شنبه ۴ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۹:۴۹
مرحوم صاحبی، هم درد دین داشت و هم درک دین

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، آموزش و توسعه مشارکت‌های قرآن و عترت در یادبود محمدجواد صاحبی، گفت: یک مبلغ راستین که اهل درد است، باید اهل درک هم باشد. مرحوم صاحبی، هم درد دین داشت و هم درک دین.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی خسروی در آئین يادبود محمد جواد صاحبي بیان کرد: این آئین برای یادبود و گرامیداشت یک انسان دردمند و آگاه به مسائل زمان، صاحب‌نظر، محقق و صاحب تالیفات فراوان برگزار شده است. این‌گونه مجالس معمولا با دو هدف و انگیزه برگزار می‌شوند؛ نخست هدف عام همه مجالس ترحیم است که در آن تذکر و پند داده می‌شود تا طوری زندگی کنیم که منشأ خیر باشیم. محمدجواد صاحبی ازجمله شخصیت‌هایی بود که هرکس شنید از دنیا رفته، واقعا متأثر شد و واقعا برای جوانان و به‌ویژه اهل تحقیق، جای خالیش سخت و خُسران بزرگی است.

 
وی افزود: دومین هدف در برگزاری اینگونه آئین‌ها، آشنایی با شخصیت متوفی است؛ به‌ویژه اگر متوفی صاحب آثار و خدماتی باشد. مرحوم صاحبی در حوزه دین‌شناسی و دین‌پژوهی بسیار موفق عمل کرد؛ خدمات ارزشمند او کم‌نظیر است. آثار به‌جای مانده از ایشان، تاثیرگذار و ماندگار است. مسأله دین‌پژوهی، مسأله بسیار مهمی است که باید به آن اهتمام ورزید. به‌ویژه در این روزگار که روزگار انفجار اطلاعات است و هر روز یک حرف، سخن و شبهه جدید مطرح می‌شود، این سوال مطرح است که چه کسانی باید پاسخگو باشند و عقاید را صیانت کنند؟
 
مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، آموزش و توسعه مشارکت‌های امور قرآن و عترت در ادامه گفت: مبلغان وارسته و موفق صاحب دو عنصر هستند که اگر هریک در یک مبلغ نباشد، نمی‌تواند به وظیفه‌اش عمل کند؛ درد و درک. یک مبلغ هم باید درد دین داشته باشد و هم درک درستی از دین داشته باشد. افرادی شناخت خوبی از اسلام دارند، حقایق دین را می‌فهمند و عمری در حوزه‌های معرفتی تحقیق کرده‌اند، اما متأسفانه درد دین ندارند و احساس مسئولیت نمی‌کنند. کسی که دردش درد جامعه نیست و کاری به کار مردم ندارد، نمی‌تواند یک مبلغ راستین باشد. درد بی‌دردی؛ بزرگترین دردهاست. بنابراین درک و شناخت دین، یکی از پایه‌های اساسی انسانِ مبلغِ موفق است که باید توأم با درد هم باشد. امروز در میان قشر دانشگاهی و حوزوی، افراد باسواد اما بدون درد هستند.
 

خسروی تصریح کرد: از سوی دیگر، یک مبلغ راستین که اهل درد است، باید اهل درک هم باشد. کسانی هستند که انگیزه و شور و تلاش دارند، اما اهل شناخت نیستند؛ این‌گونه افراد هم در جامعه فراوانند. سعی کرده‌ایم بیشتر ایجاد انگیزه کنیم، اما بعد از انگیزه و شور، اگر درک و شناخت نباشد، نتیجه عکس خواهد داد و مردم از دین منحرف خواهند شد. ضرر اینگونه افراد به مراتب بیشتر از گروه اول است. این گروه دوم، خرافات را به جای اسلام وارد جامعه می‌کنند و مسیر را انحرافی می‌روند و با شور و شوق دیگران را هم به انحراف می‌کشانند. اخلاص به تنهایی کافی نیست. این اندیشه می‌تواند جامعه را به سقوط بکشاند. صاحبان اینگونه تفکر که شور دارند و شعور ندارند، اگر سنی باشند می‌شوند داعشی، اگر شیعه باشند می‌شوند گروهک فرقان که شخصیتی مثل مطهری را به شهادت می‌رسانند. جای مطهری را احدی نتواست بگیرد.
 
