امین تارخ در سیزدهمین درسگفتارهایی درباره بوعلی سینا:
نکتههای جالب طب ابن سینا که جذابیت ویژهای به سریال بخشید
امین تارخ، بازیگر نقش ابن سینا میگوید: تشخیص طبی و علمی ابن سینا یکی از اتفاقات زیبایی است که در ارتباط با شخصیت ابن سینا شکل گرفته و تاریخ به فراوانی از آن یاد کرده است.
وی افزود: قبلن در سریال سربداران با هم همکاری داشتیم و من نقش شیخ حسن جوری را بازی میکردم. دوران شیرین کاری و حرفهای داشتیم و مفتخرم که این نقش را که یک شخصیت ملی، حکیم، معلم، طبیب و شخصیت استثنایی و نابغه است، من بازی کردم زیرا این افتخار نصیب هر بازیگری نمیشود. چیزی که برای من مهم و برای کیهان رهگذار حیاتی بود این بود که اگر قرار باشد سراغ شخصیتهای علمی و فرهنگی و شخصیتی که اهل حکمت و علم سیاست برویم شاید سریال ممکن است پربیننده نباشد بنابراین ترکیبی از اینها به اضافه زندگی شخصی که چرا ابن سینا ازدواج نکرد میتواند مخاطب را جذب کند، بنابراین شخصیتی خلق شد که قرار بود عشقی میان این دو باشد که ابن سینا نپذیرفت و هرگز نپذیرفت که ازدواج کند. نمونهای از این اتفاقات و رابطه با پدر و مادرش و شخصیتهای دیگر قصهای را به تصویر کشید که برای تماشاگر میتوانست زیبا باشد. در نهایت سریال ساخته و پربیننده شد و از دل این سریال یک فیلم سینمایی نیز استخراج و یکی از فیلمهای سینمایی پرفروش شد.
نکتههای جالب ابن سینا درباره آب حیات
وی افزود: چند نکته درباره شخصیت بوعلی سینا است که در کتاب زیدان هم به فراوانی دربارهاش صحبت میشود اینکه اهل علم و هنر همیشه به دنبال آزادی در زندانها میگردد و این تقدیری بود که دامن ابن سینا را هم گرفت. این بخش به شکل خلاصه در سریال مشاهده میشود اما بخش سفرهای بوعلی سینا پراهمیت بود، سفرهای بسیاری که داشت و اینکه چرا ازدواج نکرد و استنباط نویسنده و کارگردان این بود که تعریف قصهای آن جذابیت دراماتیک و نمایشی داشته باشد. چند نکته علمی و طبی در این سریال وجود داشت که بسیار زیبا بود و در این کتاب هم حتما دربارهاش صحبت شده است.
تارخ ادامه داد: من یک سوم کتاب «بندی قلعه بیداد» (ابن سینا در محبس) نوشته یوسف زیدان، نویسنده مصری را خواندم زیرا گرفتار فیلمبرداری بودم و توفیق خواندن همه کتاب را نداشتم. نکتهای که در سریال مطرح شد نقطه نظر بوعلی سینا درباره آب بود که جمله زیبایی نیز برای آن تدارک دیده شده بود که آب سلامت است، روان است، جاری است و چون بماند میگندد و در ادامه بحث و جدلی که با دوستان و رفقایش داشت اینکه موجودی زنده در آب است که باعث گندیدگی آب میشود و به همین دلیل وقتی راکد بشود آن موجود شروع به گندیدن آب میکند و بعدها کشف شد که این نقطه نظر تبدیل به کشف میکروب در آب شد.
این بازیگر باسابقه کشورمان ادامه داد: ابن سینا اساسا خیلی به آب علاقهمند بود و بر این باور بود که آب خیلی محرک و ترغیبگر است برای اینکه درباره آن فکر و اندیشه کند. هرگاه به لحاظ توان صاحب ضعف میشده حتما به حمام میرفته و آب فراوانی استفاده میکرده زیرا اعتقاد داشته آب قوت و قدرت به بدن انسان میبخشد و به همین دلیل آب حیات نام گرفته است. آب در واقع حیات آفرینش است.
طب ابن سینا و شاهزادهای که خود را گاو میپنداشت
وی افزود: چند نکته نیز درباره تشخیص بیماری بود که جذابیت بسیاری داشت. شاهزادهای که خود را گاو میپنداشت، وقتی بوعلی سینا را برای تشخیص آوردند، گفت: این شاهزاده عاشق بود و به عشقش دست نمییافت و ادای گاو را درمیآورد زیرا ذهن به هم ریختهای داشت و نبود عشقش باعث میشد شخصیتش دگرگون و به جنون کشیده شود و یا شخصیتی که دچار دررفتگی پا و استخوانش جابجا شده بود، بلافاصله گاو تشنهای را احضار کرد و شخصی که پایش در رفته بود روی گاو نشاندند و به گاو آب فراوان دادند، به مرور که شکم گاو بزرگ میشد این در رفتگی استخوان نیز جا میافتاد. اینها نشانههای نبوغی است که این شخصیت ملی داشته و بیش از اینها دارد.
تارخ بیان کرد: دوستان حتما درباره کتاب قانون و شفا صحبت کردند، همچنین درباره زندگی پر فراز و نشیب آن و رد کردن پیشنهاد وزارت و یا رد کردن پیشنهاد ازدواج بانوی ری و رها کردن پستها و مشاغل سیاسی و یا در ارتباط با آتش زدن کتابخانهای که بسیار دلبسته آن بود و خودش در جمعآوری کتابها و ساخت کتابخانه نقش اساسی داشت.
وی به نکته جالب دیگری نیز در سریال بوعلی سینا اشاره کرد و گفت: درباره تشخیص طبی ابن سینا که در سریال نیز مطرح شد، وقتی میخواست درباره درجه تب شخصی دست پیدا کند نخی را به دور مچ دستش میبست و خودش نخ را به اتاق دیگر میبرد و لرزش نبض شخص به نخ منتقل میشد و درجه تب را تشخیص میداد و این یکی از اتفاقات علمی و زیبایی است که در ارتباط با این شخصیت شکل گرفته و تاریخ به فراوانی از آن یاد کرده است.
نظر شما