چاپ نخست کتاب «نظام اقتصادي اسلام (مباني، اهداف، اصول راهبردي و اخلاق)» نوشته سيدحسين ميرمعزي از سوي سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي منتشر و روانه بازار نشر شد.
ارائه تعريفي جديد از نظام اقتصادي اسلام و تبيين آن در ساختاري جديد در قالب مباني، اهداف، اصول راهبردي و اخلاق و نوآوريهاي متعدد در اجزاي بحث از ويژگيهايي است كه اين كتاب را از كتابهاي نظير خود ممتاز ميسازد.
امروزه كه از سويي نظامهاي اقتصادي سرمايهداري و سوسياليستي در تامين همزمان رشد و عدالت شكست خوردهاند و از سوي ديگر، كشور اسلامي ايران در دهه پيشرفت، عدالت و معنويت قرار دارد و مسوولان به فرمان رهبري درصدد تدوين الگوي اسلامي ايراني پيشرفتند، انجام چنين تحقيقي در ارائه آن به جامعه علمي و مديريتي كشور ضرورتي دوچندان مييابد.
در قرن بيستم كشورهاي جهان در دو بلوك شرق و غرب، دو نظام اقتصادي متضاد را تجربه كردند. بلوك شرق با رهبري اتحاد جماهير شوروي سابق، داراي نظام اقتصاد سوسياليستي و بلوك غرب با پرچمداري انگلستان و سپس آمريكا، داراي نظام اقتصاد سرمايهداري بودند. كشورهاي اسلامي نيز كه نظام اقتصادي مستقلي نداشتند، خود به خود در اين دستهبندي به يكي از دو بلوك مزبور متمايل بودند.
با ظاهر شدن ناكارآمدي نظام اقتصادي مبتني بر اصول ماركسيسم، نظام اقتصادي سرمايهداري در ظاهر به عنوان كارآمدترين الگو و با شعار جهاني شدن اقتصاد، پيش روي جهانيان قرار گرفت. اين نظام كه مبتني بر اصولي مانند دئيسم، فردگرايي، اصالت ماده، فايدهگرايي، رقابت به انگيزه نفع شخصي و ... است، بياعتنا به معنويت و اخلاق و مفهومهاي اصيل و ارزشمندي نظير عدالت اجتماعي و ديگرخواهي، كسب سود بيشتر و رشد اقتصادي را هدف فرد و جامعه انساني دانسته و با ادعاي طبيعي و فطري بودن اصول و هدفهاي خود، داعيه جهاني شدن دارد.
با نيم نگاهي به نتايج اجراي اين نظام اقتصادي در طول بيش از دو قرن، ناکامي آن در رساندن انسان و جوامع انساني، حتي به هدفهاي مادي اعلان شده در اين مكتب، قابل مشاهده بوده و افزون بر اين، تضاد مباني و هدفهاي آن با آموزهها و احكام مكتب نجاتبخش اسلام، واضح و بديهي است.
دين اسلام با مباني جهانشناختي عميق و صحيح و نگرش جامع و همهجانبه به تمام ابعاد مادي و معنوي، و فردي و اجتماعي انسانها، برنامه زندگي آنان را براي دستيابي به سعادت دنيا و آخرت ارائه كرده است. اسلام، ديني ابدي و داراي نظامهاي اقتصادي، سياسي، فرهنگي و اجتماعي مبتني بر بينشها و ارزشهاي الهي و برخاسته از وحي است. وظيفه عالمان دين، استنباط نظامهاي اسلامي، ارائه آنها به روش علمي، مقايسه آنها با ساير نظامهاي غير اسلامي و تبيين تفاوتها و مزيتهاي نظامهاي اسلامي است.
از اينرو، هدف اين كتاب، تبيين مباني و اصول راهبردي و آموزههاي اخلاقي نظام اقتصادي اسلام و اثبات هماهنگي اين امور با يكديگر در جهت هدفهاي نظام اقتصادي اسلام يعني عدالت، امنيت و بارور كردن استعدادهاي طبيعت است.
همچنين در اين كتاب تلاش شده تا تفاوتها و مزيتهاي نظام اقتصادي اسلام نسبت به نظام اقتصاد سرمايهداري بيان شود.
اين كتاب مشتمل بر يك فصل مقدماتي و چهار بخش و فصل پاياني است. در فصل مقدماتي، مفهوم و ويژگيها و جايگاه نظام اقتصادي اسلام بيان ميشود. بخش اول به مباني بينشي و بخش دوم به هدفهاي نظام اقتصادي اسلام ميپردازد. در بخش سوم اصول راهبردي مورد بحث قرار گرفته، در بخش چهارم اخلاق اقتصادي اسلامي و نقش آن در كاركرد نظام اقتصادي اسلام بيان ميشود و فصل پاياني به مقايسه مباني و هدفهاي دو نظام اقتصادي اسلام و سرمايهداري ميپردازد.
چاپ نخست کتاب «نظام اقتصادي اسلام (مباني، اهداف، اصول راهبردي و اخلاق)» در شمارگان 2500 نسخه، 608 صفحه و بهاي 80000 ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما