به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در رشت، جلد نخست کتاب تاریخ گیلان از آغاز تا پایان حکومتهای محلی خان سالار، نوشته ناصر عظیمی با ویرایشی جدید، از سوی نشر فرهنگ ایلیا منتشر شده و در دسترس خوانندگان و علاقمندان قرار گرفته است. این کتاب نتیجه افزون بر دو دهه پژوهش مستمر نویسنده است که اولین بار در سال ۱۳۹۴ توسط انتشارات فرهنگ ایلیا در رشت منتشر شده بود و اکنون با بازنگری و ویرایش جدید، در دسترس علاقمندان به تاریخ و فرهنگ گیلان قرار دارد.
جلد اول این مجموعه با نگاهی مستند، تاریخ گیلان را در ۵۱۱ صفحه به صورت پیوسته و منسجم از ابتدای عصر سنگ تا سال ۱۰۰۰ هجری قمری بررسی کرده و در پنج فصل شامل عصر سنگ، عصر فلز، عصر باستان، دوره مقاومت و استحاله و راهیابی به قدرت فرامنطقهای و عصر سایه قدرتهای محلی و گسستهای مداوم تدوین شده است.
این کتاب خوانندگان را با روند تدریجی شکلگیری سازمانهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در گیلان آشنا میکند و تصویری جامع از تاریخ این سرزمین از ورود نخستین انسانها تا پایان حکومتهای محلی ارائه میدهد. در توضیحات کتاب آمده است: در این کتاب، به تاریخِ سکونت و فعّالیت انسان در محدودهای که امروز «گیلان» نامیده میشود، از زمان پیدایش تاریخ تا سال ۱۰۰۱ ه.ق، یعنی زمانی که گیلان برای نخستین بار در زمان شاه عباس اول جزئی از حکومت مرکزی ایران شد، پرداخته شده است.
کتاب حاضر به نوعی، تاریخِ دورانِ جدایی گزینی گیلان از حکومت مرکزی ایران نیز محسوب میشود. دورانی که در بخش مهمی از آن، ساکنان این سرزمین در حکومتهای محلی خان سالار و پراکنده، با استقلال زندگی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خویش را سامان داده بودند. در این کتاب روندی پیگرفته شده تا خواننده بتواند به دور از داستانگوییهای معمول در عرصه تاریخنویسیِ سنّتی، مسیر و منظره تاریخی گیلان را بر پایهی «تز» هایی مشخص، از عصر سنگ تا سال ۱۰۰۱ ه.ق به تماشا بنشیند.
عظیمی همچنین کتابهای تاریخ گیلان از ورود شاه عباس اول به گیلان تا پایان انقلاب جنگل، از برآمدن سردار سپه تا برافتادن رضا شاه و همچنین از سال ۱۳۲۰ تا ۱۳۵۷ را در جلدهای جداگانه منتشر کرده است.
ناصر عظیمی متولد سال ۱۳۳۳ در گیلان و دانش آموخته دوره دکتری جغرافیای انسانی است و مطالعات و پژوهشهای بسیاری در زمینه گیلان انجام داده است. او عضو شورای علمی سایت انسانشناسی و فرهنگ است و مقالات متعددی از او در سایت انسانشناسی و فرهنگ و مجلات فرهنگی – اجتماعی گیلان انتشار یافته است.
کوچک خانی که باید از نو شناخت، جغرافیای سیاسی جنبش و انقلاب جنگل، جغرافیای انسانی و اقتصادی گیلان، جغرافیای طبیعی گیلان، کشت برنج در گیلان، نظریه نظام آسیایی و یک مطالعه موردی در ایران، روششناسی شبکه سکونتگاهها در طرحهای کالبدی منطقهای و توانها و محدودیتهای طبیعی در برنامهریزیی ملی و منطقهای از جمله کتابهایی است که عظیمی به رشته تحریر درآورده است.
نظر شما