پنجشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۰
«تاریخ بی خردی» از نان شب واجب‌تر است

داریوش رحمانیان گفت: «تاریخ بی‌خردی» روی یک مساله بسیار اساسی در تاریخ سیاسی جهان دست گذاشته است و شمعی روشن کرده که شیطان را فراری می‌دهد.

داریوش رحمانیان با اشاره به این که این روزها به شدت مشغول انجام کارهایی‌ است که فرصت خواندن کتاب‌های جدید را ندارد، به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، گفت: البته کتاب‌های زیادی در حوزه تاریخ در بازار نشر موجود است، که علاقه‌مندان این حوزه باید بخوانند.

این تاریخ‌پژوه در ادامه افزود: یکی از کتاب‌هایی که به نظر من، همه باید بخوانند «تاریخ بی‌خردی» باربارا تاکمن با ترجمه حسن کامشاد است. نشر کارنامه این کتاب را منتشر کرده و فکر می‌کنم خواندنش از نان شب هم واجب‌تر است.

او در توضیح دلیل اهمیت مطالعه این کتاب گفت: «تاریخ بی‌خردی» روی یک مساله بسیار اساسی در تاریخ سیاسی جهان دست گذاشته است و  شمعی روشن کرده که شیطان را فراری می‌دهد. موضوع کتاب درباره سیاست‌مدارانی‌ است که متوهم می‌شوند و همین باعث می‌شود که قدرت‌شان را از دست بدهد.

رحمانیان گفت: 1400 سال پیش از این، حضرت علی (ع) همین مفهوم را خیلی زیبا  بیان کرده است. او می‌گوید؛ اسبِ قدرت سوار خودش را بر زمین می‌زند. در جایی دیگر اشاره کرده؛ بترسید از مستی قدرت! باربارا تاکمن هم که نه مسلمان است و نه علی را می‌شناسد، در کتابش تقریبا همین حرف را مطرح می‌کند. او مردمی‌نامه‌نویسی است که برای مردم و متناسب با فهم آنها می‌نویسد.

دانشیار گروه تاریخ دانشگاه تهران در ادامه گفت: کتاب دیگری که خواندنش را پیشنهاد می‌دهم، کتاب «صلحی که تمام صلح‌ها را بر باد داد»، نوشته دیوید فرامکین است که با ترجمه حسن افشار، توسط نشر ماهی منتشر شده است. کتاب جانداری که جان آدم را با خودش درگیر می‌کند و مخاطب مثل یک رمان با آن پیش می‌رود.

 

کتاب «تاریخ بی‌خردی، از تروا تا ویتنام» عنوان کتابی است نوشته باربارا تاکمن. این کتاب با دستمایه قرار دادن برخی رویدادهای معروف تاریخ جهان از دوره باستان تا امروز سعی کرده‌ به نقد رفتار فرمان‌روایان در مواجهه با این رویدادها بپردازد.

به‌نظر باربارا تاکمن نخستین بی‌خردی شگفت‌آور سیاست‌مداران تروا این است که در کمال بی‌عقلی و نادانی، اسب چوبین را داخل شهر خود بردند و نیرنگ یونانیان را درنیافتند و شد آنچه شد.
 
کتاب در پنج فصل با عناوینی چنین تدوین شده‌ است؛ پیگیری سیاست‌های مغایر با منافع خویش، نمونه‌های آغازین؛ اسب تروا، پاپ‌های رنسانس و جدا شدن پروتستان‌ها، بریتانیا آمریکا را از دست می‌دهد، آمریکا در ویتنام به خود خیانت می‌کند.



کتاب «صلحی که همه‌ی صلح‌ها را بر باد داد؛ فروپاشی امپراتوری عثمانی و شکل‌گیری خاورمیانه‌ی معاصر» نوشته دیوید فرامکین که با ترجمه حسن افشار و توسط نشر ماهی به بازار عرضه شده است؛ تنها به نقش اروپا در تغییر خاورمیانه نمی‌پردازد، بلکه تأثیر این دگرگونی در خود اروپا را نیز دربرمی‌گیرد. گاه خواننده را با خود به دل بیابان‌های شبه جزیره عربستان می‌برد و با ماجراجویی‌های لارنس همگام می‌کند و گاه از اختلافات و مناقشات دولتمردان اروپایی در پایتخت‌هایشان پرده برمی‌دارد. چرچیل، لوید جورج، وودرو ویلسون، کینچر، لارنس عربستان، لنین، استالین و موسولینی بازیگران اصلی کتاب حاضرند.

خاورمیانه‌ای که امروزه در عنوان‌های خبری نامش را می‌شنویم محصول تصمیمات متفقین در جنگ جهانی اول و پس از آن است. گزارش رسمی روس‌ها و فرانسوی‌ها از عملکردشان در خاورمیانه در آن زمان طبعا جنبه تبلیغاتی داشت. گزارش‌های رسمی انگلیسی‌ها هم دور از حقیقت بود. ولی در چند دهه اخیر حقیقت ذره ذره از پرده بیرون آمده و اینک، با گشایش بایگانی‌های اسناد محرمانه و اوراق خصوصی، سرانجام بسان خورشیدی از پس ابر رخ نموده است.

بخش‌های کتاب از این قرار است؛ در چهار راه تاریخ، کینچر؛ نگاه به آینده، بریتانیا در باتلاق خاورمیانه، براندازی، متفقین در حضیض اقبال، دنیاهای تازه و ارض‌های موعود، حمله به خاورمیانه، غنایم جنگی، چون آب‌ها از آسیاب افتاد، طوفان بر فراز آسیا، بازگشت روسیه به خاورمیانه،  توافق 1922 خاورمیانه.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حسین ۰۱:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۰
    بسم الله خیلی مشتاق شدم هر دو کتاب بخرم و بخوونم، علاقه وافری به این نوع تاریخ نگری دارم خصوصا مسئله شرق، غرب و استعمار... ممنون از ایبنا با معرفی های خوبش

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها