چترایی به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره «سفینه شعر فارسی» گفت: این سفینه شعر مشتمل بر 10 هزار بیت است. همچنین تالیف آن در پایان قرن هفتم صورت گرفته؛ چراکه آخرین شاعری که شعر او در این کتاب آمده، سعدی است.
وی ادامه داد: البته کتابت سفینه در قرن دهم انجام شده است. همچنین در این سفینه از تعدادی از شاعران گمنام چون بدرالدین دمراجی، سدیدالدین اعور، رشید هروی، سیدحمزه هروی و سیداشرف کاشی که همگی از شاعران قرن پنجم، ششم و اوایل قرن هفتم هستند، نمونه اشعاری آمده است.
چترایی با تاکید بر این موضوع که پیشتر تنها در تذکرهها نامی از برخی شاعران این مجموعه برده شده بود اظهار کرد: همچنین در این سفینه اشعاری از شاعران صاحبنام چون خاقانی، کمال اصفهانی، جمال اصفهانی، عطار نیشابوری، سعدی، نجیب گلپایگانی و سیدحسن غزنوی نیز آمده است.
وی افزود: در این سفینه تنها یک اثر منثور گنجانده شده، که آنهم مناظرهای جالب و خواندنی میان انگور و خربزه، اثر سدیدالدین اعور است.
این مصحح به نحوه ارایه اشعار در این مجموعه اشاره کرد و گفت: گردآورنده در این سفینه، اشعار را براساس قالبهای شعری منظم کرده است. قصیده، غزل، ترکیببند، قطعه و رباعی از جمله قالبهای شعری این اثر هستند.
وی ادامه داد: نام مولف و کاتب این اثر مشخص نیست و تنها براساس نشانههای کتابت، زمان کتابت آن مشخص شده است. همچنین این اثر عنوان مشخصی نداشت و عنوان «سفینه شعر فارسی» را خود برای آن برگزیدهام.
چترایی در پایان گفت: این تصحیح براساس نسخه منحصربه فرد اثر که در کتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری میشود، صورت گرفته است. در حال حاضر نیز سرگرم بازخوانی متن این اثر و نگارش مقدمه و فهرست آن هستم.
سهشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۰
نظر شما