كتاب «سي سال سينما» که بخش عمدهاي از مقالههای تاليفي و تعدادي از مقالات ترجمه شده احمد ضابطيجهرمي، سینماگر و پژوهشگر سینما را در بر میگیرد روانه کتابفروشیها شد. مقالههای این کتاب در فاصله سالهای ۱۳۵۵ تا ۱۳۸۵ نوشته شدهاند.\
اين كتاب شامل ۱۰ فصل با عناوين «تاريخ نگاري و نظريه پردازي در سينما»، «سبكهاي سينمايي و شيوههاي نقد فيلم»، «انديشهها و آثار سرگئي ايزنشتين»، «سينماي مستند»، «در بزرگداشت چند چهره كلاسيك سينما»، «صدا در سينما»، «موسيقي فيلم»، «گزيده نقد مضموني فيلمها»، «نماهاي پراكنده» و «سينماي هزار ساله: شاهنامه فردوسي» است.
در فصلهاي اول و دوم كتاب كه نوعي همبستگي و ارتباط بين مقولاتي چون تاريخ سينما، نظريههاي سينمايي، سبكها، شيوههاي بيان در سينما و هنر شناسي فيلم را میکاود، نویسنده تلاش کرده چهارچوب اصلي مباني شناخت فيلم را براي خواننده ترسيم کند.
در فصل سوم كه به «ايزنشتين» اختصاص يافته، نخستين و آخرين انديشههاي سينمايی اين نظريه پرداز روسی، با دو بيانيه تاريخي و يك سخنراني آموزشي از او معرفي ميشود.
فصل چهارم كتاب درباره مباحث نظري گوناگون «سينماي مستند» است و عناصر اين نوع فيلم، گونه شناسي و ويژگيهاي زيباشناسي اين گونه سینمایی معرفي ميشود. همچنین نویسنده تلاش کرده با این مقالات خواننده را در شناخت نظري و پايهاي سينماي مستند ياري کند.
در فصل پنجم كتاب، تصوير چهار چهره مطرح در تاريخ سينما كه صاحب سبك بودهاند در كنار هم گذاشته شده: چاپلين، ژان لوك گدار، ميكلوش يانچو و داوژنكو .
مطالب فصل ششم «سیسال سینما» درباره جنبههاي هنري، زيباشناسي و كاركردهاي دراماتيك صدا در سينما است.
آخرين فصل كتاب نیز با عنوان «سينماي هزار ساله» به جنبهها و جلوههاي بيان سينمايي در شاهنامه ابوالقاسم فردوسی اشاره دارد و به توضيحات، تجسمها و شيوه تصوير آفريني سينمايي اين حماسه سراي ایرانی میپردازد.
كتاب «سي سال سينما» در شمارگان ۱۶۵۰نسخه، با قيمت ۷۸۰۰تومان و در ۵۷۰ صفحه از سوي نشر ني روانه بازار كتابفروشيها شده است.
دكتر «احمد ضابطي جهرمي» مستندساز و تدوينگر سینما، تاکنون ۲۲ جلد کتاب تالیف یا ترجمه کرده است.
نظر شما