سه‌شنبه ۲۴ دی ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۰
«خیابان غزل» شاگرد کوچک حافظ است

غلامحسین عمرانی، شاعر و پژوهشگر ادبی که به تازگی مجموعه غزل‌هایش با عنوان «خیابان غزل»به چاپ رسیده، گفت: «خیابان غزل» شاگرد کوچک حافظ است که وارد حریم این شاعر شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، عمرانی گفت: حافظ بزرگ در تمام اعصار و دوره‌های تاریخی ایران درخششی بی نظیر داشته است. او عصاره غزل کلاسیک و به نظر بنده عصاره غزل معاصر ایران است. حافظ هیچ وقت کهنه نمی‌شود و اگر «خیابان غزل» را در نظر بگیریم که سروده شاعر این دوره است و سراینده‌اش منم، در حقیقت ردپایی از غزل کلاسیک ایران در آن دیده می‌شود که با غزل امروز به هم گره خورده است.

وی افزود: در گذشته هم چنین شیوه‌ای که غزل پیشینیان با غزل هم دوره‌های خودشان پیوند بخورد، رواج داشته است. از این جهت از حافظ یاد کردم که حافظ یادگار چنین غزلی است. غزل حافظ آثار شاعران هم دوره خود را همچون خواجوی کرمانی، سلمان ساوجی، عبید زاکانی، کمال خجندی و بسیاری دیگر از شاعران پیش از خود مثل کمال‌الدین اسماعیل اصفهانی، جمال‌الدین عبد ارزاق اصفهانی و حتی انوری و خاقانی را در بردارد.

شاعر «دلتنگی‌های غروب» توضیح داد: وقتی پای «خیابان غزل» به میان می‌آید، انسان شاعر در جایگاهی قرار می‌گیرد که گویی ترس او را احاطه می‌کند. این ترس هم ترس روانشناختی نیست. در واقع همان خوف عارفانه است که انسان از درون دگرگون می‌شود.

این شاعر افزود: «خیابان غزل» را عصاره «غزل خاک خاطره» می‌توان نام نهاد. این کتاب را ادامه «دلتنگی‌های غروب» هم می‌توان نامگذاری کرد. این سه مجموعه با هم ربطه عاطفی و ماهوی دارند. 

عمرانی ادامه داد: «خیابان غزل» خیابانی است که بدون گذرنامه از مرز و حتی به پیش از اسلام عبور می‌کند. «خیابان غزل» یعنی در هر غزلی «تو»یی که عنوان می‌شود، شخصیت خاص آن غزل است. یک جا آن «تو» تویی مردانه است و به شخصیتی ایرانی و انسانی تعلق می‌گیرد. جایی «تو» توی معشوق قابل احترام است و نه معشوقه‌های مجازی. یعنی همین معشوق‌های احترام برانگیز روزگار ما و با همه نزاکت‌هایی که می‌توان برای معشوق قایل بود.

عمرانی درباره ویژگی غزل امروز که در آثار خودش هم دیده می‌شود، گفت: ویژگی غزل امروز یا تفاوت غزل امروز با غزل گذشتگان در چند چیز است. غزل امروز با زبان ساده و با زبان امروز سخن می‌گوید. زبان «خیابان غزل» از سویی نزدیک است به زبان امروزی‌ها و از طرفی هم به لحاظ واژگانی از آن دور می‌شود. یعنی شاعر «خیابان غزل» در ابتدای امر شاعر لفظ به حساب می‌آید و ساده و شمرده و حرفه‌ای غزل می‌گوید. بنابراین یکی از ویژگی‌های دیگر غزل امروز حرفه‌ای بودنش است. شاعر باید حرفه‌ای باشد تا بتواند غزل امروزی بگوید و این سادگی اتفاق بیفتد. 

دفتر «خیابان غزل» با شمارگان سه هزار نسخه و با قیمت 9هزار و 500 تومان پاییز امسال(1392) از سوی موسسه انتشاراتی جمال هنر منتشر شده است.

غلامحسین عمرانی متولد 1332 فیروز کوه و دکترای تصوف و عرفان اسلامی است. «باران‌های موسمی»(مجموعه شعر نیمایی 1358 با مقدمه سید علی صالحی)، «جگن در باتلاق»(1360)، «غزل خاک خاطره»(1369)، «دلتنگی‌های غروب»(شعرهای نیمایی و غزل1371)؛ «گزیده ادبیات معاصر16»(نیستان 1372)، «حرف دلم شبیه غزل‌های حافظ است»(1388)، «صلت کدام قصیده‌ای ای غزل»(1388)، «هرگز نمیر مادر»، «روایت ققنوس»(1390) از کتاب‌های وی هستند.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط