هادی جانفدا، دبیر نخستین کنگره شعر اربعین از برگزاری مراسم اختتامیه این کنگره در شهر مقدس مشهد و در جوار حرم امام رضا (ع) خبر داد.
هادی جانفدا در ابتدای این مراسم در توضیح زمان و مکان برگزاری مراسم اختتامیه گفت: آیین اختتامیه نخستین کنگره شعر اربعین از ساعت 18 روز پنجشنبه 4مهرماه باحضور شخصیتهای مطرح فرهنگی و ادبی در سالن همایشهای حرم امامرضا(ع) برگزار میشود. در این مراسم محمدعلی مجاهدی، سیدرضا مؤید، محمدجواد غفورزاده(شفق) و حاج محمود اکبرزاده حضور خواهند داشت و مراسم با اجرای شهرام شکیبا برگزار خواهد شد.
وی ادامه داد: فراخوان نخستین کنگره شعر اربعین حدود 2 ماه پیش منتشر شد و بهعلت اینکه در ماه صفر همه ارگانها و نهادها مشغول تدارک مراسم اربعین میشوند، تصمیم گرفتیم تا مراسم افتتاحیه در دهه آخر محرم و ابتدای ماه مهر برگزار شود. درباره مکان برگزاری هم باید بگویم که باتوجه به اینکه نخستین دوره این کنگره تبرک شود، تصمیم بر آن شد که مراسم در جوار حرم امام رضا (ع) برگزار شود.
دبیر نخستین کنگره شعر اربعین با اشاره به استقبال از این جشنواره گفت: در بخش شعر کلاسیک حدود 300 شاعر با بیش از 500 اثر و در بخش نوحه 100 شرکتکننده با حدود 200 نوحه شرکت کردهاند. آثار کلاسیک ارسالشده در 5 مرحله داوری شدند که در مرحله اول و از میان 300 شاعر 160 شاعر به مرحله بعد راه پیدا کردند. در گام بعدی 69 نفر به مرحله سوم رسیدند، در مرحله چهارم به 20 شاعر رسیدیم و در آخر 9 شاعر بهعنوان شاعران تقدیری در مراسم اختتامیه معرفی خواهند شد.
وی افزود: در بخش نوحه هم 25 نفر به مرحله دوم رسیدند و در مرحله بعد 10 نفر انتخاب شدند که از میان این افراد از 3 نفر برگزیده تقدیر خواهد شد. همچنین در مراسم اختتامیه از محسن رضوانی برای خلق اثر «کنار قدمهای جابر» که چند وقتی است با صدای میثم مطیعی منتشر شده است تقدیر خواهد شد. لازمبه ذکر است که تمام آثار رسیده به جشنواره کدگذاری شدهاند تا داوران بدون در نظر گرفتن نام و شهرت شاعران آثار برگزیده را انتخاب کنند.
جانفدا با اشاره به انتشار کتاب کنگره اظهار کرد: قرار است تا در مراسم اختتامیه 100 اثر ارسالی برتر از 100 شاعر در قالب کتابی بهنام «موکب کلمات» چاپ و عرضه شود که این کتاب هم میتواند برای شاعران و هم برای مداحان اهلبیت (ع) مفید باشد.
وی با اشاره به هیات داوران این کنگره گفت: من و مجید لشکری داوران بخش مقدماتی شعر کلاسیک و محمود حبیبی کسبی و محمدعلی مجاهدی داوران بخش نهایی این بودند؛ همچنین دبیری این بخش با محمدعلی مجاهدی بود. در بخش نوحه نیز محمود حبیبی کسبی روی متن و مهدی امین فروغی و مهدی زنگنه موسیقی و ملودی آثار را بررسی کردند.
دبیر نخستین دوره کنگره شعر اربعین در توضیح جوایز این دوره از جشنواره گفت: قرار بود که در نخستین دوره سه برگزیده و 5 تقدیری داشته باشیم که به دلیل نزدیک بودن سطح آثار ارسالی، از 9 نفر در بخش شعر کلاسیک و 4 نفر در بخش نوحه تقدیر خواهیم کرد و به هرکدام از عزیزان 20 میلیون ریال هدیه نقدی اهدا خواهد شد.
وی افزود: شاید عدهای تصور کنند که ما بهدلیل مشکلات مالی نفر برگزیده نداشتهایم اما اینطور نیست چراکه بدون شک پرداخت جایزه به 13 نفر و پرداخت هزینه اسکان و بلیط هواپیما برای این افراد از پرداخت 3 جایزه برگزیده بیشتر میشود و دلیل انتخاب ما نزدیکی سطح آثار بوده است. همچنین ما اسم شریف حسین (ع) را به استاد رضا محمدی دادهایم تا آن را با خط زیبا بنویسند که از این نشان و تندیس در مراسم اختتامیه رونمایی خواهد شد.
جانفدا با اشاره به میزان استقبال از این کنگره نسبت به سایر کنگرههای شعر آئینی اظهار کرد: مجمع سابقه برگزاری 6دوره کنگره شعر فاطمی را دارد که استقبال دوره ششم آن کنگره با استقبال دوره نخست شعر اربعین برابری میکند و این بیانگر آن است که استقبال خوبی از این کنگره شده است. از نظر کیفی هم باید بگوییم که موضوع اربعین به شکل امروزی نوظهور است چراکه من بهخاطر دارم سال 81 زمانی که در اربعین به کربلا رفتم شاید حدود 200 تا هزار ایرانی در آنجا حضور داشتند اما امروز ما شاهد حضور میلیونی زائران ایرانی در مراسم روز اربعین هستیم.
وی ادامه داد: روی صحبتم به نهاد خاصی نیست اما امیدوارم با یک سازماندهی مناسب از سالهای آینده شاعران اهل بیت (ع) در قالب یک کاروان 50 تا 100 نفره به کربلا اعزام شوند که از دل این کاروان میتوان اتفاقات خوبی بیرون بیاید.
دبیر نخستین کنگره شعر اربعین در پایان گفت: 30 شعر سپید در این دوره به دبیرخانه رسیده که هیچکدام از آثار را داوران نپذیرفتند؛ چراکه نیمی از آنها ارتباطی با موضوع اربعین نداشت و سایر آثار نیز از ظرفیت خوبی برخوردار نبودند. البته ما برای سال آینده آثار را رصد خواهیم کرد، همانطور که امسال اثر «کنار قدمهای جابر» را رصد کردیم و میدانیم که این اثر جز آثار ارسالی نبوده است.
در ادامه این مراسم جواد حیدری با اشاره به برگزاری این دوره گفت: سعی کردیم در برگزاری کنگره شعر اربعین نکاتی را رعایت کنیم تا این رویداد با سایر کنگرهها فرق داشته باشد. از طرفی امیدواریم که این مراسم در سالهای آینده ادامه پیدا کند و شاهد داوری آثار به سایر زبانهایی مانند زبان آذری و عربی باشیم. همچنین تلاش خواهیم کرد تا این کنگره در دورههای بعدی به شکل بینالمللی برگزار شود.
وی ادامه داد: به اعتقاد بنده این کنگره هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی موفق عمل کرده است چراکه ارسال این تعداد آثار و حضور شاعران طراز اول این موضوع را به ما یادآوری میکند. ما در مراسم اختتامیه نخستین دوره کنگره شعر اربعین از یک پیشکسوت شعر و یک پیشکسوت نوحه تقدیر خواهیم تا به نوعی سپاسگزار سالها فعالیت آنها باشیم.
حسین شمسیان که آخرین سخنران این نشست بود با اشاره به دلایل برگزاری این کنگره گفت: شعر آیینی و شعر در رسای اهلبیت (ع) و واقعه عاشورا فراوان است و میتوان گفت که شعر عاشورایی و آیینی از افتخارات شعر فارسی محسوب میشود؛ با این حال پدیده اربعین به شکل امروزی پدیدهای نوظهور است که کمتر به آن پرداخته شده است خصوصا از زمانی که این مراسم تبدیل به یک نهضت و نمایانگر وحدت شیعیان شده است؛ بنابراین نیاز است که به شکل خاص به آن پرداخته شود. رهبر انقلاب فرمودهاند که اگر میخواهید کاری ماندگار شود باید به زبان هنر به آن بپردازید و از این روز ما تصمیم گرفتیم که چنین کنگرهای را برگزار کنیم.
وی ادامه داد: مجمع شاعران با دغدغه کافی جلو آمده است و خوشبختانه امروز به وضعیت خوبی رسیدهایم که این نشان از توجه ویژه سیدالشهداء (ع) به این موضوع دارد. علاوه بر کارهای منتشر شده در کتاب، یکسری از آثار نیز انتخاب شدهاند که به زودی با صدای بهروز رضوی در فضای مجازی منتشر خواهد شد. ما امسال از کشور عراق این پیشنهاد را داشتیم تا کنگره را به شکل ایرانی ـ عراقی برگزار کنیم اما این دعوت را قبول نکردیم چراکه میخواستیم سال اول کنگره در ایران برگزار شود.
شمسیان در پایان با اشاره به دورههای آینده این کنگره اظهار کرد: ما محدودیتی در بررسی قالبهای مختلف شعری نداریم و باید ببینیم که شاعران به چه شکل از این موضوع استقبال میکنند؛ بنابراین اگر پیشنهادات قابل قبولی در حوزه شعر نو و ترانه ارایه شود بدون شک از آن استقبال خواهیم کرد.
نظر شما