کتاب «مبانی جبرخطی و ماتريسها» نوشته گیلبرت استرنگ از سوی نشر رياضی رهآورد به بازار کتاب عرضه شد.
«ماتريسها و حذف گاوسی»، «فضاهای برداری»، «ماتريسها و حذف گاوسی»، «فضاهایبرداری تعامد»، «دترمينانها»، «ويژه مقدارها و يژهبردارها»، «ماتريسهای معين مثبت» و «محاسبات ماتريسی» عنوان فصلهای این کتاب است. «اشتراک حاصلضرب و حاصلجمع فضاها و فرم ژردان» نیز در انتهای کتاب به عنوان پیوست ارائه شده است.
«مبانی جبرخطی و ماتریسها» بهعنوان یکی از مشهورترین کتابهای درسی جبرخطی مقدماتی، نتیجه سالها تدریس نویسنده در دانشگاه بوده که بارها در کلاس درس آزموده شده است.
مطالب کتاب بهویژه مثالها و تمرینهای آن، طوری انتخاب شدهاند که علاوه بر زیبایی و کارایی، جنبههایی از ریاضیات واقعی را نیز نشان میدهند. مفاهیم اصلی در سراسر کتاب با لحنی خودمانی به روشنی تشریح شده و در همه این فصلها تأکید بر فهمیدن است تا آوردن اثبات قضیهها. «مبانی خبرخطی و ماتريسها» منبعی مناسب برای درس مبانی جبرخطی و ماتریسها در رشته ریاضی و درس مشابه در رشتههای مهندسی است.
کتابی درباره ریاضیات واقعی
نویسنده در بخشی از پیشگفتار کتاب آورده است: «تجدیدنظر در این کتاب، به دلیل بسیار ظریفی، وظیفهای خطیر بوده است. افراد زیادی آنرا خواندهاند، از روی آن درس دادهاند و حتی عاشق آن شدهاند؛ نمیشد روح کتاب را تغییر داد. این کتاب را برای این نوشته بودم که به آموزش جبرخطی در خور اهمیت آنکه همچنان رو به افزونی است کمک میکند. بهطور قطع کاری که میشد کرد که البته تقاضا هم داشت، اضافه کردن مسألههای جدید بود. این همه سال تدریس به صدها پرسش امتحانی جدید احتیاج داشته است. فکر میکنم که از گستردگی مسألههای انتخاب شده راضی خواهید بود. هنوز هم پرسشها مخلوطی از «توضیح دهید» و «حساب کنید» هستند. دو شیوه مکمل برای یادگیری این مبحث زیبا.»
وی در ادامه نوشته که به شخصه معتقدم، تعداد کسانی که لازم است جبرخطی یاد بگیرند، از تعداد افرادی که باید حساب دیفرانسیل و انتگرال بیاموزند بیشتر است. احتمالا «آیزاک نیوتون» با این نظر موافق نیست؛ البته او در قرن بیستویکم ریاضیات درس نمیدهد (و شاید معلم بزرگی هم نبوده,، اما چون نمیدانیم، گناهکارش نمیدانیم). بهطور قطع قوانین فیزیک را میتوان با معادلات دیفرانسیل خیلی خوب توضیح داد. نیوتون به حساب دیفرانسیل و انتگرال احتیاج داشته است کاملا حق با اوست. اما در حال حاضر چشماندازهای علوم، مهندسی و مدیریت (و زندگی) بسیار وسیعترند و جبرخطی نقش محوری پیدا کرده است. میتوانم کمی بیشتر توضیح دهم، زیرا خیلی از دانشگاهها حتی حاضر نیستند که سهم جبرخطی متعادل شود. برای کارکردن با خطهای خمیده و رویههای خمیده، گام نخست همواره خطیسازی است. به جای خم، خط مماسش را قرار دهید، رویه را با صفحه عوض کنید و به این ترتیب مسأله خطی میشود. قدرت این مبحث وقتی معلوم میشود که به جای دو متغیر، ده متغیر یا هزار متغیر دارید.
استرنگ در این کتاب بیشتر از هر چیز به فهمیدن تأکید و سعی کرده توضیح دهد تا به نتیجه برسد. این کتاب درباره ریاضیات واقعی است، نه سفری بیانتها به اعماق. وی معتقد است که سرکلاس، مدام با مثالها سر و کله میزنیم تا به دانشجویان آنچه را که لازمشان میشود، یاد دهیم.
نخستین چاپ کتاب «مبانی خبرخطی و ماتريسها» با شمارگان یکهزار نسخه در 592 صفحه، به بهای 35 هزار تومان از سوی نشر رياضی رهآورد (وابسته به مؤسسه فرهنگی فاطمی) راهی بازار نشر شده است.
نظر شما