وی ادامه داد: مرحوم صاحبی، یکی از شخصیت‌هایی بود که هم درد داشت و هم درک. هم احساس مسئولیت می‌کرد و هم مسئولیت می‌شناخت که در روزگار کنونی، چه مسأله‌ای برای جامعه مهم است. او تحقیق و مطالعه و شاگردی بزرگان را کرد، اسلام را شناخت و خرافات را از حقایق دین جدا کرد. در این مسیر، ده‌ها کنگره و همایش را هدایت کرد و ده‌ها مقاله روشنگر و کتاب ارزشمند نوشت. آن مرحوم مغفور، یکی از نوادر زمان ما بود که می‌توان او را به‌عنوان مبلغ موفق معرفی کرد.


این قرآن‌پژوه همچنین گفت: محمدجواد صاحبی سعی می‌کرد در همه کار نوآوری داشته باشد. یک متفکر نواندیش که آثار ارزشمندش هرگز فراموش نخواهد شد. پس از انقلاب در برهه‌های مختلف، هرجا احساس می‌کرد می‌تواند خدمت کند، بدون حاشیه‌سازی و بدون اینکه مسائل سیاسی دست‌وپای او را ببندد،‌ حضور موثر داشت. در سال 1364 احساس کرد که جامعه روشنفکری دچار تلاطم است و حقیقت اسلام باید تبیین شود، در این راستا مجله «کیهان اندیشه» را پایه‌گذاری کرد. در این مجله که 14 سال ادامه داشت و 84 شماره منتشر شد، حقایق دین را به کمک صاحب‌نظران برجسته به‌خوبی تبیین کرد. این نشریه، یکی از بهترین و تاثیرگذارترین نشریات در حوزه دین‌پژوهی، پس از انقلاب اسلامی بود. به متولیان امور علمی ایشان پیشنهاد می‌کنم، کیهان اندیشه را به‌صورت کتاب‌هایی با ویرایش جدید منتشر کنند، چون مباحثش کهنه نمی‌شود.
 
مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، آموزش و توسعه مشارکت‌های امور قرآن و عترت در پایان اظهار کرد: مرحوم دکتر محمدجواد صاحبی، شخصیتی ارزشمند و مورد تأیید همگان بود. احترامی که بزرگان و نهادهای مختلف کشور از دفتر مقام معظم رهبری تا مراجع عظام تقلید نسبت به ایشان نشان داده‌اند، نشانگر اهتمام و ارزشی است که برای خدمات ارزنده و شخصیت این بزرگمرد قائل شده‌اند. امروز وحدت اسلامی از موضوعات بسیار مهم جهان اسلام است و افرادی از شیعه و سنی که درد دین دارند، ولی درک از دین ندارند، جوامع اسلامی را به‌هم ریخته‌اند. مرحوم صاحبی در این زمینه هم بسیار تلاش کرد و چندین کنگره علمی را دبیری نمود. او کنگره کتاب اهل‌بیت (ع) و کنگره حماسه حسینی را نیز هدایت کرد. عشق و ارادت او به اهل‌بیت (ع)، مطمئنا پس از مرگ، به دادش خواهد رسید.

آئین یادبود و گرامیداشت مرحوم محمدجواد صاحبی؛ نویسنده و پژوهشگر حوزه دین، عصر امروز (شنبه 4 اسفندماه)، با حضور سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی، محمد
 سلطانی‌فر و عبدالهادی فقهی‌زاده؛ معاونین امور فرهنگی، مطبوعاتی و قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیکنام حسینی‌پور؛ مدیرعامل موسسه خانه کتاب، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی خسروی؛ مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، آموزش و توسعه مشارکت‌های امور قرآن و عترت، حجت‌الاسلام والمسلمین ناصر نقویان، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا زائری، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی ابطحی و جمعی دیگر از اهالی فرهنگ و ادب، پژوهشگران و نویسندگان و نمایندگان نهادهای مختلف در مسجد نور برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها