یارانه کاغذ قطع شد، بودجه دولتی عرصه نشر نه تنها رشد نکرد بلکه در شرایط ثبات و در برخی موارد از سال‌ها چه در بحث اعتبار و چه در بحث تخصیص، حتی کمتر نیز شد.
 
صالحی ضمن تأکید بر این نکته که اقتصاد نشر با رکود مضاعف مواجه است، گفت: جالب است بدانید که این رکود همراه است با محدود بودن گردش مالی صنعت نشر و طولانی‌مدت بودن گردش سرمایه آن. بنابراین اقتصاد نشر به شوک‌هایی نیاز دارد تا از حالت احتزار خارج شود و حضور شما (سیدرضا صالحی امیری) سرعت‌بخش بسیاری از امور خواهد بود.
 
وی توضیح داد: در این دوره در برخی حوزه‌ها اقداماتی انجام شده است که از جمله می‌توان به تهیه سند بهبود توسعه کسب و کار اشاره کرد. اما چند حوزه نیاز به کارهای جدید دارند؛ به‌طور مثال باید هزینه‌های سربالایی صنعت نشر کاهش پیدا کند. حوزه مدیریت منابع موجود مالی و افزایش منابع مالی در حوزه نشر، از نکات بسیار مهم است. همچنین حوزه تسهیلات بانکی باید به کمک این عرصه بیاید. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مدت در این عرصه‌ها به خوبی ورود پیدا کرده است.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: امنیت نشر از دیگر مسائل این حوزه است و مشابه اقتصاد نشر پُراهمیت است. ما در حوزه صدور مجوزها اقداماتی انجام داده‌ایم از جمله این‌که هیأت نظارت شکل گرفته و برخوردهای سلیقه‌ای کاهش پیدا کرده‌اند و مسیر ارائه مجوزها شفاف‌تر شده‌اند. اما در عین حال هنوز در حوزه امنیت نشر تا رسیدن به قله فاصله قابل‌توجهی داریم.
 
صالحی بیان کرد: در حوزه اهدای مجوزها به نشر، تشکیل هیأت نظارت به ما کمک زیادی کرد و ساختار نظارت شکل قابل توجهی پیدا کرد. گرچه در این عرصه هم اهالی قلم و هم اهالی نشر شرایط رو به جلویی را تجربه می‌کنند، اما در حوزه کاهش حداکثری اعمال سلیقه‌ها و رفع برخی از مشکلات قانونی نیازمند کارهای جدیدی هستیم.
 
وی ادامه داد: موضوع قاچاق کتاب، بحث امنیت نشر را مختل کرده و می‌کند. در این حوزه کمیته مشترک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ناجا اقدام‌های رو به جلویی داشته است که در آینده نزدیک شاهد آن‌ها خواهیم بود.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در حوزه برون‌سپاری نشر و آنچه می‌توانیم در حوزه کاهش بروکراسی نشر صحبت کنیم، اتفاقات خوبی افتاده است. به‌طور مثال اتفاقی که اکنون در پیش رو داریم این است که نشر ما چه در تهران و در کشور در 10 روز آینده دچار تحول خواهد شد و همه اهالی نشر به شیوه الکترونیک (توکن) موفق به اخذ مجوز کتاب خواهند شد.
 
صالحی افزود: ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی از دیگر دغدغه های حوزه نشر است. در حوزه کتاب نیاز داریم کشش کتابخوانی ارتقا پیدا کند. در طول این سه سال، پاره‌ای از طرح‌ها به حوزه کشش خرید و هم بحث کتابخوانی مربوط می‌شدند. از جمله این طرح ها می‌توان به عیدانه کتاب، تابستانه کتاب، پاییزه کتاب، پایتخت کتاب ایران، جشنواره روستاهای دوستدار کتاب و جشنواره مروجان کتابخوانی و همچنین باشگاه‌ کتابخوانی کودک و نوجوان اشاره کرد.
 
وی اظهار کرد: دغدغه دیگر حوزه نشر، دیپلماسی فرهنگ نشر است و این‌که فرهنگ مکتوب ما در عرصه جهانی دیده شود و ذخایر و تلاش‌های جاری ما در عرصه فرهنگ مکتوب در جغرافیای ایران محدود نماند. در این قسمت هم در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اتفاقات قابل‌توجهی افتاد؛ به‌طور مثال مهمان ویژه شدن کشورهای مختلف، حضور ایران در نمایشگاه‌های کتاب خارجی، حمایت از کتاب‌های خارجی و نشر کتاب‌های ایرانی به زبان‌های خارجی. اما در عین‌حال این دغدغه‌ها همواره مهم هستند تا برای حضور ایران در بازار جهانی برنامه و نقشه داشته باشیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها