به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست نقد و بررسی کتاب «اندیشه عدالت» اثر «آمارتيا سن» استاد هنديتبار دانشگاه هاروارد و برنده جايزه نوبل اقتصاد، دوشنبه (2 مرداد) به همت کانون دانش آموختگان اقتصاد در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب با حضور دکتر علی دینی، اقتصاددان و دکتر هرمز همایونپور یکی از مترجمان کتاب برگزار شد. علی علیپور نیز دبیری نشست را به عهده داشت.
همایونپور در ابتدای سخنانش گفت: این کتاب اثری اجتماعی سیاسی است نه اقتصادی. آمارتیا سن بعد از دعوت از سوی دانشگاه هاروارد، بر نظریات «جان رالز» مطالعات عمیقی انجام داد. تز اصلی کتاب اندیشه عدالت، نقد نظریات رالز درباره عدالت و عدالت اجتماعی است.
وی افزود: نکته شايان توجه در این کتاب تمجید وی از رالز در یکی از فصول کتاب است؛ با وجود اینکه سن یکی از منتقدان نظریه اوست از او تمجید میکند. توجه به اخلاق در تمامی آثار این اندیشمند هندیتبار محسوس است.
این مترجم در ادامه با اشاره به توجه ویژه سن به کشورهای شرقی گفت: این اقتصاددان برجسته معتقد است که برخلاف گفتههای کشوهای غربی، کشورهای شرقی سوابق درخشانی در دموکراسی دارند به ویژه کشور زادگاه وی هندوستان و «شوش» در ایران باستان.
همایونپور با تاکید بر این که به باور سن، اگر در کشورهای شرقی دموکراسی رشد نکرده به دلیل استعمار کشورهای غربی است، عنوان کرد: سلطه طولانی جوامع غربی بر کشورهای خاورمیانه، مانع رسیدن به دموکراسی در این کشورها شده است.
نظریه «قابلیت» از نظریات بدیع «سن» است
وی در ادامه با اشاره به اهمیت نظریات مطرح شده از سوی سن از جمله نظریه «قابلیت» اظهار کرد: طبق این نظریه در یک نظام رفاه اجتماعی به هر کس باید کمک شود که قابلیت برخورداری از یک زندگی متناسب را داشته باشد.
همایونپور افزود: این اندیشمند شرقی طرفدار سیاست اجتماعی است که به وضع بالفعل زندگی افراد توجه کند و در این زمینه نظریات بدیعی دارد.
در ادامه این نشست، علی دینی گفت: موضوع عدالت، تبعیض و نابرابری در طول تاریخ در جوامع مختلف وجود داشته که یکی از آنها نظریه عدالت این نظریهپرداز است.
وی افزود: نثر متن اصلی کتاب سنگین و پیچیده است و ترجمه آن کار آسانی نبوده که همایونپور و محمودی از عهده ترجمه به خوبی برآمدهاند.
این مدرس دانشگاه عنوان کرد: سن از جمله نظریهپردازان مهم اقتصاد مدرن پس از نظریهپردازان کلاسیک است که به دلیل تسلط بر این حوزه مشارکت مهمی در پیشبرد بحثهای نظری داشته است.
دینی با تاکید بر اینکه شاخصهایی که این اندیشمند درباره فقر مطرح کرده از اعتبار بالایی برخوردار است، گفت: از این شاخصها در مطالعات کاربردی استفاده میشود، همچنین از کاربردیترین روشهای اندازهگیری مقایسه تطبیقی پیشرفت کشورهاست.
وی ادامه داد: نخستین گزارش توسعه انسانی از سوی این اندیشمند برجسته مطرح شد زیرا تصویر صحیحی از کشورها ارایه میکند و هر سال از سوی سازمان ملل منتشر میشود.
این اقتصاددان عنوان کرد: به باور سن، درآمد سرانه به تنهایی برای ارزیابی سطح رفاه افراد یک جامعه کافی نیست. اهمیت نظریات وی برای علم اقتصاد به این دلیل است که وی به سیطرهای که نظریههای حاکم بر علم اقتصاد از ابتدای قرن بیستم داشتند پایان داد.
وی افزود: سن با اندیشه عدالت خود بحث اخلاق را که از ابتدای سال 1990 میلادی از علم اقتصاد کنار گذاشته شده بود، دوباره به عرصه این علم آورد.
علیپور، دبیر این نشست گفت: در طول تاریخ اندیشمندان مختلفی به مفهوم عدالت پرداختهاند، از جمله ژان ژاک روسو در اثر ارزشمند خود با نام «قرارداد اجتماعی» به این مفهوم پرداخته است.
وی افزود: «کارل مارکس» اندیشمند دیگری است که به اقتصاد سیاسی و مفاهیم جامعهشناسی روی آورد و در آثار خود به طور مشخص به تبیین موضوع عدالت پرداخت.
علیپور تاکید کرد: نویسنده کتاب «اندیشه عدالت» در حوزه اقتصاد عمومی و رفاه اجتماعی تالیفهای بسیاری داشته و جایزه نوبل اقتصاد را به دست آورده، وی از جمله اندیشمندانی است که با دیدگاهی متفاوت به مفهوم عدالت پرداخته است.
چاپ نخست كتاب «انديشه عدالت» سال 1390 با ترجمه هرمز همايونپور و وحيد محمودي با شمارگان یک هزار و 100 نسخه، 452 صفحه و بهاي 13 هزار و 500 تومان به طور مشترك از سوي انتشارات «كندوكاو» و «كتاب روشن» منتشر شد.
سهشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۰:۵۶
نظر شما