چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۵:۴۵
همه چیز درباره هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت ارشاد/ ملاک های خرید کتاب‌ها و معرفی اعضاء

دبیر هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت‌وگو با ایبنا با رد شایعه تعطیلی جلسات این هیات، از اهداف تشکیل آن، اعضا، ملاک‌های خرید کتاب، فرایند بررسی آثار و تعیین تکلیف آن‌ها سخن گفت.

مصطفی امیدی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)  اظهار کرد: هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی براساس آیین‌نامه نحوه تشویق چاپ و حمایت از انتشار کتاب مناسب مصوب یکم اسفند 1384 تشکیل شده است؛ اعضای فعلی این هیات عبارت‌اند از «مصطفی امیدی»، «علی شجاعی صائین»، «علی اصغر سیدآبادی»، «حجت‌الاسلام محمدعلی مهدوی‌راد»، «علی اصغر محمد خانی»، «علی اوجبی»، «حجت‌الاسلام محمدکاظم شمس» و «حجت‌الاسلام حمیدرضا ارباب سلیمانی».

برپایی نشست‌های هیات خرید کتاب هر دو هفته یک‌بار
وی با رد شایعه تعطیلی جلسات این هیات و بیان این‌که جلسات هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هر دو هفته یک‌بار در دبیرخانه این هیات واقع در ساختمان مرکزی وزارت ارشاد برگزار می‌شود، گفت: در مواقعی که تعداد کتاب‌های رسیده به دبیرخانه زیاد باشد، جلسات به صورت هفتگی نیز برگزار می‌شوند. حتی در موارد خاص به طور مثال برای بررسی بیشتر آثار یا تبادل نظر اعضا، برگزاری جلسات فوق‌العاده در دستور کار قرار می‌گیرد.

ملاک برای انتخاب و خرید کتاب‌ها چیست؟
دبیر هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: ملاک این هیات در انتخاب کتاب‌ها برای قرار گرفتن در فهرست خرید کتاب وزارت ارشاد به این شرح است: 

- کتاب‌هایی که به منظور تقویت و ترویج فرهنگ اسلامی باشند.
- کتاب‌هایی که موجبات ارتقای سطح فرهنگ عمومی جامعه براساس تعاریف مندرج در مصوبات شورای فرهنگ عمومی کشور و شورای عالی انقلاب فرهنگی را فراهم آورند.
- کتاب‌هایی که در حفظ گسترش و غنای زبان و ادبیات فارسی موثر باشند.
- کتاب‌های ارزشمندی که در ارتباط موضوعی با دین، فرهنگ و تمدن ایران و اسلام، تاریخ، ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس باشند.
- کتاب‌هایی که موجب ارتقای علمی در حوزه‌های مختلف شوند.
- کتاب‌هایی که موجب ارتقای فرهنگ اسلامی و تعالی دانش اجتماعی زنان شوند.
- کتاب‌هایی که موجب گسترش پیوندهای فرهنگی کشور با جوامع دیگر و تقویت فرهنگ ایران و اسلام شوند.
- کتاب‌های ارزشمند حوزه نظری هنر به ویژه هنر اسلامی.
- فرهنگ‌ها و دایرة‌المعارف‌ها یا کتب مرجع ارزشمند.
- کتاب‌های ارزشمندی که ارتباط موضوعی با حوزه مخاطبان جامعه روستایی و عشایری دارند.
- کتاب‌هایی که در استمرار یادگیری و مطالعه نوسوادان موثر باشند.
- کتاب‌های کودکان و نوجوانان که به منظور آشناسازی این گروه سنی با تاریخ و تمدن و فرهنگ ایران و اسلام، مقابله با تهاجم فرهنگی، ترویج و تفهیم فرهنگ و معاصر اسلامی و متناسب با نیازهای کودکان و نوجوانان تهیه شده باشند.
- کتاب‌های داستان و شعر مناسب.
- کتاب‌های متناسب با موضوعات مهم فرهنگی سال که از سوی نظام جمهوری اسلامی ایران اعلام شده باشند.

امیدی ادامه داد: در موارد نامبرده، در صورتی که کتابی به عنوان کتاب برگزیده یکی از جوایز مهم کشوری مانند کتاب سال جمهوری اسلامی ایران انتخاب شده باشد، از اولویت برخوردار است. همچنین در هیات انتخاب و خرید کتاب، محتوای آثار از نظر اصول نگارش، روش تحقیق مناسب، بهره‌مندی از منابع معتبر و دست اول نیز بررسی می‌شوند.

ناشران نیازی به مراجعه و مکاتبه ندارند
وی با اشاره به فرایند فعالیت هیات انتخاب و خرید کتاب گفت: یک نسخه از همه کتاب‌هایی که در دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام وصول می‌شوند _ چه آن‌هایی که در تهران اعلام وصول شده‌اند و چه آن‌هایی که در ادارات کل ارشاد استان‌ها اعلام وصول شده‌اند_ به دبیرخانه هیات انتخاب و خرید کتاب نیز ارسال می‌شوند (البته فقط کتاب‌های چاپ نخست به این هیات ارسال می‌شوند). بنابراین، به مکاتبه یا مراجعه حضوری ناشران به دبیرخانه هیات انتخاب و خرید کتاب با هدف قرار گرفتن فهرست آثارشان در چرخه بررسی‌های این هیات و احیاناً در فهرست خرید کتاب وزارت ارشاد، نیازی نیست.

امیدی افزود: این کتاب‌ها در جلسات هیات انتخاب و خرید کتاب توسط اعضا ملاحظه و بررسی می‌شوند و براساس این بررسی‌ها، تعداد نسخه‌های قابل خریداری و مورد نیاز با توجه به اعتبارات مالی تخصیص یافته به این بخش، تعیین می‌شوند.

وی افزود: در ادامه، صورت جلسه تنظیم و به امضای اعضای هیات انتخاب و خرید کتاب می‌رسد. این صورت جلسه توسط دبیر هیات به معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد ارسال می شود. در صورت تایید معاون فرهنگی وزیر، فهرست آثار در سامانه خرید کتاب این معاونت قرار می‌گیرند.

دبیر هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این پرسش که «سرنوشت کتاب‌هایی که در این هیات از نظر اعضا، برای قرار گرفتن در فهرست کتاب‌های قابل خرید ارشاد، مناسب شناخته نمی‌شوند، چگونه است؟» گفت: کتاب‌هایی که ملاک‌های نامبرده را ندارند همچنین کتاب‌هایی که به لحاظ موضوعی و ویژگی‌های تالیفی با مشکلاتی موجه‌اند، از چرخه خارج می‌شوند.

وی گفت: البته قرار نگرفتن اسامی این کتاب‌ها در فهرست کتاب‌های قابل خرید وزارت ارشاد به معنای نامناسب بودن یا احیانا محتوای بد آن‌ها نیست بلکه این آثار قبل از ورود به هیات انتخاب و خرید کتاب، از سوی وزارت ارشاد مجوز انتشار گرفته‌اند و اعلام وصول شده‌اند بنابراین، فقط به دلیل نداشتن ملاک‌های خرید کتاب، کنار گذاشته می‌شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها