اسحاق صلاحي از آمادگی سازمان اسناد و كتابخانه ملي برای همكاري در زمينه آموزش چگونگي ثبت و ضبط تاريخ شفاهي و نگهداري اسناد دفاع مقدس خبر داد. وی گفت: اگر امروز براي دفاع مقدس قلم نزنيم، ديگران با اهداف شوم خود براي ما الگوسازي خواهند كرد./
در آغاز این برنامه، سرهنگ كاظم فرامرزي، ریيس مركز ملي اسناد و كتابخانه دفاع مقدس با خوشآمدگويي به ميهمانان اين همايش اظهار داشت: به دليل وقوع ناگهاني جنگ تحميلي عراق علیه ایران، آمادگي ثبت وقايع جنگ را نداشتيم و به همین دلیل اسناد محدودی گردآوری كردهايم.
وي ادامه داد: در واقع بيش از اين كه سند مكتوب از جنگ داشته باشيم حرفهاي ناگفته داريم و اين خاطرات و حرفها جايگاهي براي توليد سند محسوب ميشوند.
ریيس مركز ملي اسناد و كتابخانه دفاع مقدس با تأكيد بر لزوم استخراج و واكاوي خاطرات شاهدان عيني جنگ خاطرنشان كرد: اكنون با گذشت بيش از دو دهه از جنگ تحميلي عراق علیه ایران، آيينه تمام نمايي از وضعيت اسناد و تاريخ شفاهي جنگ در دسترس داريم. اما نسبت به كارنامه موجود بايد تلاش بيشتري داشته باشيم.
فرامرزي در ادامه به تبيين تهديدات و خطرات موجود در راه تاريخ شفاهي اشاره و تأكيد كرد: فراموش شدن حوادث دوران جنگ توسط شاهدان عيني، يكي از مهمترين دغدغههاي متوليان حوزه اسناد دفاع مقدس است. ما در تنگناي زماني قرار داريم و به همين سبب بايد اين ميراث ملي را در كمترين زمان ممكن به ثبت برسانيم.
فرامرزي از برگزاري همايش پژوهشي اسناد دفاع مقدس در شهريور سال گذشته ياد كرد و افزود: دستاوردهاي آن همايش باعث شد كه براي رفع دغدغههاي ياد شده رويكرد تازهاي در پيش گيريم و با گرايش به شكل كاربردي و آموزشي تاريخ شفاهي، تمام تلاش خود را در جهت آموزش چگونگي ثبت تاريخ شفاهي دوران دفاع مقدس به كار گيريم.
رئيس مركز ملي اسناد و كتابخانه دفاع مقدس ادامه داد: تاكنون كارگاههاي آموزش تاريخ شفاهي دفاع مقدس در هشت استان كرمان، خراسان رضوي، تبريز، فارس، خوزستان، سمنان، رشت و خراسان جنوبی برگزار شدهاند و امروز نهمين دوره اين همايش به منظور تحقق چهار هدف برگزار ميشود.
كاظم فرامرزي، روش ضبط مصاحبه در حوزه تاريخ شفاهي دفاع مقدس را نه سهل و نه دشوار ارزيابي كرد و گفت: سختگيري و آسانگرفتن اين كار باعث ضرر رسيدن به روند ثبت خاطرات ميشود و از غنا و عمق مصاحبهها ميكاهد. ورود مصاحبهگر با معرفت تاريخي به عرصه ضبط مصاحبه، كم كردن فاصله بين صاحبان قلم و صاحبنظران اين عرصه، تقويت ظرفيتهاي استاني و ايجاد باور جمعي در نويسندگان از جمله اهداف ما در برگزاری كارگاههاي آموزش تاريخ شفاهي دفاع مقدس اند. اين كارگاهها بعد از ماه مبارك رمضان و هر هفته در يك استان برگزار خواهند شد.
در ادامه نهمين كارگاه تاريخ شفاهي دفاع مقدس، اسحاق صلاحي، ریيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ایران، قدمت تاريخ شفاهي در خارج از كشور را از زمان جنگ جهاني دوم دانست و اظهار داشت: تاريخ شفاهي در ايران همزاد انقلاب اسلامي و يك روش علمي است كه در دوران قبل از انقلاب بسيار ضعيف بوده است.
وي با تأكيد بر جنبههاي اعتبار و استناد تاريخ شفاهي تصريح كرد: مصاحبه تنها ابزار اصلي ثبت وقايع در حوزه تاريخ شفاهي است كه داشتن اطلاعات عميق و تسلط بر فنون مصاحبه در آن بسيار اهميت دارند.
ریيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي، از استقبال مردم از كتابهايي مانند دا، بابا نظر و خاكهاي نرم كوشك ياد كرد و اظهار داشت: جنبههاي ارزشي و الهي دفاع مقدس از تكنيك و روشهاي ثبت مصاحبه در جذب مخاطب اهميت بيشتري دارد.
صلاحي تأكيد كرد: اگر امروز براي دفاع مقدس قلم نزنيم ديگران با اهداف شوم خود براي ما الگوسازي خواهند كرد.
اسحاق صلاحي در پايان سخنانش از آمادگی سازمان اسناد و كتابخانه ملي برای همكاري در زمينه آموزش چگونگي ثبت و ضبط تاريخ شفاهي و نگهداري اسناد دفاع مقدس خبر داد.
نظر شما