پنجشنبه ۹ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۸
«باغ خبوشان» قوچان را از غربت نجات می دهد

اصر رحیمی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه سمنان در نشست معرفی و بررسی فصلنامه «باغ خبوشان» با اشاره به ظرفیت های فرهنگی منطقه قوچان و تاثیر انتشار فصلنامه باغ خبوشان در معرفی جایگاه این منطقه این فصلنامه را زمینه ای برای رفع غربت از چهره شهر قوچان دانست.

به‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست معرفی و بررسی فصلنامه «باغ خبوشان» عصر امروز چهارشنبه (8 آذرماه)‌ با حضور محمد معینی‌فر، سردبیر فصلنامه فرهنگی و هنری «باغ خبوشان»، قدمعلی سرّامی، استاد زبان و ادبیات فارسی و ناصر رحیمی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه سمنان در سرای اهل‌قلم موسسه خانه‌کتاب برگزار شد.

 مشکل فهم متون با نشر دیجیتال مرتفع شده است
سرّامی با اشاره به قابلیت‌ ابزارهای نوین نشر کتاب گفت: امروزه می‌توان متن کتاب را بر صفحه کامپیوتر مطالعه و یا به صورت شفاهی گوش کرد؛ به‌عبارت دیگر یکی از مشکلات فهم متن کتاب به‌عنوان مثال «مثنوی معنوی» با این قابلیت برای مخاطب برطرف شده است. یکی دیگر از ظرفیت‌های کتاب‌های جدید برای مخاطبان امکان ترجمه واژگان، جملات و حتی کل کتاب به زبان‌های مختلف است؛ بنابراین به سردبیر نشریه «باغ خبوشان» پیشنهاد می‌کنم به‌جای اصرار  برای چاپ فصلنامه به‌صورت کاغذی از قالب های نشر آنلاین استفاده کنند.

 این استاد زبان فارسی ادامه داد: با همه تلاش می‌توان در 5هزار نسخه این نشریه را منتشر کرد. اما اگر این فصلنامه در قالب ای بوک یا ویدئوبوک منتشر شود دسترسی مخاطبان به محتوای این نشریه راحت‌تر خواهد شد. 
 
این پژوهشگر در ادامه با اشاره به دیگر قابلیت‌های نشر الکترونیک درباره کتاب‌های تعاملی افزود: مخاطب با استفاده از کتاب‌های تعاملی می‌تواند در ارتباط با محتوای اثر حتی در مسابقه‌ای که طراحی شده شرکت کند و از محتوای آموزشی استفاده کنند؛ مخاطب می‌تواند با استفاده از کتاب‌های تعاملی پرسش مطرح و پاسخ دریافت کند. 

«باغ خبوشان،» الکترونیکی هم منتشر شود
سرامی خطاب به معینی فر، سردبیر فصلنامه «باغ خبوشان،» پیشنهاد نمی‌کنم که به‌طور کلی نشر کاغذی این نشریه متوقف شود، بلکه تاکید دارم در هر دو قالب کاغذی و الکترونیک به انتشار این فصلنامه اقدام کنند.



این اسناد دانشگاه گفت: قابلیت‌های نشر الکترونیک شمار نویسندگان و پدیدآورندگان را بی‌نهایت افزایش داده است. امروز در دنیایی زندگی می‌کنیم که افراد می‌توانند چندین هزار کتاب را در جیب خود حمل کنند. پیشنهاد میکنم  شهرداری تهران، مرکز بزرگ کتاب‌های دیجیتال را فراهم کند تا رابطه اطلاع‌رسانی بین سانترهای فرهنگی و آحاد افراد جامعه افزایش پیدا کند.
 
باغ خبوشان قوچان را از غربت نجات می دهد
رحیمی در ادامه این نشست با اشاره به سختی‌های انتشار نشریه‌های تخصصی گفت: تولید فکر، ادب و هنر و همچنین انتشار آن دو فعالیت مجزاست و هرکدام دارای جایگاه و ارج ‌و قرب خاص است. کتاب از اعصار قدیم و مجله در دوران معاصر از مهم‌ترین ابزارهای انتقال فکر و فرهنگ و ادب به‌حساب می‌آیند و با وجود ابررسانه‌هایی که در زمان ما مطرح اند و رقیبان سرسخت کتاب و مجله به‌حساب می‌آیند اما همچنان این دو ابزار در دو قالب کاغذی و دیجیتال به حیات خود ادامه می‌دهند.
 
به‌گفته این استاد دانشگاه امتیاز مجله «باغ خبوشان» نسبت به کتاب، دستاوردهای پژوهندگان و اصحاب فکر و فرهنگ و هنر را زودتر در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد و برای پدیدآورندگان آثار این امکان در مجله فراهم است تا اثر خود را منتشر کنند و بازتاب نتایج پژوهش‌های خود را دریافت کنند؛ به عبارت دیگر  نویسندگان با انتشار تدریجی آثار خود می توانند نوع و میزان اثرگذاری آن را در کوتاه‌مدت ببینند در نتیجه پژوهشگران می‌توانند مسیر صحیح‌تری را از این طریق شناسایی کنند.
 
رحیمی در ادامه با اشاره به  ظرفیت های هنری و ادبی شهر قوچان افزود: خدمت فصلنامه «باغ خبوشان» شامل خال جامعه فرهیختگان قوچان و در نهایت کل کشور می شود و ظرفیت‌های علمی، فرهنگی و هنری این شهر را در معرض دید استادان و فرهنگ دوستان قرار می‌دهد. انتشار این نشریه بسیاری از فرهیختگان به عزلت‌نشسته را از گوشه عزلت بیرون می‌آوذد و در نهایت قوچان  است که از غربت خارج می شود.
 
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به انواع نشریات در سراسر کشور به تقسیم‌بندی آنها پرداخت و ادامه داد: هرکدام از نشریاتی که در کشور منتشر می‌شود بخشی از نیازهای علمی یا پژوهشی مخاطبان را برطرف می‌کند. نخست مجلات دانشگاهی و موسسات پژوهشی که مطالب تک موضوعی هستند؛ علاوه بر این برخی از این نشریات به‌صورت تخصصی به تولید محتوا اقدام می‌کنند 

رحیمی افزود: دسته دوم نشریات چندموضوعی هستند از جمله  یغما، سخن، یادگار، گهر، آشنا، آینده، راهنمای کتاب، کلک، بخارا و یا نشریاتی که در استان‌ها منتشر می‌شود مانند فرهنگ هومس در استان سمنان و باغ خبوشان در این گروه قرار می‌گیرد.
 
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: شماره‌هایی که تا به امروز از باغ خبوشان منتشر شده در واقع ارجنامه‌ای از بزرگان و نام‌آوران یا هنرمندان کمتر معرفی شده خطه قوچان است. گفت و گو با مشاهیر، نقد و نظر درباره چهره های فرهگی، جستار ها و مقالات پژوهشی از بخش های این فصلنامه باغ خبوشان است.

رحیمی با اشاره به شباهت بخش مقالات باغ خبوشان به نشریات علمی و ÷ژوهشی ادامه داد: بخش مقالات پژوهشی باغ خبوشان به مجلات دانشگاهی و موسسات پژوهشی شباهت دارد. نزدیک به 12 مقاله در فصلنامه باغ‌ خبوشان در این بخش منتشر شده که آثار ارزنده‌ای هستند و می‌توان به آن ها استناد و به لحاظ کیفیت به علمی ـ پژوهشی، علمی ـ ترویجی یا مقالات مروری تقسیم کرد. «شعر و شاعر» بخش دیگر این نشریه است که  شامل قالب های نو، نیمایی و قوچانی و گزارشات فرهنگی و داستان  نیز بخش دیگر این نشریه است. 


   
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به لزوم حفظ  گویش های زبان فارسی گفت:  بسیاری از لهجه ها و گویش های ایرانی در حال فراموش شدن هستند بنابراین باید به شاعرانی که اشعاری با لهجه های مختلف می سرایند توجه کرد، وجود این شاعران بسیار ارزشمند است.

اشعار با گو.یش های محلی سندی برای آیندگان است
رحیمی ادامه داد: انتشار اشعار با گویش های مناطق مختلف ایران برای ایندگان به مثابه سند است؛ علاوه براین همه افرادی که با متون کهن سروکار دارند می دانند که در متون کهن واژگانی وجود دارد که جز با مراجعه به گویش ها نمی توان ان ها را معنا کرد؛ بنابراین فصلنامه باغ خبوشان علاوه براین که یک نشریه چند موضوعی و عام با مخاطبان وسیع است برای پژوهشگران نیز  کاربرد دارد.

این پژوهشگر با بیان این مطلب که کیفیت محتوایی فصلنامه باغ خبوشان افزایش پیدا کرده تاکید کرد که علاوه بر سردبیر همه تولیدکنندگان محتوا باید بیش از هر کس و در درجه اول به کیفیت صوری و محتوایی توجه کنند.

رحیمی همچنین پیشنهاد کرد که از مناظر منطقه قوچان عگاسی  و در نشریه استفاده شود و همچنین به لهجه های مختلف خراسان توجه شود.

«باغ خبوشان» خانوادگی اداره می شود
معینی‌فر در ادامه این نشست با توجه به تخصیص بیشترین هزینه برای چاپ کاغذی فصلنامه باغ خبوشان گفت: همزمان با چاپ کاغذی پایگاهی با‌عنوان «باغ خبوشان» نیز ایجاد شد، اما متاسفانه استقبال مخاطبان چشم‌گیر نبود بنابراین تصمیم گرفتم هزینه بارگذاری محتوا در پایگاه اینترنتی خبوشان را متوقف کنم .

این پژوهشگر افزود: قوچان در حال حاضر 200هزار نفر  جمعیت دارد و بالغ بر 50 هزار نفر از این  جمعیت نیز دانشجویان، دانش‌آموزان، دانش‌آموختگان رشته‌های مختلف و نیروهای آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها هستند این در حالی است که نشریه ای در این منطقه منتشر نمی شود. وقتی از آموزش و پرورش بازنشسته شدم سعی کردم نشریه ای فرهنگی منتشر کنم این نشریه به صورت خانوادگی و بدون اتکاء به ارگان و سازمانی منتشر می‌شود. از مجموعه فرهنگی خانه‌کتاب، سرای اهل‌قلم و مجید غلامی جلیسه نیز برای حمایت از «باغ خبوشان» تشکر می‌کنم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها